Raport tygodniowy RASFF (25.03-31.03.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W czasopiśmie British Journal of Nutrition opublikowano wyniki badań zespołu naukowców (badanie to zostało sfinansowane przez Biuro Regionalne WHO dla Europy), którzy ocenili ultraprzetworzone burgery roślinne sprzedawane w lokalach gastronomicznych w Holandii, Danii, Portugalii i Wlk. Brytanii.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej opracowali nową technologię pokrywania ochronną powłoką metalowych pojemników na żywność, dzięki której można „ograniczyć korozję o co najmniej 70%” i powstrzymać rozwój patogenów.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2024"
Komisja Europejska proponuje w szczególności: zniesienie ugorowania 4% gruntów ornych, wybór między dywersyfikacją a zmianowaniem, uproszczenia dotyczące okrywy glebowej, zmiany w zakresie sankcji związanych z warunkowością.
Wykorzystanie tej zaawansowanej technologii powlekania woskiem oferuje znaczny potencjał poprawy bezpieczeństwa żywności i zapewnienia zwiększonej ochrony towarów przed bakteriami i grzybami.
W Hawanie, w obliczu kryzysu związanego z niedoborami żywności, ofiarą masowej kradzieży padł zakład COPMAR (rządowa firma zajmująca się dystrybucją żywności). Skradzionych zostało 1660 skrzynek zawierających łącznie ponad 130 ton mięsa drobiowego.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Lidl sp. z o.o. sp. k. o dobrowolnym wycofaniu jednej partii burgera wołowego ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami plastiku.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Znowelizowano m.in. wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych oraz obligatoryjnie dodawanych do żywności, a także określono minimalne limity zawartości witamin i składników mineralnych
Władze Brazylii rozwiązały grupę przestępczą, która sprzedawała syrop cukrowy jako miód i na nielegalnej działalności mogła zarobić w przeliczeniu na PLN co najmniej 3 mln.
Kontrole, przeprowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r., objęły łącznie 45 lokali gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 31 z nich (68,9 %).
Z najnowszego raportu EFSA wynika, że poziomy pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji występujących u zwierząt i żywności pochodzenia zwierzęcego w Unii Europejskiej pozostają niskie.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Produkt oznaczony kodem kreskowym 590 może być produkowany za granicą lub kupowany w innym państwie, przepakowywany i sprzedawany w Polsce pod własną marką i nawet wtedy będzie na nim widniał kod oddziału polskiego.
W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób w przemyśle spożywczym pracujących nad kontrolą zagrożenia u drobiu.
Greckie służby aresztowały 48-letniego mężczyznę podejrzanego o produkcję oliwy z oliwek zafałszowanej dodatkiem różnych innych substancji.
Nowy system kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-Compact, oparty na innowacyjnej konstrukcji dzielonego przenośnika, rozwiązuje problemy związane z kontrolą obecności ciał obcych i jakością opakowań, umożliwiając producentom sprawdzanie opakowań pierwotnych przy rekordowych prędkościach linii pakujących.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że niektóre warzywa liściaste są bardziej podatne na zakażenie E.coli, gdy są przechowywane w lodówce, niż inne.
Działania policji oraz Coffee and Cocoa Council z Wybrzeża Kości Słoniowej doprowadziły do zatrzymania przemytu i przejęcia 100 ton ziaren kakao. Światowe ceny kakao osiągnęły rekordowe poziomy.