Wyższe cła na wybrane rosyjskie i białoruskie produkty rolne
1 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Rady Unii Europejskiej podwyższające cła na rosyjskie i białoruskie zboża, nasiona oleiste i produkty pochodne, a także inne produkty.
1 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Rady Unii Europejskiej podwyższające cła na rosyjskie i białoruskie zboża, nasiona oleiste i produkty pochodne, a także inne produkty.
W I półroczu 2024 r. Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła 33 tysiące urzędowych kontroli granicznych zwierząt i towarów przywożonych do UE z krajów trzecich.
Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja skutecznie dezaktywuje wysoce zakaźnego wirusa H5N1, znanego jako ptasia grypa, w mleku.
W związku z wejściem w życie tzw. Dyrektywy NIS 2, Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na szkolenie pt. DYREKTYWA NIS 2 – wymogi dla producentów żywności wynikające z implementacji w polskim prawodawstwie.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej partii.
Władze Rumunii i Włoch zatrzymały nielegalny handel podrobionymi i zakazanymi pestycydami oraz nawozami. W akcję wspólnego zespołu dochodzeniowo-śledczego zaangażowane były także Eurojust i Europol.
Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych? Oto najważniejsze zasady postępowania z żywnością, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
W ekologicznej czerwonej cebuli wykryto nieautoryzowany pestycyd – chloropiryfos. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
GIS został poinformowany, że . Browar Kormoran wycofuje wskazaną partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla.
W 2023 roku Szwecja zmagała się z intensywną falą zakażeń Salmonellą, wywołującą poważne problemy zdrowotne i ekonomiczne, oraz niedoborem jaj.
Kontrolą objęto 135 partii towarów, z czego zakwestionowano 6 partii (4,4%). Nieprawidłowości stwierdzono głównie w przyprawach jednoskładnikowych i dotyczyły one przede wszystkim obecności martwych owadów oraz innych zanieczyszczeń w postaci np. fragmentów tworzywa sztucznego.
Eksperci zauważyli ciągłą cyrkulację wirusa HPAI u dzikich ptaków w Europie przez cały rok, choć w niewielkich ilościach. Zalecili wzmocnienie nadzoru w związku z kolejnym sezonem grypy.
W próbkach produktu (kubek szklany poj. 390 ml) badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża naczynia o widocznym w komunikacie wzorze.
EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy z niemodyfikowanego genetycznie szczepu Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, potwierdzając jej bezpieczne zastosowanie w osiemnastu procesach produkcji żywności.
GIS został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
Najnowszy raport HPSC pokazuje zmiany w liczbie zakażeń w Irlandii na początku 2024 roku, z rosnącymi przypadkami listeriozy i wirusowego zapalenia wątroby oraz spadkiem zakażeń Salmonellą i Escherichia coli
Karą grzywny o łącznej wysokości 244 tys. NZD (ok. 590 tys. PLN) ukarano importera i dystrybutora napojów alkoholowych z Auckland, którzy podjęli próbę sprzedaży tysięcy butelek nielegalnego alkoholu i ominięcia przepisów.
Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na pytania zadane przez uczestników FoodFakty Safety Week 2024 podczas wystąpienia Pani Doroty Bocheńskiej , przygotowane przez przedstawicieli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.