Wycofania z rynku
-
05.07.2022
Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii
Rzecznik grupy poinformował, że produkcja została ochronnie wstrzymana w fabryce, która produkuje płynną czekoladę w partiach hurtowych dla 73 klientów produkujących słodycze. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia.
-
30.06.2022
Obecność niezadeklarowanych jaj (składnik alergenny) w jednej partii batonów proteinowych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży określonej poniżej partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.
-
27.06.2022
840 kg kokainy w pudełkach z bananami dostarczonymi do sklepu w Czechach
Pracownicy supermarketu w Czechach znaleźli 840 kg kokainy o wartości 2 mld czeskich koron (68 mln GBP) w pudełkach z bananami dostarczonymi do sklepu.
-
24.06.2022
Wycofanie z powodu glutenu - Wafle z kremem o smaku kakaowym Bonitki
ZPC Flis Sp. j. poinformował o wycofaniu produktu bezglutenowego Wafle z kremem o smaku kakaowym "Bonitki", należącej do sieci handlowej Biedronka. Produkt zostaje wycofany przez sieć handlową z uwagi na ujawnienie glutenu na poziomie przekraczającym normę prawną dla produktu bezglutenowego.
-
21.06.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g ze względu na obecność alergenu- mleka
Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu mleka w produkcie pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g.
-
13.06.2022
Wycofanie masła orzechowego Jif z powodu Salmonelli rozszerza się – efekt kaskadowy
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Wycofanie dotyczy również rynków poza Stanami Zjednoczonymi, w tym Europy.
-
13.06.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu Szczypce uniwersalne 23cm Ambition
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition.
-
03.06.2022
Stwierdzenie obecności alergenu-białka migdałowego w jednej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy
Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego we wskazanej poniżej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy.
-
02.06.2022
Cronobacter w preparatach dla niemowląt Numil – polska firma eksporterem
Mołdawska agencja ANSA nakazała wycofanie dwóch partii mieszanki mleka w proszku z prebiotykami dla niemowląt marki Numil wyprodukowanego w Czechach i dystrybuowanego do Mołdawii przez firmę zarejestrowaną w Polsce.
-
31.05.2022
Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Pieczarki marynowane
W produkcie zbadanym przez PIS stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.
-
26.05.2022
Lecytyna sojowa z Indii skażona śladami niezadeklarowanych orzechów ziemnych
Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) poinformowały, że niektóre partie lecytyny sojowej importowane do Wielkiej Brytanii, zawierają niezadeklarowane białko z orzechów ziemnych. Na dzień dzisiejszy ze zgłoszeniem RASFF powiązano kilkadziesiąt krajów, w tym Polskę.
-
24.05.2022
Wycofanie jednej partii sera Mozzarella w plastrach ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu określonej poniżej partii produktu ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w badaniach właścicielskich.
-
19.05.2022
Potwierdzenie FASFC: produkty marki Kinder zidentyfikowane jako przyczyna epidemii salmonellozy, a EFSA wskazuję maślankę jako źródło skażenia
Belgijska agencja FASFC potwierdziła w dn. 13 maja, że produkty marki Kinder z belgijskiej fabryki Ferrero były przyczyną epidemii salmonellozy, a EFSA/ECDC wskazała maślankę jako surowiec będący źródłem zakażenia salmonellą.
-
18.05.2022
Prokuratura bada przyczyny zgonów po spożyciu pizzy firmy Nestle skażonej E. coli
Francuscy prokuratorzy wszczęli śledztwo po tym, jak infekcje E. coli związane z fabryką pizzy Fraich'Up marki Buitoni (Nestle) mogły doprowadzić do śmierci jednej osoby.
-
18.05.2022
Ponad 2 miliony litrów zafałszowanej oliwy z oliwek we Włoszech
Włoska Guardia di Finanza wraz z Departamentem Głównego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadziły wspólnie operację „Verum et Oleum”, która doprowadziła do zajęcia ponad 2 milionów litrów zafałoszwanej oliwy z oliwek.
-
11.05.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Paleta Kuchenna Kmt Style
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
10.05.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łopatka kuchenna ażurowa nylonowa NAVA
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
06.05.2022
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym
W wyniku badań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii roladek devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym wykryto bakterie Salmonella.
-
27.04.2022
Wycofanie jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka
GIS został poinformowany o prowadzonym przez dystrybutora wycofaniu jednej partii produktu określonego poniżej ze względu na użycie podczas produkcji czekolady mlecznej zamiast gorzkiej co powoduje obecność niezadeklarowanej substancji alergennej - mleka.
-
12.04.2022
Dobrowolne wycofanie wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium
GIS został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial - wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
-
08.04.2022
Wycofanie jednej partii produktów: świeża ćwiartka kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis
W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
Nasi partnerzy