Jak podwoić wydajność linii produkcyjnej makaronu?
Czanieckie Makarony, polski producent makaronu specjalizujący się w makaronach jajecznych, usprawnił produkcję dzięki sprzętowi Ishida.
Czanieckie Makarony, polski producent makaronu specjalizujący się w makaronach jajecznych, usprawnił produkcję dzięki sprzętowi Ishida.
Przetwórstwo mięsa uważane jest za branżę szczególnie niebezpieczną ze względu na liczne zagrożenia wypadkowe. Ich identyfikacja jest ważnym elementem oceny ryzyka zawodowego, co jest obowiązkiem każdego pracodawcy.
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
Czy praca w branży przetwórstwa mięsa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakładów, związanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczące wypadków w tej branży...
Naukowcy z Harvardu stwierdzili, że umieszczanie kodów kreskowych DNA w zarodnikach drobnoustrojów, wykonanych na zamówienie, jest tanim i łatwo mierzalnym narzędziem do śledzenia produktu w łańcuchu dostaw „od pola do stołu”.
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć znaczący negatywny wpływ na zdrowie, a nowoczesne przetworzone jedzenie zazwyczaj zawiera duże ilości soli, aby poprawić smak i zachowanie.
Wczoraj odbył się Wielki Finał 7. edycji konkursu "Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki". W konkursie udział wzięły uczelnie, instytuty badawcze i jednostki naukowe PAN z wynalazkami zgłoszonymi do Urzędu Patentowego RP w latach 2017 oraz 2018. Dr inż. Ewelina Jamróz z Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka zdobyła I miejsce za wynalazek - Biopolimerowy nanokompozyt.
Jajka przeznaczone do utylizacji mogą służyć jako baza niedrogiej powłoki do ochrony utraty świeżości owoców i warzyw, twierdzą naukowcy z Rice University.
Pandemia koronawirusa wyraźnie uwidoczniła zalety zdalnego wsparcia. Umożliwienie fabrykom kontynuowanie działalności, gdy wymagania związane z zachowaniem społecznego dystansu znacznie utrudniają obecność w danym miejscu, okazuje się bezcenne.
Wzrost światowej populacji ludności i rosnący dobrobyt ludzi w ciągu najbliższych trzech dekad będą wymagały wzrostu produkcji żywności o 30-70%. Jednocześnie te ogromne ilości potrzebnej żywności muszą być wytwarzane w sposób chroniący środowisko naturalne i odporny na zmiany klimatu. Aby temu sprostać potrzebna będzie całkowita zmiana sposobu produkcji żywności. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zaprezentowali przegląd rozwiązań obejmujących szereg nowych technologii, które pomogą rozwiązać to globalne wyzwanie. Wyniki zostały opublikowane w Nature Food.
Trendy w przemyśle opakowaniowym na lata 20. XXI wieku wyznaczają potrzeby konsumentów, modne hasła, rozwój technologiczny, przepisy, potrzeby rynkowe i koszty produkcji. Te często sprzeczne ze sobą zjawiska próbują pogodzić ze sobą menedżerowie i naukowcy, w tym partnerzy projektu FreshInPack oraz członkowie stowarzyszenia Natureef.
Laserowy test może zmniejszyć o 10% ilość marnowanego i wyrzucanego awokado i pomóc zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów na idealne, „gotowe do spożycia” awokado. Można go wykorzystać także do innych owoców.
Wiele osób myśli, że wszystko co wrzuci do pojemnika na plastikowe odpady zostanie przerobione - np. na butelki PET albo plastikowe sztućce. To piękna wizja, ale niestety nie jest to takie proste. Na przeszkodzie stoi technologia, ekonomia i prawo.
Zanim rozpoczniemy rewolucję, warto przyjrzeć się, jak dzisiaj wygląda etykietowanie produktów. Mam na myśli nie tylko etykiety na produkt końcowy, ale przede wszystkim znakowanie opakowań zbiorczych, takich jak karton, zgrzewka lub paleta. Wiele osób może nie być świadomych, ile etykiet pojawia się na opakowaniach zanim towar trafi do sklepu czy paczkomatu.
Nowy materiał do pakowania żywności zapobiegający przypadkowemu przeniesieniu bakterii, takich jak: Salmonella, Escherichia coli i Listeria np. z surowego mięsa, z kurczaka i innych produktów spożywczych.
Bezpieczeństwo stało się niemal z dnia na dzień tematem numer jeden w kontekście oczekiwań klientów sklepów spożywczych. W czasach zarazy dbać o nie pomagają firmy z branży opakowaniowej, w tym członkowie stowarzyszenia Natureef.
Monitorowanie roślinnego etylenu może ujawnić, kiedy owoce i warzywa zaczynają się psuć. Naukowcy stworzyli malutki czujnik, który wykrywa etylen w stężeniu zaledwie 15 ppb. Czujnik ten może być wykorzystywany do monitorowania dojrzałości produktów i zapobiegania psuciu się żywności podczas przechowywania i transportu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Massachusetts Amherst przeprowadzili badania nad wyprodukowaną z indyka wędliną o obniżonej zawartości sodu. Konsumenci w ślepym teście sensorycznym preferowali tę wersję od wędliny z pełną zawartością soli.
Baliarne, jeden z największych dostawców kaw i herbat na Słowacji, podniósł normy jakości i bezpieczeństwa dla nowych produktów – kawy ziarnistej palonej w opakowaniach detalicznych.
Coraz szybsze tempo życia wpływa na zwiększoną konsumpcję, zarówno żywności, jak i zasobów środowiskowych. Wywołuje to negatywne zmiany w środowisku naturalnym. Przemysł rolno-spożywczy pozostawia silny ślad środowiskowy...
Wszechstronność zgrzewarek tacowych QX Flex Ishida zapewnia firmie popularność wśród producentów gotowych posiłków. Plaza Foods, jeden z wiodących producentów orientalnych dań gotowych w Holandii, korzysta z japońskiej technologii od samego początku swojej działalności.