Przemysł napojowy
-
09.07.2024
Wycofanie partii napoju piwnego bezalkoholowego ze względu na ryzyko wybuchu butelek
GIS został poinformowany, że . Browar Kormoran wycofuje wskazaną partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla.
-
05.07.2024
Pokolenie Nolo? Nowy trend w generacji Z czy szersze zjawisko społeczne
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
-
20.06.2024
Trendy, wyzwania i przyszłość branży sokowniczej – relacja z Sympozjum KUPS
Otwarcia sympozjum dokonał prezes KUPS Julian Pawlak, krótko przestawiając wyzwania branży sokowniczej, szczególnie uwypuklając regulacje prawne i wynikające z nich konsekwencje dla branży. Podkreślił, że stoi przed branżą sokowniczą wiele wyzwań, szczególnie prośrodowiskowych, społecznych i klimatycznych.
-
10.06.2024
Bezalkoholowe wino premium z Austrii zdobywa uznanie
Austriacka wytwórnia win Heribert Bayer wprowadziła na rynek amerykański wino Zeronimo — pierwsze na świecie wino bezalkoholowe z oceną 98 punktów w przewodniku Falstaff.
-
04.06.2024
Prasa taśmowa Flottweg – optymalizacja produkcji cydru jabłkowego
Producent cydru jabłkowego z północnej części stanu Nowy Jork potroił produkcję, zmniejszając jednocześnie o połowę zatrudnienie w czasie krótszym niż dwa lata, instalując wydajną i łatwą w obsłudze prasę taśmową.
-
16.05.2024
Baza danych umożliwiająca wykrywanie podrabianych alkoholi spirytusowych w celu zwalczania nielegalnej produkcji
Posiadając bazę danych zawierającą setki alkoholi, określającą legalność produktu, można zastosować tańsze techniki pobierania próbek produktu. A jeśli produkt nie spełniakryteriów, można szybko stwierdzić, że wymaga dalszej analizy. Pozwoli to zaoszczędzić czas i zasoby oraz umożliwi skupienie wysiłków na produktach, co do których istnieje podejrzenie, że są podrabiane.
-
06.05.2024
Napoje spirytusowe - zmiana przepisów UE dotyczących nazw
Zgodnie z nowym Rozporządzeniem na etykietach wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.
-
15.04.2024
Pestycyd w partii herbaty czarnej liściastej Yunan
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej Yunan.
-
15.04.2024
Alkaloidy pirolizydynowe w herbatach EARL GREY
W wyniku kontroli urzędowych stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produktach: Herbata Czarna Earl Grey ,,LORD JAMES” Premium Quality Tea oraz EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g, marki SIR ROGER.
-
11.03.2024
Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
-
01.03.2024
Nalewki - nowelizacja przepisów
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
-
26.02.2024
Drinki alkoholowe i piwa smakowe - wyniki kontroli IJHARS
Kontrole objęły 88 podmiotów (66 sklepów i 22 producentów) i były prowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r.
-
21.02.2024
Żywność z upcyclingu
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
-
31.01.2024
Zmiany przepisów dla eksporterów produktów rolno-spożywczych do Wielkiej Brytanii już od 31 stycznia 2024!
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
-
24.01.2024
Wycofanie herbatki dla dzieci Herbi baby z rumiankiem
Sieć Auchan poinformowała, że ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu wycofuje określoną partię produktu ze sklepów swojej sieci.
-
22.01.2024
Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
-
17.01.2024
Dealkoholizacja win - zawiadomienie Komisji
Komisja Europejska opublikowała pytania i odpowiedzi dotyczące wdrażania przepisów UE w zakresie dealkoholizacji win
-
11.01.2024
IJHARS skontrolował napoje bezalkoholowe w III kw. 2023
Kontrola została przeprowadzona na etapie produkcji. Łącznie objęła ona 55 producentów na terenie całej Polski. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 19 podmiotów (34,5% skontrolowanych).
-
10.01.2024
Grupy konsumenckie złożyły skargę do Komisji Europejskiej przeciwko głównym producentom za mylące oznakowanie na plastikowych butelkach
Europejska Organizacja Konsumentów (BEUC) i organizacje członkowskie z 13 krajów zgłosiły Komisji Europejskiej wprowadzające w błąd twierdzenia handlowe dotyczące możliwości recyklingu, które zamieszczane są na plastikowych butelkach.
-
22.12.2023
Znakowanie win i aromatyzowanych produktów sektora winiarskiego
Od 8 grudnia 2023 r. obowiązują nowe przepisy określające wymagania dotyczące znakowania win i aromatyzowanych produktów sektora wina.Dodatkowo KE opublikowała Q&A dot. wdrożenia nowych przepisów UE dotyczących etykietowania wina, które odpowiada na wiele pytań kierowanych do KE związanych z nowymi przepisami.
-
30.11.2023
Etykietowanie wina - zawiadomienie Komisji
Już od 8 grudnia 2023 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące etykietowania wina. W związku z tym Komisja opracowała dokument zawierający odpowiedzi techniczne na pytania związane z wdrożeniem nowych przepisów
Nasi partnerzy