Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polskie biuro IFS CEE oraz portal wiedzy dla profesjonalistów FoodFakty.pl uprzejmie informują, że w dniu dzisiejszym właściciel standardu IFS opublikował oficjalną polską wersję przewodnika wdrożeniowego poświęconego przeciwdziałaniu zafałszowaniom produktów (ang. Food Fraud).
Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów.
W ostatnim czasie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował kolejne decyzje dotyczące zafałszowania żywności...
Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako...
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
Zafałszowania produktów spożywczych obejmują szeroki zakres umyślnych nieuczciwych praktyk związanych zarówno z żywnością jak i opakowalnictwem żywności, mających charakter ekonomiczny, a także powodujące poważne...
9 maja 2018 r. Global Food Safety Initiative (GFSI) opublikował dokument techniczny dotyczący fałszowania żywności pod tytułem "Przeciwdziałanie fałszowaniu żywności za pośrednictwem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności"...
IFS Food Standard w celu zgodności standardu z wymaganiami GFSI (Global Food Safety Initiative), zdecydował na publikację nowej wersją o nazwie 6.1 w listopadzie br. Pełny tekst dostępny jest w języku angielskim...
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
Wyniki badań jakości oregano przeprowadzonych przez duńską organizację konsumencką są niepokojące – w czterech, spośród dziesięciu badanych próbek przyprawy, znajdował się inny materiał roślinny. Ponadto jego ilość wskazuje na to...
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...
Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie...