Rejestr zmian limitów prawnych - luty 2025
Kluczowe zmiany dotyczyły pozostałości pestycydów oraz wykazu dozwolonych witamin i składników mineralnych stosowanych w suplementach żywnościowych
Kluczowe zmiany dotyczyły pozostałości pestycydów oraz wykazu dozwolonych witamin i składników mineralnych stosowanych w suplementach żywnościowych
Zezwolono na produkcję odalkoholizowanych win, które mogą być certyfikowane jako ekologiczne po spełnieniu szeregu wymogów takich jak np. częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych i destylacja
W lutym 2025 r. Opublikowano warunki badania niektórych izolatów np. salmonelli i listerii, a także nowe wymogi związane z bezpieczeństwem m.in. materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Projekt rozporządzenia określa warunki pobierania próbek NDP pestycydów oraz poziomy narażenia w różnych kategoriach żywności, w tym żywności przeznaczonej dla niemowląt oraz żywności ekologicznej
Jak będzie wyglądać przyszłość żywności? Jakie innowacje i trendy kształtują przemysł spożywczy? Raport Osborne Clarke "Preparing for Future Foods" to kompleksowe źródło wiedzy dla przedsiębiorców, innowatorów i liderów branży spożywczej.
Dokument zawiera przegląd tego, w jakie obowiązki mają zastosowanie, w zależności od rodzaju przedsiębiorstwa, wielkości i roli w łańcuchu dostaw w UE
Przedmiotem opinii Rzecznika Generalnego była możliwość stosowania oznaczeń ekologicznych w przypadku znakowania tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego
Monohydrat kalcydiolu może być stosowany jako źródło witaminy D w suplementach żywnościowych
Rośliny Lemna minor i Lemna gibba zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności. Rzęsa ma wysoką zawartość białka i może być uprawiana na powierzchni wody
Treścią normy są wymagania akredytacyjne stosowane w ocenie kompetencji organizatorów badań biegłości
W styczniu 2025 r. uchwalono kolejne zmiany w przepisach opakowaniowych: przede wszystkim PPWR oraz zakaz stosowania wyciskanych tubek w napojach spirytusowych
Nowy rejestr otwiera zmiany w roku 2025, które dotyczą m.in. substancji aromatycznych oraz pozostałości pestycydów
Ustalenia dotyczą tymczasowego porozumienia w zakresie m.in. redukcji odpadów spożywczych do 2030 r.
Zdaniem Trybunału w unijnych ramach prawnych występują poważne luki, a w systemach monitorowania, sprawozdawczości i kontroli oraz sankcjach wykryto uchybienia
Nowe obowiązki dotyczą pobierania izolatów Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli, w przypadku gdy te czynniki chorobotwórcze są powiązane z ogniskiem przenoszonym przez żywność
Oznaczenie „dubajska czekolada” wprowadza konsumentów w błąd, jeśli nie odnosi się do produktu rzeczywiście powiązanego z Dubajem - tak orzekł niemiecki sąd
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025"