Regionalne włoskie kiełbasy z zafałszowanego mięsa mielonego
Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne…
Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne…
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
PCR pozwala uniknąć błędów diagnostycznych, co zasadniczo zwiększa bezpieczeństwo potencjalnego konsumenta eliminując wyniki fałszywie ujemne, tudzież zabezpiecza producentów żywności przed wynikami fałszywie dodatnimi, które potrafią naruszyć renomę przedsiębiorstwa i narazić je na ogromne koszty.
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
We Francji wycofano pastę warzywną produkcji ekologicznej z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie, będącej składnikiem produktu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności.
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Unia Europejska prowadzi aktualnie prace nad kodeksem postępowania odnoszącego się do stosowania odpowiedzilanych praktyk w zakresie biznesu i marketingu w branży spożywczej. Projekt kodeksu ma być gotowy już w czerwcu 2021 r.
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
Kodeks ma na celu określenie wspólnej roli uczestników łańcucha żywnościowego w procesie przechodzenia na bardziej zrównoważony system żywnościowy UE...
Urzędnicy Włoskiej Agencji Celnej i Monopolistycznej przejęli ponad 22 tony świeżych granatów z powodu fałszowania pochodzenia.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Nowe rozporządzenie mające na celu zwiększenie transparentności oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym zacznie obowiązywać w dniu 27 marca 2021 r.
W III kwartale 2020 roku IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym jedno- i wielkoskładnikowych produktów). Objęto nią łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów detalicznych.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę IKEA Retail Sp. z o.o. wycofaniu dwóch partii pieczywa chrupkiego ze względu na...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, z partii określonej poniżej.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Monster Energy Limited wycofaniu niektórych produktów marki Monster i Burn ze względu na zbyt wysoką zawartość substancji dodatkowej E 1520 (glikol propylenowy)