Ocena ryzyka alergenów spożywczych cz. 4 - raport WHO i FAO
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
Do 8 marca 2024 r. trwa okres nadsyłania opinii ws. projektu zakazującego stosowania BPA w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym także opakowaniach z tworzyw sztucznych i powlekanych)
Kontrole objęły 88 podmiotów (66 sklepów i 22 producentów) i były prowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r.
Od 2020 r. firmy produkujące żywność z niecierpliwością czekają na wdrożenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów, które ostatecznie weszły w życie 9 października 2023 r., czyli ostatnim terminie wyznaczonym dla zgodności opakowań.
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
W styczniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji aromatycznych, pozostałości pestycydów oraz dodatków do żywności
Nowelizacje dotyczą usunięcia oraz ograniczeń warunków stosowania niektórych substancji aromatycznych takich jak np. 2-Fenylopent-2-enal oraz 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099)
W styczniu 2024 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 9 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 62 zmiany odnosiły się do prawa unijnego.
Dodatek może być stosowany jako stabilizator i środek przeciwzbrylający w suplementach diety w postaci stałej.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów
Nowelizacja dotyczy przede wszystkim zwiększenia kontroli towarów, które zagrażały zdrowiu lub życiu ludzkiemu ze względu na występowanie w nich pozostałości pestycydów
Panująca w Unii Europejskiej (UE) oraz w Wielkiej Brytanii skomplikowana sytuacja prawna dotycząca stosowania kannabidiolu (CBD) w żywności i napojach hamuje innowacje w tym sektorze, a jednocześnie sprzyja rozwojowi produktów alternatywnych.
Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami
Projekt dotyczy m.in. zmiany warunków transportu tusz, wprowadzenia alternatywnych opcji wykazania skuteczności obróbki cieplnej mleka oraz możliwości aromatyzowania jaj
Jest to bardzo istotne, aby dokładnie przeczytać protokół i jeżeli są jakieś nieścisłości, coś zostało niedokładnie opisane, pominięte, należy to wyjaśnić, bądź po prostu zgłosić zastrzeżenie
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024"
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka