Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki wyszukiwania

  • 18.05.2018

    Latem zamrażamy, a zimą i wiosną spożywamy. Jak poprawnie rozmrażać truskawki?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Truskawka - należąca do rodzaju Fragaria, jest jednym z najmłodszych gatunków roślin sadowniczych. Dzięki takim właściwościom, jak specyficzny smak i aromat oraz wysoka wartość odżywcza i dietetyczna...

    Więcej
  • 15.05.2018

    Wiedza rodziców na temat żywienia niemowląt

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia ma ogromny wpływ na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Ponadto może wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, alergie i nowotwory...

    Więcej
  • 11.05.2018

    Soylent – innowacyjny suplement diety jako alternatywa dla żywności tradycyjnej

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Konsument XXI wieku poszukuje na rynku spożywczym produktów o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Wielu konsumentów wybiera diety, które wymagają przestrzegania restrykcyjnych zasad. Naukowcy oraz specjaliści od spraw żywienia poszukują produktów, które umożliwiają przygotowanie posiłków przy niewielkim nakładzie pracy oraz pieniędzy...

    Więcej
  • 10.05.2018

    KRSiO patronem targów Vitafoods 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 15-17 maja w Genewie odbędą się największe targi dla branży suplementów diety - Vitafoods Europe 2018. Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła patronatem to globalne wydarzenie...

    Więcej
  • 07.05.2018

    Interakcje pomiędzy składnikami odżywczymi

    Opublikowane przez: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

    Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...

    Więcej
  • 07.05.2018

    Korzyści zdrowotne dodatku nasion chia do produktów żywnościowych

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Nasiona chia są znane w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Już Aztekowie i Majowie traktowali je jako ważne składniki swojej diety. Mimo, że są one obecne na rynku polskim stosunkowo krótko, cieszą się dużą popularnością wśród entuzjastów zdrowego żywienia. Stały się właściwie nieodłącznym atrybutem wielu dietetyków, trenerów personalnych i blogerów starających się promować zdrowy tryb życia. Czy słusznie?

    Więcej
  • 02.05.2018

    Międzynarodowego Seminarium otwarte dla każdego

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    IAAS Poland srdecznie zaprasza na serię wykładów otwartych, które odbędą się podczas Międzynarodowego Seminarium pt. "The Sustainable Development".

    Więcej
  • 27.04.2018

    Kreatyna - jej działanie i bezpieczeństwo

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Kreatyna (inaczej kwas β-metyloguanidynooctowy) jest to związek organiczny odkryty w 1832 r. przez Michela Eugène’a Chevreula przy badaniach nad mięśniami. Pod wpływem kinazy kreatynowej ulega fosforylacji tworząc fosfokreatynę – wysokoenergetyczny związek wykorzystywany do magazynowania i uwalniania energii niezbędnej do wielu reakcji chemicznych...

    Więcej
  • 23.04.2018

    Kwas fitynowy - dostępne dla wszystkich dobro czy też związek kryjący w sobie zło?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Kwas fitynowy ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Wiele osób unika spożywania produktów zawierających ten związek lub poddaje je przed spożyciem obróbce kulinarnej w celu redukcji lub ograniczenia jego ilości. Czy takie działanie jest słuszne?

    Więcej
  • 20.04.2018

    Czosnek i jego prozdrowotne właściwości

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Już w I w n.e. Dioskurides pisał, iż: „zjedzony czosnek wypędza tasiemca i pędzi mocz”. Bogata historia tej rośliny uprawnej sięga tysiące lat wstecz. Jego łacińska nazwa pochodzi od słowa all- co znaczy piekący...

    Więcej
  • 18.04.2018

    Udział KRSiO w targach WorldFood Warsaw 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 10-12 kwietnia w Warszawie odbyła się V już edycja targów WorldFood Warsaw. W czasie wydarzenia swoją premierę miał sektor NutraFood, skupiający firmy i przedstawicieli branży suplementów diety.

    Więcej
  • 17.04.2018

    Czy woda kokosowa nawadnia najlepiej?

    Opublikowane przez: SKN Medycyny Stylu Życia WUM

    Idealny napój sportowy dzięki zawartości zarówno węglowodanów, jak i tzw. elektrolitów? Najlepsza alternatywa dla "izotoników"? Woda kokosowa bije rekordy popularności na portalach lifestyle'owych i w magazynach promujących zdrowy styl życia. Czy słusznie?

    Więcej
  • 16.04.2018

    Majówka tuż, tuż, czyli kilka słów o WWA - wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Nadchodzi czas długiego weekendu majowego. Pierwsze, co nasuwa się nam na myśl, to grill ze znajomymi. Tylko czy potrawy prosto z grilla dla nas – konsumentów są zdrowe?

    Więcej
  • 10.04.2018

    Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

    Opublikowane przez: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

    Gluten jest kompleksem białek magazynowanych w zarodku ziaren zbóż. Ze względu na swoje właściwości jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten...

    Więcej
  • 09.04.2018

    Międzynarodowe Seminarium – Zrównoważony Rozwój (6.05-12.05.2018)

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    Już 6 maja organizacja studencka IAAS Poland powita na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie młodzież z całego świata, aby wspólnie poruszyć tematy istotne dla dobra naszej planety i otoczenia. Będzie to miało miejsce podczas seminarium pod hasłem „Zrównoważony Rozwój”.

    Więcej
  • 08.04.2018

    Marnotrawstwo żywności problemem XXI wieku

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Obecnie producenci żywności oferują współczesnemu konsumentowi szeroki asortyment produktów żywnościowych. Konsumenci mają wybór - jakich produkty potrzebują oraz w jakich ilościach. W ostatnich latach zaobserwowano, iż coraz więcej żywności jest wyrzucana przez konsumentów "do kosza". Dlatego jednym z kluczowych problemów XXI wieku dla przemysłu spożywczego jest marnotrawstwo żywności...

    Więcej
  • 04.04.2018

    "Okiem młodego analityka" czyli warsztaty dla studentów SGGW

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    W marcu firma Avon we współpracy z IAAS Polska zorganizowała w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie warsztaty dla studentów. Temat spotkania brzmiał "Okiem analityka- jak udoskonalać procesy w globalnej firmie? ". Warsztaty przeprowadzili pan Paweł Kotlarski i pan Krzysztof Kryczka.

    Więcej
  • 04.04.2018

    Negatywny wpływ bisfenolu A obecnego w zabawkach dla dzieci

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Lekkie, odporne na urazy mechaniczne, tanie plastikowe zabawki, smoczki, kubeczki, łyżeczki, buteleczki. Są to produkty, z którymi dzieci mają styczność na co dzień. Obecny w nich bisfenol A jest trującym związkiem organicznym. Swoją budową przypomina estrogen. Ta syntetyczna forma żeńskiego hormonu łączy się z receptorami odpowiedzialnymi...

    Więcej
  • 29.03.2018

    KRSIO patronem WorldFood Warsaw 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    Krajowa Rada Suplementów i Odżywek ma przyjemność poinformować Państwa, iż Stowarzyszenie objęło patronat nad targami WorldFood Warsaw, a w szczególności nad działem NutraFood, który jest dedykowany branży suplementów diety.

    Więcej
  • 27.03.2018

    Rzeżucha w walce z nowotworem?

    Opublikowane przez: SKN Medycyny Stylu Życia WUM

    Zanim rzeżucha zagości na naszych stołach pod koniec tego tygodnia, postanowiliśmy wziąć pod lupę jej właściwości. W jednym z badań opisano obiecującą strategię leczenia międzybłoniaka opłucnej z wykorzystaniem wyizolowanego z rzeżuchy izotiocyjanianu fenyloetylowego (PEITC)...

    Więcej
  • 23.03.2018

    Porównanie naparów wybranych herbat ekspresowych i sypanych pod względem zawartości związków polifenolowych

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Herbata jest jednym z bardziej popularnych źródeł związków polifenolowych, z którego warto korzystać każdego dnia. Duża część populacji czerpie korzyści z herbacianych naparów poniekąd nieświadomie, ponieważ picie tego napoju stało się codzienną rutyną, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem biorąc pod uwagę tryb życia w XXI wieku. Herbata posiada właściwości antyoksydacyjne ze względu na zawartość wielu związków aktywnych...

    Więcej
  • 20.03.2018

    Na czym smażyć - czyli rzeczowo o tłuszczach

    Opublikowane przez: STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE ORGCHEM

    Tłuszcze pod względem chemicznym to mieszanina estrów wyższych kwasów karboksylowych oraz gliceryny. Stanową one jeden z kluczowych składników pokarmowych, bez nich nie ma mowy o prawidłowo zbilansowanej diecie. Ilość tłuszczu sugerowana w codziennej diecie zależy od zapotrzebowania organizmu na...

    Więcej
  • 18.03.2018

    Superfoods: Mąka ze świerszczy jako bogate źródło białka

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    W opracowanym przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) raporcie przedstwiono kluczowe wyzwania dla przemysłu spożywczego. Oszacowano, że do 2050 roku na świecie wzrośnie liczba ludności o około 2 miliardy, dlatego dla producentów żywności poważnym problemem może stać się wyżywienie 9 miliardów ludzi. Wzrost liczby ludności wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na żywność...

    Więcej
  • 17.03.2018

    Astaksantyna - bioaktywny barwnik żywności?

    Opublikowane przez: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

    Astaksantyna jest barwnikiem z grupy karotenoidów, słabo rozpoznanym wśród konsumentów żywności. Jednak należy ona do najważniejszych i najdroższych barwników przemysłowych. Roczna sprzedaż astaksantyny na światowym rynku...

    Więcej
  • 12.03.2018

    Odpady produkcyjne jako przekąski czyli wykorzystanie makuchów w żywieniu człowieka

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Żywieniowców SGGW

    Dzisiejszy konsument chętnie korzysta z żywności wygodnej np. różnego rodzaju przekąsek. Często są to jednak produkty niezalecane z punktu widzenia żywieniowego ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego, wysoką zawartość prostych węglowodanów oraz tłuszczów trans...

     

    Więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.