Nowe probiotyki na bazie przemysłowych drożdży?
Naukowcy odkryli, że dwa powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym drożdże mogą mieć działanie przeciwzapalne, co otwiera nowe perspektywy w opracowywaniu skutecznych probiotyków.
Naukowcy odkryli, że dwa powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym drożdże mogą mieć działanie przeciwzapalne, co otwiera nowe perspektywy w opracowywaniu skutecznych probiotyków.
Każdy z nas może bez trudu powiedzieć, co planuje zjeść jutro czy za tydzień. Ale za 30 lat? Powszechnie wiadomo, że w ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę, ponieważ liczba mieszkańców Ziemi sięgnie prawdopodobnie 9,8 mld.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała oparte na danych narzędzie służące do oceny wpływu diety (DIA, ang. Dietary Impact Assessment) na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.
Wyniki badań naukowych wskazują, że dieta o niskiej zawartości skrobi i sacharozy może działać korzystnie w terapii zespołu jelita drażliwego.
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.
Jak przedstawiają się globalne zdolności produkcyjne sektora roślinnych zamienników mięsa? Odpowiedź na to pytanie znaleźć można w nowym raporcie przygotowanym przez Good Food Institute oraz Bright Green Partners.
W październiku 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. takich dodatków do żywności jak winian stearylu (E 483) oraz azotyn potasu (E 249)
W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
W dzisiejszej szybko zmieniającej się rzeczywistości, pełnej różnorodnych produktów spożywczych, jesteśmy stawiani przed licznymi wyzwaniami dotyczącymi naszych nawyków żywieniowych.
EIT Food opublikował nowy przewodnik dotyczący dywersyfikacji białka, przedstawiający szereg zaleceń mających na celu przyspieszenie postępów w kierunku transformacji sposobu produkcji i konsumpcji białka.
Światowy Dzień Wegan, którego data przypada na 1 listopada, to wyjątkowa okazja, by skupić uwagę na jednym z najbardziej znaczących ruchów społecznych XXI wieku.
Opublikowanie niedawno badanie wskazuje, że suplementy z imbirem wykazują działanie przeciwzapalne i potencjalnie mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.
Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
Nowe badania laboratoryjne dowodzą, że produkty wysokobiałkowe moją skutecznie przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi.
Badacze z brytyjskiego University of Leeds opracowali nową metodę, która może poprawiać smak roślinnych zamienników mięsa i „nadawać soczystość bez konieczności dodawania tłuszczu”.
Agencji Standardów Żywności zaleca zdrowym osobom dorosłym ograniczenie spożycia CBD z pożywienia do 10 mg dziennie
W prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature ukazał się artykuł, który wskazuje, że bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy mogą odegrać istotną rolę w opracowywaniu probiotyków nowej generacji
We wrześniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. unijnego wykazu dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
Ocet buforowany został dodany do unijnego wykazu dodatków do żywności w odniesieniu, do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności