Znakowanie jaj w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Komisja Europejska zatwierdziła pierwszy pakiet planów strategicznych WPR dla siedmiu państw: Danii, Finlandii, Francji, Irlandii, Polski, Portugalii i Hiszpanii.
Zespół naukowców z Argentyny zidentyfikował bakterie probiotyczne pochodzące z przewodu pokarmowego człowieka i kóz, które mogą okazać się pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji układu trawiennego, układu oddechowego czy skóry.
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia (MAPA) dokonało zapobiegawczego zamknięcia czterech fabryk soków z powodu fałszowania. Łącznie skonfiskowano 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku z pomarańczy.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) – nie ma podstawy do pobrania opłaty za samo przeprowadzenie badania mięsa lub tuszy na obecność włośni.
Dotyczą one m.in. wytycznych w zakresie krajowych zaleceń, warunków monitorowania oraz danych jakie powinny zostać uwzględnione
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
Oszustwa w branży spożywczej stanowią poważne zagrożenie dla systemu żywnościowego. By móc osiągnąć zaplanowane Cele Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych dotyczących pokoju i dobrobytu dla ludzi i planety do 2030 r., europejski przemysł rolno-spożywczy przekształca się, aby stać się bezpieczniejszym, zdrowszym i bardziej zrównoważonym.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - sierpień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
Wytyczne mają ograniczyć występowanie chorób i zgonów związanych z Salmonella Enteritidis poprzez zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia nią jaj w skorupkach.
W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii suplementu diety.
Zmieniono maksymalny dopuszczalny limit pozostałości tlenku etylenu
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
W próbkach produktu (szklanka poj. 250 ml) badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża naczynia o widocznymw komunikacie wzorze.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu chipsów kukurydzianych określonych poniżej, z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alkaloidów tropanowych w surowcu użytym do ich produkcji.
W badaniu zlecanym przez FSA brytyjscy konsumenci odnosili się do tematów, jak: zaufanie do bezpieczeństwa żywności, autentyczności i łańcucha dostaw żywności, obawy o jedzenie, bezpieczeństwo żywnościowe, jedzenie na mieście i dania na wynos, alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe, jedzenie w domu, zakupy żywności: zrównoważony rozwój i wpływ na środowisko, zrównoważone diety, alternatywy mięsa i technologie genetyczne.
Orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) w sprawie dotyczącej standardów żywności w części pokrywa się ze stanowiskiem powoda w sprawie krajowej. Skarżący, M.V.Wool, który produkuje i sprzedaje łososia i inne produkty spożywcze na bazie ryb, stwierdził, że estońskie Biuro ds. Żywności i Weterynarii (Põllumajandus- ja Toiduamet - PTA) nie miało prawa zamknąć jego fabryk w 2019 r. w związku z wybuchem epidemii Listerii, z którym to stanowiskiem zgadza się ETS.