Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
23 sierpnia 2021 r. Chorwacka Agencja ds. Rolnictwa i Żywności poinformowała o wycofaniu różnego rodzaju suplementów diety z powodu obecności tlenku etylenu w tych produktach.
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławie stwierdził, że do wydania decyzji nakazującej czasowe wstrzymanie wprowadzania do obrotu suplementu diety wystarczające jest samo podejrzenie co do leczniczych cech produktu.
„Polacy mają największe niedobory wapnia na terenie Europy[1].” Taki tekst na etykiecie środka spożywczego (w tym suplementu) będącego źródłem wapń mógłby zainteresować wielu konsumentów. Podobnie „słaby stan skóry i włosów może oznaczać, że brakuje Ci ważnych składników odżywczych” lub „Niewystarczająca ilość żelaza w diecie może mieć negatywne skutki dla zdrowia”. Czy można stosować takie treści marketingowe? Według jakich kryteriów oceniać ich zgodność z przepisami?
W kwietniu br. odbyło się kolejne w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowisk dotyczących maksymalnych ilości wapnia oraz potasu oraz preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea możliwych do stosowania w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych. Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął cztery Uchwały.
Sukces sprzedaży suplementów diety w dużym stopniu zależy od obietnicy, którą producent składa konsumentowi poprzez deklarowanie korzyści dla zdrowia. Konsumenci kupują suplementy diety właśnie ze względu na oczekiwany efekt. Może nim być uzupełnienie diety w brakujące składniki odżywcze lub wprowadzenie do diety składników, których spożycie ma dawać efekt fizjologiczny np. wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego lub funkcjonowanie stawów.
Wymóg dotyczący deklaracji wartości odżywczej nie ma zastosowania do suplementów diety. Jednak tabela wartości odżywczej jest czasem zamieszczana na etykietach tych produktów. Zależnie od rodzaju i przeznaczenia suplementu, informacja o jego wartości odżywczej może być istotna oraz przydatna dla konsumentów.
Wycofanie jest związane z ogniskiem zatruć u ludzi wywołanych bakterią Salmonella w Danii, którego prawdopodobnym źródłem jest spożycie kapsułek marki Husk zawierających składnik roślinny Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej).
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.
Od początku pandemii COVID-19 notujemy bardzo duży wzrost informacji o zafałszowaniach suplementów diety. Głównym problemem jest obecność niedozwolonych substancji.
Przedsiębiorstwa spożywcze, które wprowadzają suplementy diety na polski rynek są zobowiązane do regularnego powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o nowych produktach. Skuteczne powiadomienie musi nastąpić najpóźniej w dniu wprowadzenia określonego produktu po raz pierwszy do obrotu.
Opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r., które zmienia rozporządzenie nr 1881/2006 oraz wprowadzające nowe najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów pirolizydynowych dla suplementów diety, herbat i suszonych ziół.
Branża suplementów diety to stabilnie rozwijający się rynek. W wielu krajach pozaeuropejskich, w celu nawiązania relacji biznesowej, wymagane jest przedstawienie tzw. „świadectwa wolnej sprzedaży” (ang. Free Sale Certificate - FSC). Jest to dokument potwierdzający, że produkt może być wprowadzany na rynek konkretnego państwa zgodnie z prawem.
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia
Do 25 lutego br. firmy powinny złożyć pierwszą informację o wysokości opłaty cukrowej. Ten nowy obowiązek wynika z ustawy o zdrowiu publicznym i dotyczy wybranych kategorii środków spożywczych zawierających dodatek cukru, substancji słodzących, tauryny lub kofeiny.
Sprzedaż żywności na odległość to wszelkie formy sprzedaży, w których brak jest jednoczesnej fizycznej obecności dostawcy i konsumenta. Do najbardziej popularnych zalicza się sprzedaż internetową (np. sklepy on-line) i telesprzedaż (np. telemarketing i telewizja interaktywna), a w dalszej kolejności tradycyjne formy sprzedaży wysyłkowej (np. katalogowa).
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”.
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu orzekł, że właściwy powiatowy Inspektor Sanitarny nie ma obowiązku prowadzenia postępowania dowodowego w celu ustalenia, czy dany produkt spełnia przewidziane dla niego wymagania jako suplement diety. Do oceny produktu uprawniony jest GIS.
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Nasi partnerzy