Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Procesy i Technologie

  • 25.10.2021

    Case Study

    Tablice cieni: Prosty sposób, jak ułatwić korzystanie z narzędzi Lockout/Tagout (przykład z fabryki czekolady)

    Duży producent czekolady wdrożył 5 niestandardowych tablic cieni, aby poprawić widoczność i dostępność systemu Lockout/ Tagout w jednym ze swoich zakładów.

  • 14.10.2021

    Produkcja słodkości: ZPC Otmuchów postawił na wagę kontrolną i system naważania Ishida

    Dzięki inwestycji w wagę kontrolną Ishida z detektorem metali, firmie ZPC Otmuchów udało się zwiększyć kontrolę jakości produktów. Z kolei inwestycja w naważarkę poskutkowała dwukrotnym zwiększeniem mocy produkcyjnych na jednym z wydziałów. Za dostarczenie technologii odpowiadała firma Ishida Europe. Dzięki inwestycji w wagę kontrolną Ishida z detektorem metali, firmie ZPC Otmuchów udało się zwiększyć kontrolę jakości produktów. 

  • 12.10.2021

    Ishida zaprezentowała nowy Traysealer: Bardziej wydajny, bardziej Eko

    Ishida Europe rozszerzyła swoją ofertę traysealerów serii QX Flex. Nowy model spełnia wymagania rynku dla kompaktowego, wysokowydajnego modelu, maksymalizującego wskaźniki linii produkcyjnych o średniej i dużej przepustowości. W praktyce oznacza to wydłużenie okresu przydatności do spożycia, a tym samym mniej marnowania żywności.

  • 04.10.2021

    Regeneracja CIP: ponad 80% redukcja wpływu na środowisko przy 2-letnim okresie zwrotu

    W branży spożywczej standardy higieny, stają się coraz bardziej rygorystyczne. Jednocześnie względy środowiskowe wywierają ogromną presję na przemysł, aby zmniejszył zużycie wody i odprowadzanie ścieków oraz ograniczył zrzut chemikaliów. System membran ceramicznych Pall Membralox® TFF jest w stanie zredukować zużycie roztworu CIP nawet o 85% zmniejszając tym samym koszty operacyjne o ponad 40%.

  • 30.09.2021

    Żywność roślinna alternatywą produktów mięsnych

    Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.

  • 24.09.2021

    Herbapac: X-Ray Ishida dba o jakość najlepszych herbat

    Herbapac, wchodząc na japoński rynek herbaty, postanowił przejść z wykrywacza metali na technologię rentgenowską Ishida. Pozwoliło to producentowi spełnić tamtejsze szczególnie rygorystyczne wymagania, a także dotrzeć do najbardziej wymagających klientów.

  • 22.09.2021

    Rynek rybnych alternatyw rośnie dynamicznie

    Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.

  • 21.09.2021

    Czy zmieniający kształt makaron zrewolucjonizuje technologie pakowania żywności?

    Naukowcy opracowali nowy rodzaj makaronu, który pakowany jest w spłaszczonej formie, a w trakcie gotowania przybiera trójwymiarowe kształty. Poprzez znaczną redukcję pustej przestrzeni wewnątrz opakowania ta innowacyjna technologia może przyczynić do zaoszczędzenia nawet 59-86% miejsca podczas transportu i przechowywania produktu.

  • 20.09.2021

    Sprawne i bezbłędne etykietowanie produktów spożywczych

    Procesy biznesowe i źródła danych muszą zapewnić dokładność etykiet przy jednoczesnym wyeliminowaniu zduplikowanych danych i dodatkowych kosztów pracy, a także zagwarantować kompleksowe śledzenie ruchu i pochodzenia. W tym celu należy zintegrować system etykietująco-ważący ze wszystkimi aplikacjami biznesowymi.

  • 08.09.2021

    Zapach burgera roślinnego najbardziej przypominającego wołowinę – naukowcy przeanalizowali związki zapachowe

    Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.

  • 03.09.2021

    Nowelizacja przepisów dot. higieny żywności pochodzenia zwierzęcego

    Zmieniono załącznik III rozporządzenia nr 853/2004, który określa wymogi szczególne dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Nowe przepisy dotyczą m.in. produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa dzikich ssaków parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych, możliwości uboju niektórych domowych zwierząt jednokopytnych w gospodarstwie pochodzenia oraz możliwości zatwierdzenia rzeźni polowych. 

     

  • 02.09.2021

    Elastyczność rozwiązań Ishida a sukces producenta karmy dla zwierząt

    Elastyczność i wszechstronność naważarek wielogłowicowych Ishida z serii SE3, pozwoliła Chamel BV realizować swoją obietnicę złożoną klientom - „produkujemy to, o co pytasz!”. Firma potrzebowała rozwiązania do ważenia, które poradziłoby sobie ze znacznym zakresem ciężarów docelowych i zróżnicowanymi formatami opakowań, oferując jednocześnie szybkie przezbrojenia, doskonałą dokładność i niezawodność.

  • 26.08.2021

    Ishida: Szybki i niezawodny proces pakowania przekąsek

    Cztery podwójne linie z ekonomicznej serii Atlas od Ishida, pozwoliły na uelastycznienie systemu produkcyjnego przekąsek w KDV. Dzięki inwestycji, producent mógł wprowadzić nowe rozmiary i typy opakowań. Znacząco poprawił też wydajność.

  • 19.08.2021

    Ważenie, pakowanie i kontrola jakości płatków zbożowych i musli – Ishida zwiększa dokładność dzięki elastyczności

    Zespół projektowy Ishida, we współpracy z klientem, opracował nową, wysokowydajną linię pakującą, składającą się z w pełni automatycznych naważarek wielogłowicowych i systemów kontrolnych. Linia zapewnia pełną elastyczność i lepszą kontrolę jakości podczas produkcji płatków owsianych i musli w Peter Kölln GmbH & Co.

  • 16.08.2021

    Jakość produktów spożywczych jednym z filarów konkurencyjności

    Jakość produktu jest jednym z najczęściej analizowanych czynników konkurencyjności. Zazwyczaj konkurencyjność traktuje się wprost jako pochodną jakości oferowanych produktów. Jak w takim razie zaprojektować i wdrożyć efektywny proces zarządzania jakością w przemyśle spożywczym?

  • 03.08.2021

    Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD

    W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest  zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.

  • 29.07.2021

    Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku

    Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.

  • 29.07.2021

    Znaczna część chmielu marnuje się podczas procesu warzenia piwa

    Naukowcy z Japonii znaleźli sposób na wykorzystanie części chmielu, który został zmarnowany w procesie warzenia piwa. Technika ta powinna zredukować rosnącą ilość odpadów i ślad węglowy przemysłu piwowarskiego. A produkt może być stosowany jako roślinna alternatywa w celu zmniejszenia ilości tworzyw sztucznych także w przemyśle spożywczym.

  • 28.07.2021

    5 powodów, dla których warto wyposażyć firmę w system ERP

    Przemysł spożywczy jest prawdziwą siłą napędową polskiej gospodarki i jednym z wiodących sektorów działalności. Podlega silnej presji etycznej i społecznej, musi spełniać coraz bardziej rygorystyczne wymagania konsumentów, dostawców i sieci handlowych. Jest to również sektor coraz bardziej konkurencyjny, z nowymi graczami wchodzącymi na rynek, innowacjami i coraz silniejszą konkurencją międzynarodową.

  • 22.07.2021

    Partnerstwo drogą do sukcesu

    Wszechstronność wiodących na rynku zgrzewarek tacowych QX Flex firmy Ishida, jakość sprzedaży i wsparcia serwisowego oraz zdolność firmy do dostarczania instalacji pod klucz są głównymi czynnikami długoterminowej współpracy między Ishida Europe i Plaza Foods, jednym z wiodących producentów orientalnych dań gotowych w Holandii.

  • 19.07.2021

    Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności

    Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy?

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.