Procesy i Technologie
-
29.11.2021
4 największe wymagania z branży rybnej
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji?
-
17.11.2021
Skuteczne etykietowanie, czyli drzwi do systemu ERP i okno na świat!
Oprogramowanie ERP to złożony SYSTEM INFORMATYCZNY, który pozwala gromadzić i zarządzać ogromną ilością produkcyjnych i handlowych danych firmy. Najszybszym sposobem uzyskania dostępu do informacji o asortymencie jest sczytanie, za pośrednictwem skanera, danych zawartych w kodzie kreskowym na każdej etykiecie wygenerowanej z systemu. System ERP Akanea dla Owoców i Warzyw jest w pełni przystosowany do wdrożenia procesu etykietowania i automatyzacji na wszystkich etapach produkcji, magazynowania i logistyki.
-
16.11.2021
Jak podnosić jakość produkcji piwa i trzymać koszty w ryzach?
Piwa rzemieślnicze cieszą się rosnącą popularnością. Według raportu „Jak działać skuteczniej w branży piwowarskiej. Globalne trendy do 2025 r.” przygotowanego przez firmę Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) we współpracy z międzynarodowym ośrodkiem piwowarskim International Centre for Brewing Science...
-
16.11.2021
Regulacje prawne dotyczące mycia żywności - Abstrakt artykułu
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność.
-
12.11.2021
Innowacje w rolnictwie: od pomysłu do produkcji
Czas od wdrożenia pomysłu w warunkach laboratoryjnych do produkcji wynosi w Polsce średnio 40 miesięcy, podczas gdy w Królestwie Niderlandów jedynie rok. Jak wygląda transfer i komercjalizacja wyników badań naukowych w polskim sektorze rolno-spożywczym? Na czym w praktyce polega współpraca naukowców i producentów rolnych? O potrzebach, pomysłach oraz barierach dla innowacji w rolnictwie mówi dr hab. Marcin Gołębiewski, profesor SGGW, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i założyciel kilku start-upów.
-
10.11.2021
Jak sprawnie identyfikować rurociągi, aby zwiększyć bezpieczeństwo żywności i pracowników?
Firma Woodlands Dairy potrzebowała wysokiej jakości rozwiązań w zakresie znakowania i identyfikacji rur, które nie blakną pod wpływem wysokich i niskich temperatur oraz cieczy. Przede wszystkim rozwiązanie musiało być wolne od toksyn i w pełni zgodne z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Zwróciła się do firmy Brady, która po zapoznaniu się z ich potrzebami, zaproponowała kompleksowe rozwiązanie oznaczeń BHP zawierające prawidłową identyfikację rurociągów.
-
03.11.2021
Vepo Cheese automatyzuje się za pomocą maszyn casepacker Somic
Vepo Cheese z Oudewater w Holandii specjalizuje się w przetwarzaniu i pakowaniu tartego sera. W celu redukcji kosztów, firma zautomatyzowała pakowanie końcowe za pomocą dwóch maszyn Somic. Kierownik ds. technicznych Hugo van Put bardzo pozytywnie ocenia ukończony proces instalacji i automatyzacji.
-
28.10.2021
Karwendel: Technologia X-ray Ishida pomaga nam zachować bezpieczeństwo produkcji
Karwendel-Werke Huber, zainwestowała w jedenaście systemów kontroli rentgenowskiej firmy Ishida Europe, które pozwalają producentowi sera śmietankowego i twarogowego Exquisa zapewnić znakomitą jakość produktów.
-
25.10.2021
Tablice cieni: Prosty sposób, jak ułatwić korzystanie z narzędzi Lockout/Tagout (przykład z fabryki czekolady)
Duży producent czekolady wdrożył 5 niestandardowych tablic cieni, aby poprawić widoczność i dostępność systemu Lockout/ Tagout w jednym ze swoich zakładów.
-
25.10.2021
Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat
Planując długofalowy rozwój, firma INDROL przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość procesów, śledzenie pochodzenia i jakość powinny iść w parze ze stabilnym wzrostem przychodów. Równie ważna jest otwartość na zmiany i nowe technologie.
-
14.10.2021
Produkcja słodkości: ZPC Otmuchów postawił na wagę kontrolną i system naważania Ishida
Dzięki inwestycji w wagę kontrolną Ishida z detektorem metali, firmie ZPC Otmuchów udało się zwiększyć kontrolę jakości produktów. Z kolei inwestycja w naważarkę poskutkowała dwukrotnym zwiększeniem mocy produkcyjnych na jednym z wydziałów. Za dostarczenie technologii odpowiadała firma Ishida Europe. Dzięki inwestycji w wagę kontrolną Ishida z detektorem metali, firmie ZPC Otmuchów udało się zwiększyć kontrolę jakości produktów.
-
12.10.2021
Ishida zaprezentowała nowy Traysealer: Bardziej wydajny, bardziej Eko
Ishida Europe rozszerzyła swoją ofertę traysealerów serii QX Flex. Nowy model spełnia wymagania rynku dla kompaktowego, wysokowydajnego modelu, maksymalizującego wskaźniki linii produkcyjnych o średniej i dużej przepustowości. W praktyce oznacza to wydłużenie okresu przydatności do spożycia, a tym samym mniej marnowania żywności.
-
11.10.2021
Nowoczesne opakowania wpisują branżę mięsną w założenia GOZ
Wymagająca charakterystyka produktów mięsnych wymusza na branży mięsnej stosowanie opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe. Opakowania muszą więc zapewniać nie tylko bezpieczeństwo, ale także być neutralne dla środowiska i wypełniać założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Naprzeciw tym wyzwaniom stają innowacyjne opakowania z tworzyw sztucznych produkowane przez KGL.
-
11.10.2021
Nowa metoda usuwania ołowiu z wody pitnej
Inżynierowie z MIT opracowali stosunkowo tanią i energooszczędną metodę oczyszczania wody zanieczyszczonej metalami ciężkimi.
-
06.10.2021
Czy kontrola jakości może być łatwa i skuteczna?
Wykonując setki pomiarów dziennie, producent żywności jest w stanie w pełni oceniać proces produkcyjny, kontrolować każdą partię surowca, półproduktu, tak aby z góry zapobiec wyprodukowaniu niezgodnego wyrobu. Idealnym rozwiązaniem do tego celu jest analizator Foodscan2 od FOSS: szybki i wiarygodny analizator, wykorzystujący do pomiaru bliską podczerwień. Sama analiza trwa 50 sekund.
-
06.10.2021
Pall October Filterfest – wirtualne wydarzenie już 13 października
Zapraszamy na pierwszy w historii PALL OCTOBER FILTERFEST! Przedstawione zostaną prezentacje o tematyce: Zrównoważona produkcja piwa; Podstawy filtracji, wybór filtra końcowego i zaufanie do inwestycji (Piwo/Wino); Jak filtrować Hard Seltzer, rozwiązania Pall w celu wsparcia procesu; Wydajna filtracja w winnicy; Możliwości filtracji aromatów; Produkcja whisky: Schładzać czy nie schładzać? Serdecznie zapraszamy!
-
30.09.2021
Żywność roślinna alternatywą produktów mięsnych
Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.
-
28.09.2021
Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
-
24.09.2021
Herbapac: X-Ray Ishida dba o jakość najlepszych herbat
Herbapac, wchodząc na japoński rynek herbaty, postanowił przejść z wykrywacza metali na technologię rentgenowską Ishida. Pozwoliło to producentowi spełnić tamtejsze szczególnie rygorystyczne wymagania, a także dotrzeć do najbardziej wymagających klientów.
-
24.09.2021
Innowacyjne opakowanie do żywności na bazie mango i nanocelulozy
Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.
-
22.09.2021
ROP, szanse i wyzwania dla polskich przedsiębiorców w świetle projektu ustawy opakowaniowej
Od wielu miesięcy czekaliśmy na ministerialny projekt regulacji, który miał wprowadzać, porządkować i gwarantować zagadnienia związane z Rozszerzoną Odpowiedzialnością Producenta- ROP. Zaproponowany projekt ustawy wzbudził wiele kontrowersji. Mając na uwadze, że dyskusja merytoryczna, negocjacje i ustalenia w oparciu o fakty i rzetelne dane przynoszą najlepsze efekty - zapraszamy Państwa do wspólnej dyskusji o przyszłości systemu w świetle ostatniego projektu.
Nasi partnerzy