RASFF
-
26.11.2019
Szprotki w oleju zanieczyszczone benzo(a)pirenem
W dniu 26.11.2019 zgłoszono obecność benzo(a)pirenu w puszkach ze szprotkami. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
25.11.2019
Obecność trzech szczepów Salmonelli w polskich produktach drobiowych
W dniu 25.11.2019 zgłoszono obecność trzech groźnych szczepów Salmonelli w schłodzonych filetach i mrożonych kotletach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
21.11.2019
Mikroorganizmy patogenne w surowcach paszowych
W dniu 21.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w suszonej hemoglobinie wieprzowej. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
21.11.2019
Brak odpowiedniego oznakowania suszonych fig z Turcji
W dniu 21.11.2019 zgłoszono brak certyfikowanego raportu analitycznego w tureckich figach . Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
21.11.2019
Ciała obce w mrożonym dorszu mielonym z Polski
W dniu 21.11.2019 zgłoszono obecność kawałków tworzywa sztucznego w mielonym dorszu z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
21.11.2019
Obecność Salmonelli w kaczych tuszkach
W dniu 21.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w schłodzonych kaczych tuszkach. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
20.11.2019
Mykotoksyny w suszonych figach z Turcji
W dniu 20.11.2019 zgłoszono obecność groźnych mykotoksyn w suszonych figach. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
20.11.2019
Mrożone mięso drobiowe zniszczone z powodu Salmonelli
W dniu 20.11.2019 dwukrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w mrożonym mięsie drobiowym polskiego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
19.11.2019
Raport tygodniowy RASFF (11-17.11.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
19.11.2019
Salmonella w polskich produktach drobiowych
W dniu 19.11.2019 trzykrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
18.11.2019
Poważne zagrożenie Salmonellą w polskim mięsie drobiowym
W dniu 18.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica w mięsie drobiowym polskiego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
15.11.2019
Wykrycie Salmonelli w świeżych filetach drobiowych
W dniu 15.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w świeżych filetach z piersi kurczaka. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
15.11.2019
Migracja melaminy z chińskich kubków dla dzieci
W dniu 15.11.2019 zgłoszono migrację melaminy z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
14.11.2019
Obecność salmonelli w chłodzonych produktach drobiowych
W dniu 14.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w kolejnych polskich produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.11.2019
Salmonella w polskich produktach drobiowych
W dniu 13.11 zgłoszono obecność dwóch szczepów Salmonelli w produktach drobiowych z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.11.2019
Niewystarczające oznakowanie organicznych ziaren sezamu
W dniu 13.11.2019 zgłoszono organiczne łuskane ziarna sezamu z powodu braku świadectwa zdrowia oraz certyfikowanego raportu analitycznego. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.11.2019
100 produktów zgłoszonych w systemie RASFF w ostatnim tygodniu - raport tygodniowy RASFF (04-10.11.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
08.11.2019
Poważne zagrożenie Salmonellą w chłodzonych udkach z kurczaka
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g) w chłodzonych udkach z kurczaka. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
08.11.2019
Salmonella w pieprzu czarnym z Wietnamu
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w pieprzu czarnym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
08.11.2019
Salmonella w polskich produktach z kurczaka
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność dwóch szczepów Salmonelli w dwóch drobiowych produktach z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
08.11.2019
Pozostałości leków weterynaryjnych w polskim drobiu
W dniu 8.11.2019 zgłoszono obecność pozostałości leków weterynaryjnych w chłodzonym i mrożonym mięsie drobiowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Nasi partnerzy