Ferrero rozszerza wycofanie o dodatkowe produkty z linii Kinder
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.
Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia.
Epidemia salmonelli w kilku krajach, która dotyka głównie małe dzieci, została powiązana z produktami czekoladowymi wytwarzanymi przez Ferrero. Wycofanie dotyczy jedno- i wielopakowych jajek Kinder Surprise, popularnego przysmaku sprzedawanego dzieciom.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Prowadzony w języku angielskim nowy kierunek studiów - Food Science: Technology and Nutrition na Wydziale Technologii Żywności oraz Wydziale Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie łączy wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności oraz żywienia człowieka.
W dniach 21-23 marca 2022 roku w Inspekcji JHARS odbył się kolejny audyt nadzoru na zgodność z normą ISO 9001:2015.
Konferencja GFSI, która odbyła się w dn. 29–31 marca br., po 2-letniej przerwie spowodowanej Covid-19, zgromadziła ponad 600 specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności i przedstawicieli branży spożywczej. Dyskutowano m.in. o SGS, innowacjach technologicznych w bezpieczeństwie żywności czy priorytetach GFSI.
W dn. 31 marca br. służba weterynaryjna Izraela poinformowała GIW o zatwierdzeniu wzoru Świadectwa zdrowia dla jaj przemysłowych wywożonych do Izraela.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
Wewnątrz badanego produktu stwierdzono obecność ciał obcych – ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm. W związku z tym spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku.
Mikotoksyny są truciznami wytwarzanymi przez grzyby i mogą być szkodliwe zarówno dla innych grzybów, bakterii, protistów, roślin, zwierząt, jak i ludzi. Mogą prowadzić do uszkodzeń narządów, a nawet do śmierci.
W 2019 roku badaniom na obecność pozostałości pestycydów w ramach urzędowej kontroli i monitoringu poddano łącznie 2624 próbki żywności. Badania wykonano na obecność łącznie 448 pozostałości pestycydów. W 1194 próbkach (45,5%) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu.
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.
Władze nigeryjskie przejęły 120 ton przemysłowej skóry, która trafiała do konsumentów jako lokalny przysmak zwany „Ponmo”.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Zgodnie z decyzją władz Bośni i Hercegowiny z dnia 15 marca 2022 r. restrykcje importowe z powodu występowania w Polsce HPAI aktualnie dotyczą następujących województw: łódzkiego, małopolskiego, opolskiego i wielkopolskiego.
W 2005 r. KE opublikowała rozporządzenie nr 2073/2005. W kolejnych latach pojawiały się następne dokumenty zmieniające pierwotną formę rozporządzenia. Była to ogromna zmiana i krok milowy w celu uporządkowania przepisów prawnych. Przekazano jasne wytyczne dla wszystkich związanych z produkcją żywności spożywanej przez ludzi. Okazało się, że na drodze od pola do stołu wszyscy są odpowiedzialni za zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki szumówki określonej w komunikacie.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wina, wina z winogron pochodzących z krajowych upraw winorośli oraz fermentowanych napojów winiarskich. Skontrolowano 117 podmiotów (60 producentów i 57 sklepów).
Oczekuje się, że strategia zapewni ramy, dzięki którym będzie można stawić czoła tym zmianom. Biorąc pod uwagę ostatnie pięć lat i wydarzenia takie jak wyjściu z UE i pandemia COVID-19, kontekst może się znacząco zmienić.