Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w produkcie.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii poinformował 8 czerwca o wycofaniu pochodzącego z Polski mięsa z indyka bez kości...
Spożycie tych produktów przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
W ramach światowej operacji OPSON IX, skierowanej na walkę z zafałszowaniami żywności, zajęto i wycofano z rynku około 12 000 ton nielegalnych i potencjalnie szkodliwych produktów o szacunkowej wartości ok. 146 mln PLN.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
IKEA wycofuje zgodnie z zasadą ostrożności wyroby do kontaktu z żywnością z serii HEROISK i TALRIKA: miski, talerze i kubki ze względu ryzyko pęknięcia i oparzenia w przypadku spożywania gorącej żywności.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
W wyniku działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Powodem wycofania są możliwe zmiany organoleptyczne produktu – gorzki smak – związane z możliwym kontaktem powierzchni kiełbasek z czynnikiem chłodzącym, w wyniku awarii w zakładzie produkcyjnym.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny produkty należy uznać za niedopuszczony do spożycia przez ludzi i mogący stwarzać istotne ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Bio Planet S.A. wycofuje z obrotu pesto ekologicznego marki LA BIO IDEA ze względu na możliwą obecność szkła.
W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
Władze holenderskie aresztowały w kwietniu 2021 r. pięciu podejrzanych, którym postawiono zarzuty świadomego handlu szkodliwymi produktami. Wycofane przyprawy trafiły ponownie na rynek bez wiedzy producenta...
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Bio Planet S.A. wycofaniu 3 partii produktu pn. POSYPKA DEKORACYJNA CZEKOLADOWE SERCA BEZGLUTENOWA BIO 35 g - BIO VEGAN ze względu na obecność glutenu.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” wykryto Listeria monocytogenes.
Nasi partnerzy