Jakość handlowa ryb w 2021 roku
IJHARS przedstawia wyniki kontroli jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej.
IJHARS przedstawia wyniki kontroli jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).
Jest to już 10. publikacja przygotowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotycząca rolnictwa ekologicznego.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Denver Food wycofaniu partii produktu pn. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, ze względu na stwierdzenie ziaren pszenicy (obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako produkt bezglutenowy).
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Valentis wycofaniu wskazanej poniżej partii suplementu diety ze względu na zastosowanie do jego produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.
NIK o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności - obowiązujące przepisy to za mało – mimo uchwalenia ustawy, która ma zapobiegać marnowaniu żywności, nie udało się stworzyć kompleksowego systemu, który w pełni skutecznie redukuje w naszym kraju skalę tego problemu.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Münster zidentyfikował liczne niedobory jakościowe w suplementach diety. Badacze znaleźli również próbki suplementów diety, które zostały zafałszowane np. antocyjanami z innych źródeł botanicznych.
W 2020 r. państwa członkowskie zwróciły się do WHO o aktualizację Globalnej Strategii Bezpieczeństwa Żywności WHO w celu sprostania obecnym i pojawiającym się wyzwaniom, włączenie nowych technologii i uwzględnienie innowacyjnych podejść do wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności oraz przedłożenie raportu, który zostanie rozpatrzony w 2022 roku podczas 75. Światowego Zgromadzenia Zdrowia. Opublikowany draft projektu określa 5 priorytetów.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
Nowoczesne technologie oceny jakości surowca do produkcji piwa jakim są ziarna jęczmienia opierają się na technice obrazowania spektralnego. Metody te zastępują proces tradycyjnej oceny manualnej uważanej za czasochłonną , mało wydajną i kosztowną…
EFSA dokonała ponownej oceny ryzyka związanego z bisfenolem A (BPA) w żywności i proponuje znaczne obniżenie tolerowanego dziennego spożycia (TDI) w porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. Wnioski EFSA dotyczące BPA wyjaśniono w projekcie opinii naukowej, która skierowana została do konsultacji społecznych, które potrwają do 8 lutego 2022 r.
Ujednolicenie struktur urzędowej kontroli żywności, edukacja społeczeństwa dotycząca zdrowego odżywiania, zwiększenie skuteczności i efektywności systemu kontroli to główne rekomendacje, które przedstawiła Najwyższa Izba Kontroli podczas seminarium dotyczącego systemu kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce. System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce - stan obecny i pożądane kierunki zmian - co najważniejszego w raporcie NIK?
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad.
BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
1 stycznia 2022 r. Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno spożywczych z wybranych państw, w tym Polski.
Eksperci potwierdzili wpływ pandemii COVID-19 w Europie na niezwykle zauważalny spadek zgłoszonych chorób odzwierzęcych u ludzi – od 7% do 53% w zależności od zgłoszonej choroby – oraz epidemie przenoszone przez żywność. Wynika z raportu One Health za rok 2020.