Pasze i działania CBŚP - wyniki badań próbek pasz
Badaniami objęto kwasy tłuszczowe, a także gotowe pasze zawierające je w składzie.
Badaniami objęto kwasy tłuszczowe, a także gotowe pasze zawierające je w składzie.
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
Good Food Institute opublikował raport podsumowujący inwestycje, wsparcie i regulacje dotyczące białek alternatywnych wprowadzone na całym świecie. Decydenci dostrzegają moc alternatywnych białek w ochronie swojego środowiska, pobudzaniu gospodarek i zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego, rządy przyjęły szereg polityk mających wpływ na przemysł.
W próbkach zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono podwyższone poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek o widocznym w komunikacie wzorze.
W próbce produktu badanego na zlecenie GIS stwierdzono obecność syldenafilu i tadalafilu. Substancje te nie mogą występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na ich działanie medyczne.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowały wspólny raport dotyczący ryzyka związanego ze spożyciem glonów i roślin wodnych.
W Stanach Zjednoczonych przejęto podrobione słodycze i przekąski znanych marek z dodatkiem tetrahydrokannabinolu. Wartość zajętych produktów oszacowano na ponad 200 tys. USD.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Oświadczenie w sprawie kryteriów oceny ryzyka roślin wytwarzanych przez ukierunkowaną mutagenezę, cisgenezę i intragenezę podsumowuje prace, które stanowią pierwszy krok w tworzeniu solidnych, opartych na nauce ram oceny zagrożeń związanych z tymi technikami w żywności i paszy oraz dla środowiska , indywidualnie dla każdego przypadku.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) opublikowała raport, w którym podsumowano liczbę, dane demograficzne i wyniki kliniczne potwierdzonych przypadków listeriozy w Anglii i Walii w 2020 r. Krajowy nadzór nad listeriozą w Anglii i Walii jest prowadzony od 1992 r.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Technologie komórkowej produkcji żywności rozwijają się szybko i mogą odegrać ważną rolę w zabezpieczaniu dostępu do białek zwierzęcych dla rosnącej światowej populacji. Niezbędne są jednak dalsze analizy potrzebne do oceny ich trwałości i wpływu na zdrowie ludzkie i zdrowie środowiskowe. FAO / WHO przeprowadzi konsultacje eksperckie, których celem jest opracowanie dokumentu zawierającego aktualną wiedzę techniczną na temat aspektów bezpieczeństwa takiej żywności.
W wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...