Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez austriacką firmę Julius Meinl Austria GmbH wycofaniu niektórych partii herbat miętowych ze względu na stwierdzenie zanieczyszczenia surowca nadchloranem.
Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.
57,6% przypadków wycofań żywności w UK w latach 2016-2021 r. było z powodu alergenów. Analiza wskazuje obszary, na których firmy spożywcze muszą skoncentrować swoje wysiłki, by ograniczyć szkody ekonomiczne i reputacyjne spowodowane wycofaniem.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie limitu migracji specyficznej formaldehydu z talerzy z melaminy określonych w tym ostrzeżeniu.
Grupa, która chce spróbować odzyskać zaufanie konsumentów po tym ogromnym skandalu, wskazuje, że od tego czasu wdrożyła „protokół ponownego uruchomienia” fabryki dotyczący tylko jednej z dwóch linii produkcyjnych, tej, której nie dotyczył proces wycofania.
GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonej poniżej partii ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.
GIS został poinformowany, że firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. prowadzi wycofanie sera koziego Sainte Maure Chevre President 200 g, ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
GIS został poinformowany o wykryciu bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego - nasiona białego sezamu, łuskane marki VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g
W próbkach produktu (szklanka poj. 250 ml) badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża naczynia o widocznymw komunikacie wzorze.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii suplementu diety.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu chipsów kukurydzianych określonych poniżej, z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alkaloidów tropanowych w surowcu użytym do ich produkcji.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w związku z informacją otrzymaną od klienta o obecności fragmentu szkła w produkcie, firma STOCK Polska Sp. z o.o. postanowiła wycofać określone poniżej partie produktu Lubelska Cytrynówka 28% 100 ml.
Aktualizacja ostrzeżenia publicznego z dnia 13.07.2022 r. w sprawie wycofania kilku partii lodów, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
W wyniku wykrycia Salmonelli w zakładzie produkcyjnym Ferrero w Arlon w Belgii potwierdzono łącznie 455 przypadków zachorowań na świecie – stan na dzień 15 lipca br. wg ECDC. Jest to wzrost o dziewięć przypadków od ostatniej aktualizacji 3 czerwca 2022 r.
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
GIS został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do ich produkcji.
Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FAVV) potwierdziła, że lecytyna sojowa z Węgier była przyczyną niedawnej epidemii salmonelli w fabryce czekolady.
Rzecznik grupy poinformował, że produkcja została ochronnie wstrzymana w fabryce, która produkuje płynną czekoladę w partiach hurtowych dla 73 klientów produkujących słodycze. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży określonej poniżej partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.
Nasi partnerzy