Procesy i Technologie
-
24.05.2022
6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności i w obszarze handlu
Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy, który można szybko wydobyć przy użyciu nowoczesnych technologii.
-
12.05.2022
System kontroli rentgenowskiej od Ishida gwarancją bezpieczeństwa i jakości, na które postawił portugalski producent
Wszechstronność systemu kontroli rentgenowskiej IX-EN-4093-S firmy Ishida umożliwiła portugalskiemu producentowi dań gotowych jeszcze bardziej zaostrzyć surowe standardy bezpieczeństwa i jakości produkowanej przez niego żywności.
-
11.05.2022
Rewolucja czy ewolucja? Cytometria przepływowa i weryfikacja czystości w zakładach produkcji żywności
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
-
02.05.2022
Nowe urządzenie do szybkiej i taniej detekcji alergenów w żywności
Urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut.
-
20.04.2022
System HACCP cz. II – problemy praktyczne
Wprowadzanie systemu HACCP jest bardzo czasochłonne i przedsiębiorcy z sektora spożywczego mogą napotkać w związku z tym wiele trudności. Rozpoczynając od przygotowania samego zakładu, przez wdrażanie systemu, do jego utrzymania. Na podstawie naszego doświadczenia możemy śmiało stwierdzić, że głównym czynnikiem minimalizującym ryzyko pogubienia się w gąszczu przygotowań jest dobra organizacja i znajomość tematu.
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
12.04.2022
Circular Restart! Polska w obiegu zamkniętym
Jak cyrkularna jest Polska? Innowo, Natural State oraz Circle Economy zbadają poziom cyrkularności w Polsce i wytyczą konkretne kierunki działań, aby polska gospodarka stała się bardziej cyrkularna, zrównoważona i konkurencyjna.
-
06.04.2022
Czy powlekany papier może być przyjazny środowisku?
Powlekany papier zyskuje na popularności jako materiał do pakowania żywności, zastępując m.in. plastik i zabronione już opakowania ze spienionego polistyrenu. Nie istnieje jednak żadna uniwersalna metoda określania jego przydatności do recyklingu. Nie do końca wiadomo też, do pakowania jakich produktów nadaje się on najlepiej. Jak zatem produkować, a następnie dobierać najlepsze materiały w celu skutecznego i przyjaznego środowisku pakowania żywności? Odpowiedzi na te pytania przyniosą wyniki projektu REPAC².
-
05.04.2022
IFFA 2022 – Meat Management made easy
W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach przetwórstwa mięsa. Optymalizacja to dziś słowo klucz, zwłaszcza w obliczu rosnących wyzwań, z którymi na co dzień mierzą się producenci. Ale też ciekawy temat do rozmów z naszymi ekspertami. Serdecznie zapraszamy na stoisko C30 w pawilonie 11.1.
-
04.04.2022
Niezawodna technologia pomiaru poziomu dla perfekcyjnej mieszanki kawy
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.
-
31.03.2022
Ishida: Wyjątkowo rygorystyczna kontrola jakości w Soto
Rozwiązania Ishida w zakresie urządzeń kontrolnych i kontroli jakości pomagają zapewnić najwyższe standardy jakości wiodącemu niemieckiemu producentowi organicznej wegetariańskiej żywności.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
-
17.03.2022
Challenge Labs 2022 – weź udział w maratonie projektowania innowacji w sektorze rolno-spożywczym
EIT Food (Europejski Instytut Technologii i Innowacji) już po raz czwarty organizuje w tym roku warsztaty projektowania produktów żywnościowych i rozwiązań przyszłości - Challenge Labs. Podczas dwutygodniowego wydarzenia uczestnicy połączeni w kilkuosobowe zespoły zmierzą się z wyzwaniami branży spożywczej i opracują nowatorskie rozwiązania, które następnie przedstawią w formie prezentacji inwestorskich. Zespoły, które stworzą najbardziej innowacyjne koncepcje otrzymają nagrody. Za pierwsze miejsce do wygrania jest aż 2000 Euro. Zgłoszenia do udziału w projekcie można wysyłać do 10 kwietnia 2022 r.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
15.03.2022
Automatyzacja intralogistyki w branży spożywczej – kiedy warto rozważyć wdrożenie autonomicznych robotów mobilnych?
Robotyzacja, wdrażanie nowych technologii, takich jak autonomiczne roboty mobilne (autonomous mobile robots, AMR), są często klasyfikowane jako inwestycje w technologię. Warto widzieć w nich jednak strategiczne narzędzia wspomagające firmę jako całość – przedsiębiorstwa z sektora spożywczego zaczynają to dostrzegać. W jakich warunkach i dlaczego szczególnie korzystne jest włączenie robotów AMR do procesów intralogistycznych? W jaki sposób podnoszą one elastyczność i efektywność zakładów?
-
15.03.2022
System HACCP cz. I – co powinniśmy o nim wiedzieć?
System HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Głównym założeniem systemu jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności za pomocą identyfikacji i oszacowania skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej, jak również ryzyka wystąpienia zagrożeń na każdym etapie produkcji i dystrybucji żywności.
-
14.03.2022
Wdrożenie systemu ERP w EDEKA
Rok 2011 - w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych wyrobów mięsnych i wędliniarskich dziennie dla 1150 sklepów firmowych.
-
08.03.2022
Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
-
24.02.2022
Odżywcze właściwości białka w proszku ze świerszczy, szarańczy i poczwarek jedwabników
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
-
21.02.2022
Chiny stawiają na mięso hodowane komórkowo
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.
-
14.02.2022
Gdy temperatura procesu jest wysoka - VEGAPULS C 21 zapewnia niezawodną eksploatację filtra obrotowego
Operatorzy w belgijskiej firmie COSUCRA nie mogą narzekać na brak wyzwań – ich procesy produkcyjne są niezwykle złożone, rozpoczynają się na polu uprawnym i kończą w pomieszczeniach typu clean room. Podczas obróbki surowców zanieczyszczonych piaskiem należy pamiętać o spełnieniu wytycznych rozporządzenia WE 1935/2004. VEGAPULS C 21 nie ma z tym problemu. Sonda radarowa dostarcza wiarygodne wyniki pomiarów, na które nie mają wpływu warunki otoczenia.
Nasi partnerzy