Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
Dnia 30 kwietnia 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie C-386/23 (Novel Nutriology). Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety, oferowanego do sprzedaży przez przedsiębiorstwo Novel Nutriology.
EFSA opublikował opinię dotyczącą modyfikacji istniejącego maksymalnego poziomu pozostałości chlormekwatu w owsie
Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona
Zmiany miały polegać m.in. na uchwaleniu standardów produktu w związku zafałszowaniami, zagrożeniem Salmonellą oraz elektronicznym przesyłaniem dokumentów
Nowelizacja wprowadza nowe przepisy związane m.in. produkcją materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich znakowaniem
W marcu 2025 r. w Polsce ustanowiono kilka programów dot. zwalczania różnych chorób np. gąbczastej encefalopatii bydła, niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura oraz indyków rzeźnych
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opracował sprawozdanie w zakresie bezpieczeństwa probiotyków stosowanych w suplementach diety
Komisja odpowiedziała na pytania związane z produkcją ekologiczną dotyczące m.in. tego, co może być znakowane jako „eko”
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresie kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym. Akademia odbędzie się w dniach 29-30 maja br. w Novotel Gdańsk Marina.
Projekt dotyczy m.in. wprowadzenia ograniczeń w zakresie dozwolonych opakowań alkoholi, warunków promocji (w tym dotyczących zakupu wielu sztuk) oraz weryfikacji wieku nabywców.