Opakowania
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
12.11.2024
48. sesja Komitetu do spraw Znakowania Żywności
Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej żywności. Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka zawartość”.
-
08.11.2024
Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
-
07.11.2024
PPWR i innowacje kontra odpady opakowaniowe
W Unii Europejskiej powstaje co roku ok. 80 mln ton odpadów opakowaniowych. Ich ilość zmniejszyć mają ograniczenia i wymagania, które na producentów nałoży wchodzące niebawem w życie rozporządzenie PPWR. Ale już teraz wiele polskich firm wdraża rozwiązania pozwalające na redukcję masy wprowadzanych na rynek materiałów opakowaniowych.
-
06.11.2024
Międzynarodowa konferencja MODERN PACKAGING 2024
W dniu 27 listopada w Warszawie, zapraszamy na międzynarodową konferencję z okazji jubileuszu 30-lecia Polskiej Izby Opakowań. Podczas wydarzenia nasi eksperci powiedzą o gospodarce i trendach w branży opakowań na poziomie globalnym oraz krajowym, najnowszych technologiach dających przedsiębiorstwom przewagę konkurencyjną, a także regulacjach prawnych, certyfikacji i kształceniu kadr dla opakowalnictwa.
-
06.11.2024
EFSA: Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
-
04.11.2024
Czy nowy rodzaj bioplastiku znajdzie zastosowanie w produkcji opakowań do żywności
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
-
30.10.2024
Bezpieczeństwo żywności w gospodarce o obiegu zamkniętym - raport FAO
Raport podkreśla, że przekształcenie systemów żywnościowych w bardziej zrównoważone wymaga współpracy na wielu poziomach, od rolników po konsumentów, a także od organów regulacyjnych po naukowców.
-
30.10.2024
System kaucyjny przesunięty w czasie. Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Rząd przyjął istotne nowelizacje ustaw związanych z gospodarką odpadami, które przyniosą zmiany w systemie segregacji odpadów budowlanych oraz w organizacji systemu kaucyjnego.
-
29.10.2024
Mikroplastik i szkodliwe substancje na celowniku UE
Nowe przepisy, w tym projekt rozporządzenia PPWR, które będzie regulowało europejski rynek opakowań, mają pomóc ograniczyć do minimum obecność i stężenie substancji potencjalnie niebezpiecznych w opakowaniach do żywności oraz zredukować negatywny wpływ na środowisko mikrodrobin plastiku, nakładając obowiązki i ograniczenia na producentów działających na tym rynku. W ustalaniu norm w tym zakresie mogą pomóc badania, w których uczestniczą polskie organizacje i firmy.
-
28.10.2024
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z przyborów kuchennych do kontaktu z żywnością
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w badaniach stwierdzono, migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z określonego poniżej zestawu 7 przyborów kuchennych.
-
28.10.2024
Kolejny krok w przyszłość – EIT Food ogłasza nowe możliwości innowacji podczas Next Bite w Rzymie
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
-
14.10.2024
Wyznaczanie okresu przydatności do spożycia - bezpłatny webinar
Intertek serdecznie zaprasza 29.10.2024 o godzinie 11:00 na bezpłatny webinar. Link do rejestracji w treści posta.
-
09.10.2024
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
02.10.2024
Alko-tubki - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
W związku z informacjami o pojawieniu się w obrocie handlowym saszetek alkoholowych (alko-tubek) przypominających tubki z musem owocowym dla dzieci Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że zobowiązał organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) do kontroli w ramach sprzedaży tego asortymentu produktów spożywczych.
-
26.09.2024
Bisfenole w żywności: nowe wyzwanie i probiotyczne rozwiązania
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
-
23.09.2024
Projekt rozporządzenia zmieniającego stawki opłat produktowych dotyczących butelek szklanych wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra przekazany do opiniowania
Motywem procedowanych zmian jest urealnienie stawek opłat produktowych dla opakowań objętych systemem kaucyjnym przez uwzględnienie masy opakowań przy określaniu wysokości opłaty
-
17.09.2024
Aplikacja, która mierzy emisję mikroplastiku z przedmiotów codziennego użytku
Naukowcy z University of British Columbia zaprojektowali niedrogie narzędzie do dokładnego pomiaru cząstek plastiku z codziennych źródeł, takich jak kubki jednorazowe i butelki na wodę.
-
15.09.2024
Dzień opakowań - 15 września
Choć na pierwszy rzut oka opakowania mogą wydawać się tylko nieistotnym dodatkiem do produktów, w rzeczywistości mają ogromne znaczenie zarówno dla gospodarki, jak i dla środowiska oraz naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Dzień Opakowań to zatem doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na rolę, jaką opakowania odgrywają w naszym codziennym życiu.
-
10.09.2024
Ishida AirScan zapewnia 100-procentową szczelność opakowań warzyw i owoców z Eisberg Polska
35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.
-
09.09.2024
Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie - decyzja Komisji Europejskiej
Komisja Europejska podjęła 24 lipca 2024 roku decyzję o rejestracji inicjatywy obywatelskiej „Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie”.
Nasi partnerzy