Raport tygodniowy RASFF (27.05-02.06.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Mykotoksyny są obecne w różnych produktach, głównie pochodzenia roślinnego (zboża, mąki, orzechy, oleje, kakao, ryż, kukurydza, zioła, przyprawy, kawa, herbata), ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mykotoksyny, jako naturalne zanieczyszczenie żywności, stanowią poważny problem zarówno dla krajów słabo, jak i dobrze rozwiniętych. W pierwszej kolejności chodzi o straty ekonomiczne, a w drugiej o zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System RASFF o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego.
Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i częściej sięgają po produkty, które zostały wyprodukowane zgodnie z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa żywności.
Poprzez systematyczne badania i analizy, można skutecznie kontrolować czynniki środowiskowe, co przekłada się na minimalizację ryzyka zanieczyszczenia produktów spożywczych. W rezultacie, wdrożenie programu monitoringu środowiska produkcyjnego przyczynia się do stałego podnoszenia standardów bezpieczeństwa żywnościowego oraz budowania trwałego zaufania klientów do produktów danej firmy.
W 2023 roku odnotowano w Belgii niewielki spadek pod względem liczby wycofywanych od konsumentów produktów. Belgijskie firmy spożywcze wycofały ze sprzedaży w minionym roku 254 produkty, podczas gdy w 2022 r. liczba ta wynosiła 289.
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali, że mikroplastik może w istotny sposób wpływać na przewód pokarmowy, a także trafiać do innych organów, takich jak nerki, wątroba czy mózg.
Dlaczego ocena naryngeniny przez Panel EFSA jest ważna? Oto, co wynika z ich najnowszej analizy.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W wyniku przeprowadzonych kontroli w 2023 r. Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza wykryła łącznie 4192 niezgodnych partii żywności. Opublikowano szczegółowy raport podsumowujący kontrole w 2023 r.
Według nowego badania konsumenci bardziej cenią informacje dotyczące dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia i żywienia niż czynniki środowiskowe. Wyniki badania mogą pomóc producentom we wprowadzaniu na rynek produktów spożywczych.
Komitet wznowił też prace nad stworzeniem bazy danych zawierającej wymienione w normie CXS-234 metody, które muszą zostać ujednolicone i uproszczone. Dodatkowo, dokonany zostanie przegląd pakietów metod analiz dla grup produktów takich jak: soki owocowe, ryby i produkty rybne, a także zboża i rośliny strączkowe.
W październiku 2024 r. EFSA przedstawi opinię naukową - przegląd czynników ryzyka pojawienia się, rozprzestrzeniania się i trwałości wirusa ASF w populacjach dzików i świń domowych.
Zmiana dotyczy limitów dla tych substancji m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci
Wiele osób niepokoi się pozostałościami chemikaliów, zanieczyszczeń lub mikroplastików w żywności. Mniej jednak wiadomo, że wiele produktów spożywczych zawiera także toksyny całkowicie naturalnego pochodzenia.
Raport Freshfel pokazuje, że średnie spożycie owoców i warzyw w UE spadło do 350 g/dzień/mieszkańca w 2022 r. Pozytywny trend, który rozpoczął się podczas pandemii koronawirusa, został zahamowany przez kryzys gospodarczy, który wpłynął na zakupową siłę konsumentów. Owoce i warzywa stanowią część rozwiązań problemów społecznych, dlatego należy stymulować ich spożycie znacznie powyżej minimalnego dziennego celu wynoszącego 400 g na mieszkańca dziennie, zalecanego przez WHO.
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2024"
W regionie Marche skonfiskowano 200 ton mleka i produktów mlecznych oraz 2,5 tony substancji stosowanych do fałszowania. Działania te są wynikiem dochodzenia ukierunkowanego na walkę z oszustwami żywnościowymi.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...