Wyniki wyszukiwania
-
16.08.2018
Zafałszowania żywności: hiszpańska policja skonfiskowała 45 ton mrożonego tuńczyka (Food Fraud)
Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów.
-
09.08.2018
Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania żywności
W ostatnim czasie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował kolejne decyzje dotyczące zafałszowania żywności...
-
11.07.2018
Zafałszowania żywności – wyzwanie dla branży spożywczej (Food Fraud)
Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako...
-
03.07.2018
Zafałszowania żywności - narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (Food Fraud)
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
-
23.05.2018
Zafałszowania żywności - przegląd dokumentu technicznego GFSI (Food Fraud)
9 maja 2018 r. Global Food Safety Initiative (GFSI) opublikował dokument techniczny dotyczący fałszowania żywności pod tytułem "Przeciwdziałanie fałszowaniu żywności za pośrednictwem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności"...
-
21.11.2017
Badania żywności - Przełom w wykrywaniu zafałszowania żywności ?
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
-
14.11.2017
Zafałszowania Żywności - Duńska Organizacja Konsumencka ostrzega - 40% badanych próbek oregano zafałszowana
Wyniki badań jakości oregano przeprowadzonych przez duńską organizację konsumencką są niepokojące – w czterech, spośród dziesięciu badanych próbek przyprawy, znajdował się inny materiał roślinny. Ponadto jego ilość wskazuje na to...
-
08.06.2017
Decyzje IJHARS w sprawie zafałszowania żywności na rynku produktów mięsnych
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...
-
01.06.2017
Uzasadnienie do interesującego wyroku NSA (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności
Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie...
-
11.07.2025
Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne
Informacja o pochodzeniu mięsa to ważny element brany pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS od lutego do połowy czerwca intensywnie sprawdzała, czy informacja o pochodzeniu mięsa, umieszczona przez producentów na opakowaniach oraz wskazana przez sprzedawców w ladach chłodniczych, jest prawdziwa.
-
10.07.2025
Jakość żywności w Wielkiej Brytanii: co wykazały badania FSA?
Opublikowano wyniki badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii przez FSA. W przypadku 96% pobranych próbek nie stwierdzono żadnych niezgodności, a wykryte niedociągnięcia dotyczyły przede wszystkim niezadeklarowanych alergenów oraz produktów mięsnych.
-
30.06.2025
Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? IJHARS rozszerzyła bieżące działania kontrolne na targowiska i mniejsze sklepy
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.