Mózg pod presją – wpływ nawyków i środowiska na jego funkcjonowanie - dzień 1
Data: 22.05.2025 12:00
Cel wydarzenia
Konferencja on-line pt. „Mózg pod presją – wpływ nawyków i środowiska na jego funkcjonowanie” organizowana w dniach 22-23 maja 2025 r. przez Komisję Nauk o Życiu przy Oddziale Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku z siedzibą w Olsztynie. Mózg jest najbardziej złożonym narządem w ciele człowieka, który nadzoruje procesy życiowe i funkcje psychiczne. Zaburzenia funkcjonowania mózgu obniżają jakość naszego życia i mogą prowadzić do wielu chorób, w tym poznawczych i neurodegeneracyjnych. Niniejsza konferencja o charakterze popularnonaukowym ma na celu przybliżenie aktualnej wiedzy na temat wpływu stylu życia i środowiska na zdrowie i funkcjonowanie mózgu. Wykłady poprowadzą specjaliści z zakresu fizjologii, neurofizjologii i neurologii, biochemii i genetyki, żywienia i dietetyki, psychologii oraz alergologii i immunologii. Poruszone zagadnienia dotyczyć będą m.in. wpływu aktywności fizycznej, snu, stresu, diety, używek, uwarunkowań genetycznych, zanieczyszczeń, a nawet mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie mózgu. Omówione zostaną stany i zaburzenia neurologiczne oraz jednostki chorobowe, w tym depresja, zaburzenia pamięci, procesy związane ze starzeniem się mózgu, urazy mózgu, choroby autoimmunologiczne mózgu oraz zaburzenia odżywiania o podłożu psychicznym. Konferencja ma na celu inspirowanie do zmiany nawyków, promowanie zdrowego stylu życia, a także zwiększanie świadomości na temat zdrowia mózgu w społeczeństwie oraz wspieranie działań profilaktycznych. |
Wydarzenie skierowane do
Do każdego kto jest zainteresowany współczesną wiedzą z zakresu wpływu stylu życia i środowiska na zdrowie i funkcjonowanie mózgu. |
Program
Czwartek, 22.05.2025 | ||
---|---|---|
Godzina | Prelegent | Tytuł wystąpienia |
12:00 | dr Aleksandra Szczepkowska | Mózg w zanieczyszczonym świecie: jak skażenia środowiska wpływają na układ nerwowy człowieka |
12:35 | prof. dr hab. Ewa Stachowska | Nutripsychiatria czyli jak wspierać oś jelito-mózg za pomocą żywienia |
13:10 | dr Joanna Chłopicka | Wpływ pożywienia na rozwój i funkcjonowanie mózgu |
13:45 | dr hab. Monika Cendrowska-Pinkosz, prof. UM | Anatomia procesów pamięciowych w aspekcie zaburzeń neuropoznawczych |
14:20 | dr hab. Sylwester Kujach, prof. GUM | Trening ciała, korzyść dla umysłu: neurofizjologiczne efekty wysiłku i treningu fizycznego w procesie starzenia się |

Warunki uczestnictwa
Wstęp wolny. Warunkiem udziału jest rejestracja przez poniższy formularz: