Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biznes

  • 25.10.2021

    Case Study

    Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat

    Planując długofalowy rozwój, firma INDROL przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość procesów, śledzenie pochodzenia i jakość powinny iść w parze ze stabilnym wzrostem przychodów. Równie ważna jest otwartość na zmiany i nowe technologie.

  • 22.10.2021

    Dobra passa na rynku zbóż trwa

    Rok 2021 przyniósł rekordowo wysokie krajowe zbiory zbóż i ich rekordowe ceny, a także dalszy wzrost eksportu. Jak ta sytuacja przełożyła się na marże w sektorze młynarskim, piekarniczym, cukierniczym oraz producentów pasz komentuje Jakub Czugała, Analityka Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

  • 22.10.2021

    Santander AGROskop Wrzesień: Owoce i warzywa

    Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował, w drugiej połowie września, raport dot. sytuacji na światowym rynku brzoskwiń i nektarynek. Przewiduje się, że światowa produkcja w sezonie 2021/22 nieznacznie wzrośnie do 21,8 mln t (+2% r/r), pod wpływem wyższych zbiorów w Chinach, które zrekompensują spadek produkcji w Unii Europejskiej oraz w Turcji.

  • 21.10.2021

    Dobra sytuacja na rynku mleka

    Na podstawie danych za pierwsze siedem miesięcy 2021 roku można powiedzieć, że sytuacja na krajowym i światowym rynku mleka jest dobra. Rośnie produkcja mleka w Nowej Zelandii i USA. Unia Europejska, największy światowy eksporter produktów mleczarskich, odnotowuje wzrost eksportu i popytu, a ceny na unijnym rynku są wyższe niż przed rokiem. Wysoki popyt na produkty mleczarskie utrzymuje się także w Chinach, które są największym importerem produktów mleczarskich na świecie. Jak sytuacja na międzynarodowym rynku mleczarskim przekłada się na polskie mleczarnie tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

  • 19.10.2021

    Europejska Rada ds. Innowacji ogłasza nową edycję wyboru liderów wśród start-upów

    Każde przedsiębiorstwo otrzyma finansowanie w postaci połączenia subwencji i inwestycji kapitałowych w wysokości do 17 mln euro w celu opracowania i zwiększenia skali swoich innowacji przełomowych w dziedzinie opieki zdrowotnej, technologii cyfrowych, energii, biotechnologii, przestrzeni kosmicznej i innych. 

  • 15.10.2021

    Światowy Dzień Żywności - Banki Żywności zapraszają na wydarzenie

    Alarmujące prognozy naukowców, bijące rekordy wzrosty temperatury i coraz gwałtowniejsze zmiany pogodowe są wyraźnym ostrzeżeniem, że nadchodzą zmiany klimatyczne. To już nie jest pytanie „czy”, tylko „kiedy” odczujemy wyraźnie ich skutki. Jak podchodzą do tych kwestii Polacy i czy przekonują ich doniesienia medialne? W jakim stopniu jesteśmy gotowi do wyrzeczeń w imię powstrzymania zmian klimatycznych? Na te pytania odpowiemy w najnowszym raporcie „Czy Polacy są gotowi na uratowanie Ziemi” wydanym z okazji Światowego Dnia Żywności.

  • 15.10.2021

    Santander AGROskop Wrzesień: Mleko

    Na rynku mleka utrzymuje się koniunktura, co znajduje swoje odzwierciedlenie w poziomie cen surowego mleka oraz przetworów mlecznych. Jak wynika z danych GUS, w sierpniu średnia cena skupu mleka w Polsce wzrosła o 1% w relacji do lipca, osiągając 150,52 zł/100 litrów. Jednocześnie był to poziom wyższy o 13% w relacji rocznej.

  • 13.10.2021

    Konferencja Plant-Powered Perspectives na żywo i online 14 i 15 października

    Dzięki konferencji Plant-Powered Perspectives już po raz czwarty szeroko pojęte roślinne jedzenie znajdzie się w centrum uwagi. Dziś producenci żywności i restauratorzy zrozumieli, że produkty i dania roślinne spotykają się z dużym entuzjazmem polskich konsumentów. Na konferencji RoślinnieJemy zwrócimy uwagę branży spożywczej na najbardziej innowacyjne rozwiązania, które łączy wspólny mianownik – bardziej roślinny system produkcji żywności.

  • 13.10.2021

    Główny Inspektor JHARS objął patronatem FoodFakty Summit 2021

    FoodFakty Summit - wydarzenie w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności 2021 przypadającego na 16 października zostało objęte patronatem przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

  • 08.10.2021

    Komisja przyjmuje nadzwyczajne środki mające na celu wsparcie sektora wina i sektora owoców i warzyw

    Przyjęte środki wsparcia dla sektora wina obejmują zwiększenie wsparcia na narzędzia zarządzania ryzykiem, takie jak ubezpieczenie zbiorów i fundusze wspólnego inwestowania, oraz przedłużenie do 15 października 2022 r. już funkcjonujących środków zwiększających elastyczność. 

  • 08.10.2021

    Santander AGROskop Wrzesień: Mięso

    W produkcji zwierzęcej dużym wyzwaniem, w bieżącym roku, jest wzrost kosztów, wynikający m.in. z utrzymujących się wysoko cen zbóż, roślin oleistych oraz przemysłowych mieszanek paszowych. Efekty presji kosztowej są jednak mocno zróżnicowane w zależności od kierunku produkcji. W przypadku kurcząt rzeźnych wysoki wzrost cen żywca wspiera rentowność chowu. Z kolei hodowcy trzody chlewnej prowadzą działalność z jednej strony pod wpływem wyższych kosztów, a z drugiej strony pod wpływem spadku cen skupu.

  • 07.10.2021

    Nowe limity sprzedaży przez sklepy w ramach rolniczego handlu detalicznego

    Przedstawiono projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.

  • 06.10.2021

    Konferencja Plant-Powered Perspectives na żywo 14 i 15 października

    Według GfK Polonia w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2021 r. sprzedaż roślinnych alternatyw nabiału wzrosła o 50 proc., a roślinne alternatywy mięsa odnotowały wzrost aż o 179 proc. Roślinne alternatywy mięsa i nabiału po raz kolejny znajdą się w centrum uwagi w czasie czwartej edycji konferencji Plant-Powered Perspectives, która odbędzie się 14 i 15 października.

  • 06.10.2021

    Pall October Filterfest – wirtualne wydarzenie już 13 października

    Zapraszamy na pierwszy w historii PALL OCTOBER FILTERFEST! Przedstawione zostaną prezentacje o tematyce: Zrównoważona produkcja piwa; Podstawy filtracji, wybór filtra końcowego i zaufanie do inwestycji (Piwo/Wino); Jak filtrować Hard Seltzer, rozwiązania Pall w celu wsparcia procesu; Wydajna filtracja w winnicy; Możliwości filtracji aromatów; Produkcja whisky: Schładzać czy nie schładzać? Serdecznie zapraszamy!

  • 05.10.2021

    Konferencja Great Taste – Zero Waste. Eksperci proponują rozwiązania problemu marnotrawienia żywności o wartości miliardów euro

    Wydarzenie Great Taste – Zero Waste transmitowane będzie na żywo 12 października z Rygi na Łotwie i będzie dotyczyło promocji zrównoważonej kultury żywieniowej i przedstawienia rozwiązań mających na celu zminimalizowanie ilości odpadów spożywczych. W tej jednodniowej konferencji wezmą udział eksperci i interesariusze z regionu Morza Bałtyckiego, działający w obszarze gastronomii, branży spożywczej i obszarze ograniczania marnotrawienia żywności.

  • 05.10.2021

    Nowe oznaczenia dot. frakcji odpadów

    Projektowana nowelizacja ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi przewiduje nowe obowiązkowe oznaczenia na opakowaniach produktów. 

  • 04.10.2021

    Rada UE zatwierdza ponad 5 mld euro pobrexitowej rezerwy dostosowawczej

    Rada Unii Europejskiej 28 września 2021 roku zatwierdziła stanowisko Parlamentu Europejskiego w sprawie ustanowienia pobrexitowej rezerwy dostosowawczej (BAR), które zostało przyjęte w pierwszym czytaniu 15 września 2021 roku.

  • 01.10.2021

    Złożenie deklaracji do OIE dotyczącej odzyskania statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)

    Główny Lekarz Weterynarii informuje o złożeniu 27 września 2021 r. do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) deklaracji o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków z dniem 25 września 2021 r.

  • 01.10.2021

    Kryptoreklamy w social mediach influencerów? Postępowanie wyjaśniające Prezesa UOKiK

    Czy treści sponsorowane na blogach, Instagramie czy Facebooku gwiazd internetu są właściwie oznaczane? Czy mogą wprowadzać konsumentów w błąd? Sprawdzi to UOKiK w postępowaniu wyjaśniającym. Konsumencie, masz prawo do rzetelnej informacji dotyczącej powodów, dla których influencerzy polecają określone produkty.

  • 01.10.2021

    Santander AGROskop Wrzesień: Uprawy polowe

    We wrześniowym biuletynie unijna agencja MARS zrewidowała w dół oczekiwania dotyczące plonowania upraw jarych w Europie. Jest to głównie wynik negatywnego wpływu deficytu opadów i wysokich temperatur na południu kontynentu. W porównaniu do sierpniowej prognozy zmniejszono oczekiwania plonowania dla jarego jęczmienia, kukurydzy na ziarno, ziemniaków, buraków cukrowych, słonecznika i soi.

  • 30.09.2021

    Targi natura FOOD & beECO

    W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.