Międzynarodowego Seminarium otwarte dla każdego
IAAS Poland srdecznie zaprasza na serię wykładów otwartych, które odbędą się podczas Międzynarodowego Seminarium pt. "The Sustainable Development".
IAAS Poland srdecznie zaprasza na serię wykładów otwartych, które odbędą się podczas Międzynarodowego Seminarium pt. "The Sustainable Development".
Kreatyna (inaczej kwas β-metyloguanidynooctowy) jest to związek organiczny odkryty w 1832 r. przez Michela Eugène’a Chevreula przy badaniach nad mięśniami. Pod wpływem kinazy kreatynowej ulega fosforylacji tworząc fosfokreatynę – wysokoenergetyczny związek wykorzystywany do magazynowania i uwalniania energii niezbędnej do wielu reakcji chemicznych...
Kwas fitynowy ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Wiele osób unika spożywania produktów zawierających ten związek lub poddaje je przed spożyciem obróbce kulinarnej w celu redukcji lub ograniczenia jego ilości. Czy takie działanie jest słuszne?
Już w I w n.e. Dioskurides pisał, iż: „zjedzony czosnek wypędza tasiemca i pędzi mocz”. Bogata historia tej rośliny uprawnej sięga tysiące lat wstecz. Jego łacińska nazwa pochodzi od słowa all- co znaczy piekący...
W dniach 10-12 kwietnia w Warszawie odbyła się V już edycja targów WorldFood Warsaw. W czasie wydarzenia swoją premierę miał sektor NutraFood, skupiający firmy i przedstawicieli branży suplementów diety.
Idealny napój sportowy dzięki zawartości zarówno węglowodanów, jak i tzw. elektrolitów? Najlepsza alternatywa dla "izotoników"? Woda kokosowa bije rekordy popularności na portalach lifestyle'owych i w magazynach promujących zdrowy styl życia. Czy słusznie?
Nadchodzi czas długiego weekendu majowego. Pierwsze, co nasuwa się nam na myśl, to grill ze znajomymi. Tylko czy potrawy prosto z grilla dla nas – konsumentów są zdrowe?
Gluten jest kompleksem białek magazynowanych w zarodku ziaren zbóż. Ze względu na swoje właściwości jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten...
Już 6 maja organizacja studencka IAAS Poland powita na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie młodzież z całego świata, aby wspólnie poruszyć tematy istotne dla dobra naszej planety i otoczenia. Będzie to miało miejsce podczas seminarium pod hasłem „Zrównoważony Rozwój”.
Obecnie producenci żywności oferują współczesnemu konsumentowi szeroki asortyment produktów żywnościowych. Konsumenci mają wybór - jakich produkty potrzebują oraz w jakich ilościach. W ostatnich latach zaobserwowano, iż coraz więcej żywności jest wyrzucana przez konsumentów "do kosza". Dlatego jednym z kluczowych problemów XXI wieku dla przemysłu spożywczego jest marnotrawstwo żywności...
W marcu firma Avon we współpracy z IAAS Polska zorganizowała w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie warsztaty dla studentów. Temat spotkania brzmiał "Okiem analityka- jak udoskonalać procesy w globalnej firmie? ". Warsztaty przeprowadzili pan Paweł Kotlarski i pan Krzysztof Kryczka.
Lekkie, odporne na urazy mechaniczne, tanie plastikowe zabawki, smoczki, kubeczki, łyżeczki, buteleczki. Są to produkty, z którymi dzieci mają styczność na co dzień. Obecny w nich bisfenol A jest trującym związkiem organicznym. Swoją budową przypomina estrogen. Ta syntetyczna forma żeńskiego hormonu łączy się z receptorami odpowiedzialnymi...
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek ma przyjemność poinformować Państwa, iż Stowarzyszenie objęło patronat nad targami WorldFood Warsaw, a w szczególności nad działem NutraFood, który jest dedykowany branży suplementów diety.
Zanim rzeżucha zagości na naszych stołach pod koniec tego tygodnia, postanowiliśmy wziąć pod lupę jej właściwości. W jednym z badań opisano obiecującą strategię leczenia międzybłoniaka opłucnej z wykorzystaniem wyizolowanego z rzeżuchy izotiocyjanianu fenyloetylowego (PEITC)...
Herbata jest jednym z bardziej popularnych źródeł związków polifenolowych, z którego warto korzystać każdego dnia. Duża część populacji czerpie korzyści z herbacianych naparów poniekąd nieświadomie, ponieważ picie tego napoju stało się codzienną rutyną, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem biorąc pod uwagę tryb życia w XXI wieku. Herbata posiada właściwości antyoksydacyjne ze względu na zawartość wielu związków aktywnych...
Tłuszcze pod względem chemicznym to mieszanina estrów wyższych kwasów karboksylowych oraz gliceryny. Stanową one jeden z kluczowych składników pokarmowych, bez nich nie ma mowy o prawidłowo zbilansowanej diecie. Ilość tłuszczu sugerowana w codziennej diecie zależy od zapotrzebowania organizmu na...
W opracowanym przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) raporcie przedstwiono kluczowe wyzwania dla przemysłu spożywczego. Oszacowano, że do 2050 roku na świecie wzrośnie liczba ludności o około 2 miliardy, dlatego dla producentów żywności poważnym problemem może stać się wyżywienie 9 miliardów ludzi. Wzrost liczby ludności wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na żywność...
Astaksantyna jest barwnikiem z grupy karotenoidów, słabo rozpoznanym wśród konsumentów żywności. Jednak należy ona do najważniejszych i najdroższych barwników przemysłowych. Roczna sprzedaż astaksantyny na światowym rynku...
Dzisiejszy konsument chętnie korzysta z żywności wygodnej np. różnego rodzaju przekąsek. Często są to jednak produkty niezalecane z punktu widzenia żywieniowego ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego, wysoką zawartość prostych węglowodanów oraz tłuszczów trans...
Jednym z motywów, dla którego rozpoczynają się wojny jest chęć wzbogacenia się. Dla ludzi, którzy rozpoczynają konflikty zbrojne, straty, które niosą za sobą wojny są jedynie efektem ubocznym czy kosztem, jaki należy zapłacić za przyszłe profity. Czy jednak cena, którą należy zapłacić za bogactwo nie jest zbyt wysoka?
Obecne czasy to doba komputerów oraz Internetu. Ułatwiają one niezwykle życie współczesnych konsumentów. Pozwalają na uzyskanie informacji na nurtujące nas pytania w bardzo wielu dziedzinach życia, np. w kwestii produktów...
Z każdym rokiem wzrasta liczba osób, które odmawiają spożycia mięsa, uzasadniając to przyczynami etycznymi i moralnymi. Słusznie uświadamiają sobie, że smakowity schabik lub de volaille leżący na talerzu, jest fragmentem istoty, która żyła i umierała, by człowiek mógł ją zjeść. Tego typu refleksja budzi zwykle wstręt do szeroko pojętej produkcji zwierzęcej...
Herbata to napój, który spożywany jest równie często jak kawa, ale nie każdy z nas jest świadomy w jaki sposób oddziałuje na organizm. Według statystyk w naszym kraju herbatę spożywa 76-90% populacji, a przeciętny Polak pije herbatę aż 2-3 razy dziennie...
Studenckie Koło Naukowe Medycyny Stylu Życia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego działające przy III Klinice Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM, we współpracy z Zakładem Epidemiologii i Medycyny Społecznej WUM...
Wiedza o tym, że żywność uzupełniająca dietę niemowląt powinna zostać wprowadzona nie wcześniej niż po ukończeniu szóstego miesiąca życia, wydaje się być już zupełnie powszechna. Inaczej jest w przypadku świadomości, jaka...