SFD informuje o wycofaniu z obrotu wybranych partii kreatyny
Przeprowadzone przez Sanepid badania laboratoryjne potwierdziły, że w kilku partiach kreatyn przekroczone zostały normy metali ciężkich (rtęć) dopuszczalne dla suplementów diety.
Przeprowadzone przez Sanepid badania laboratoryjne potwierdziły, że w kilku partiach kreatyn przekroczone zostały normy metali ciężkich (rtęć) dopuszczalne dla suplementów diety.
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza w wyniku przeprowadzonych inspekcji stwierdziła, że 45% próbek lodów oraz 64% próbek lodu (np. dodawanego do napojów) nie spełniło wymagań jakościowych.
Współczesny konsument musi być konsumentem świadomym. Napierają na nas informacje z każdej strony. Nawet na opakowaniach żywności. Które informacje powinny być zamieszczane na etykietach obligatoryjnie, a które dobrowolnie? Jak je czytać?
Analizowane dane wykazały wyzwania w zakresie zapobiegania korupcji, takie jak przestarzałe przepisy oraz ograniczone możliwości i zasoby w zakresie wdrażania środków kontroli żywności. Kwestie związane z wykrywaniem i zapobieganiem obejmowały niski wskaźnik zgłaszania przez konsumentów i zbyt łagodne sankcje.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa z Czech poinformowała za pośrednictwem swojego portalu o wykryciu zafałszowania miodu leśnego wielokwiatowego czeskiego producenta.
Analogi pochodzenia roślinnego mogą być częścią zdrowej i przystępnej cenowo diety w celu zmniejszenia spożycia składników odżywczych budzących obawy; jednak mogą być potrzebne dodatkowe wytyczne dotyczące składu i/lub etykietowania, aby podkreślić różnice w poziomach składników odżywczych.
W wyniku przeprowadzonych działań służby celne w Turynie skonfiskowały 20 000 podrobionych butelek alkoholi.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Bakterie Legionella występują naturalnie w środowisku wodnym i mogą zanieczyszczać systemy wodociągowe, zwłaszcza rurociągi, studnie, zbiorniki i baseny. Nie wszystkie gatunki Legionella są niebezpieczne dla ludzi.
Służba celna Hongkongu zatrzymała rekordową ilość przemycanych towarów. Wśród zajętych dóbr było m.in. 25 ton żywności i 20 000 butelek wina.
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym to zagadnienia, które dotyczą wszystkich producentów branży spożywczej. Lista alergenów jest jasno określona w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011, a na samym jej czele są zboża zawierające gluten.
Zakład mięsny z Nowej Zelandii i jego właściciele zostali ukarani grzywną w wysokości 84 500 dolarów nowozelandzkich za sprzedaż do sklepów nielegalnych produktów mięsnych.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy Auchan, 200 g.
Naukowcy przebadali DNA 672 próbek ryb i owoców morza, które pobrano w australijskich supermarketach, restauracjach i na targach rybnych. Niezgodność informacji na etykiecie stwierdzono w przypadku 11,8% próbek.
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła badanie, którego celem było przeglądanie międzynarodowej literatury oraz wytycznych dotyczących metod oczyszczania w celu eliminacji alergenów pokarmowych z powierzchni. Badanie ma wspomóc prace nad profilaktycznym oznaczaniem alergenów (PAL- precautionary allergen labelling).
Agencja ds. Standardów Żywności rekomenduje, by dzieciom poniżej 4 roku życia nie sprzedawano napojów typu slush-ice z uwagi na ryzyko związane z nadmiernym spożyciem glicerolu
Państwowa Służba ds. Żywności i Weterynarii (VMVT) na Litwie w wyniku przeprowadzonej kontroli, zawiesiła działalność przedsiębiorstwa „Lilės sūraii”. Zakład zajmował się skupem mleka i produkcją wyrobów mleczarskich.