eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.
eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.
eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.
Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion.
EIT Food (Europejski Instytut Technologii i Innowacji) już po raz czwarty organizuje w tym roku warsztaty projektowania produktów żywnościowych i rozwiązań przyszłości - Challenge Labs. Podczas dwutygodniowego wydarzenia uczestnicy połączeni w kilkuosobowe zespoły zmierzą się z wyzwaniami branży spożywczej i opracują nowatorskie rozwiązania, które następnie przedstawią w formie prezentacji inwestorskich. Zespoły, które stworzą najbardziej innowacyjne koncepcje otrzymają nagrody. Za pierwsze miejsce do wygrania jest aż 2000 Euro. Zgłoszenia do udziału w projekcie można wysyłać do 10 kwietnia 2022 r.
Kategoria przetworzonych owoców i warzyw oraz gotowych przetworów była kolejną, która skorzystała na wzroście cen transakcyjnych w 2021 r. W efekcie, równolegle do 9-procentowego wzrostu wolumenu eksportu, wartość zwiększyła się o 15%.
15 marca rozpoczął się nabór wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności w ramach PROW 2014-2020 (dotyczy działania Rolnictwo ekologiczne, działania Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego oraz premii w ramach działania zalesieniowego) za 2022 r.
Aktualnie obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój rynku produktów spożywczych, które mają na celu zadbać o nasze zdrowie. Przeciętny konsument, niegdyś niezorientowany i posiadający małą wiedzę, dzisiaj chętnie czyta etykiety, porównuje składy i zapoznaje się z nowinkami dietetycznymi z całego świata.
W 2021 r. eksport produktów mleczarskich, w ujęciu wolumenowym, zwiększył się o 3%, osiągając rekordowe 1 700 tys. t. Wyższą dynamikę, bo 12-procentową, odnotowano w przypadku wartości eksportu. Na rynku mleka również czynnikiem wspierającym eksport był wzrost cen na rynku europejskim oraz światowym
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
Największy trend w systemie żywnościowym w 2022 r wytypowany przez społeczność EIT Food na platformie FoodHIVE - rolnictwo regeneratywne, którego celem jest poprawa zdrowia gleby i zwiększenie bioróżnorodności w gospodarstwach - prawdopodobnie zostanie bardziej rozpowszechnione przez duże gospodarstwa i zakłady w 2022 r.
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
W 2021 r. wolumen eksportu zbóż był niższy o 6% niż rok wcześniej. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie. W dodatku, istotny wzrost cen zbóż na rynku globalnym mocno wsparł wyniki sprzedaży zagranicznej w ujęciu wartościowym. Wartość eksportu była wyższa o 12% w porównaniu do roku 2020. Również na rynku rzepaku wyższe ceny wspierały wartość eksportu.
Kontrola przekazywanych danych rynkowych z rynku wołowiny prowadzona jest w celu zapewnienie prawidłowej, jednolitej rejestracji cen oraz wielkości obrotów na rynku wołowiny i cielęciny.
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.
Rok 2021 był przez wielu określany jako przełomowy rok dla transformacji systemu żywnościowego, ze sztandarowymi kamieniami milowymi, takimi jak pierwszy szczyt systemów żywnościowych ONZ, który podkreślił pilną potrzebę zmian i znaczenie współpracy. Jednak pojawiły się również głosy opisujące szczyt również jako chybiony, ze względu na postawienie problemu żwyności „nie wystarczająco wysoko w porządku obrad” w negocjacjach i dialogach na COP26 w listopadzie 2021 r.
W 2021 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski, w porównaniu z rokiem 2020, wzrosła o 9%, do nienotowanego dotąd poziomu 37,4 mld EUR, tj. 170,8 mld zł, a dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 9,7%, do 12,7 mld EUR, tj. 58,2 mld zł.
Ceny mleka i przetworów mlecznych wg MRiRW. Nowozelandzki indeks GDT na najwyższym poziomie od lutego 2014 r.
Kolejna edycja największych targów żywności i napojów w Polsce odbędzie się w dniach 5 – 7 kwietnia 2022 r. w EXPO XXI w Warszawie. Organizatorzy targów podkreślają, że niezwykle cieszą się na możliwość spotkań na żywo i bezpośrednich rozmów handlowych.
Sytuacja na rynku jabłek jest wciąż trudna. Rosja szybko rozwija sadownictwo i szkółkarstwo. Chiny zezwalają na edycję genów roślin.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje o rozpoczęciu konsultacji publicznych projektu programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa.