Wycofania z rynku
-
07.11.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. FACKELMANN Szczypce do steku
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
-
04.11.2022
Obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse
W wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse.
-
03.11.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Łyżka Kmt Style
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
29.10.2022
Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Boczek Wędzony
W wyniku kontroli wewnętrznej podmiotu stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
-
29.10.2022
Wycofanie jednej partii suplementu diety „Anacaps Expert” z uwagi na możliwość zanieczyszczenia drobinami szkła
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o. wycofaniu produktu – „Anacaps Expert”, nr partii: 2K1KS, data minimalnej trwałości: 30.06.2024 r., z uwagi na możliwość zanieczyszczenia szkłem jednego ze składników produktu.
-
27.10.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Pasztet z królika, 160 g ze względu na obecność glutenu
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
27.10.2022
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
26.10.2022
W Czechach wykryto hiszpańską oliwę lampante oznakowaną jako extra virgin
Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa poinformowała o wykryciu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek oznakowana jako extra virgin była w rzeczywistości niezdatną do spożycia oliwą z oliwek lampante.
-
26.10.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka do makaronu
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki określonej w komunikacie.
-
24.10.2022
Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii łososia atlantyckiego, wędzonego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii łososia wędzonego.
-
23.10.2022
Wycofanie partii napoju izotonicznego marki APTONIA ze względu możliwe zmiany smaku i zapachu
GIS został poinformowany przez firmę Decathlon sp. z o.o. o prowadzonym wycofaniu partii napojów izotonicznych marki APTONIA ze względu na możliwe zmiany smaku i zapachu.
-
23.10.2022
Wycofanie niektórych partii produktu „Sol&Mar, Połówek migdałów blanszowanych, smażonych z cukrem, miodem i solą” ze względu na możliwą obecność metalowych ciał obcych
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wycofaniu produktu Sol&Mar, Połówki migdałów blanszowane, smażone z cukrem, miodem i solą, 150 g, ze względu na informację otrzymaną od hiszpańskiego producenta o możliwej obecności metalowego ciała obcego w produkcie.
-
18.10.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Buraczki wiórki ze względu na możliwą obecność szkła
GIS został poinformowany, że w związku ze skargą konsumenta na obecność fragmentów szkła w produkcie pn. Nasze Zbiory Buraczki wiórki, firma VICTUS.
-
12.10.2022
Stwierdzenie ponadnormatywnej liczby Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Łosoś Atlantycki wędzony na zimno
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii produktu Łosoś Atlantycki wędzony na zimno.
-
10.10.2022
Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Metka łososiowa
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii metki łososiowej.
-
08.10.2022
Wycofanie wskazanych partii herbaty miętowej ze względu na stwierdzenie zanieczyszczenia surowca nadchloranem
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez austriacką firmę Julius Meinl Austria GmbH wycofaniu niektórych partii herbat miętowych ze względu na stwierdzenie zanieczyszczenia surowca nadchloranem.
-
05.10.2022
Kiełbaski drobiowe związane ze śmiertelną epidemią Listerii we Włoszech
Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.
-
03.10.2022
Wycofania żywności z powodu alergenów pokarmowych w UK - analiza zgłoszonych przypadków
57,6% przypadków wycofań żywności w UK w latach 2016-2021 r. było z powodu alergenów. Analiza wskazuje obszary, na których firmy spożywcze muszą skoncentrować swoje wysiłki, by ograniczyć szkody ekonomiczne i reputacyjne spowodowane wycofaniem.
-
28.09.2022
Przekroczenie dopuszczalnego limitu migracji formaldehydu z talerzy z melaminy
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie limitu migracji specyficznej formaldehydu z talerzy z melaminy określonych w tym ostrzeżeniu.
-
21.09.2022
Nestlé ponownie otwiera fabrykę po skandalu ze skażoną pizzą powiązaną z epidemią E.coli
Grupa, która chce spróbować odzyskać zaufanie konsumentów po tym ogromnym skandalu, wskazuje, że od tego czasu wdrożyła „protokół ponownego uruchomienia” fabryki dotyczący tylko jednej z dwóch linii produkcyjnych, tej, której nie dotyczył proces wycofania.
-
16.09.2022
Wysoka zawartość estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w badanej partii ciastek Unicorn wheels
GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonej poniżej partii ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.
Nasi partnerzy