Błąd operacji
Popraw informacje i spróbuj ponownie.
Błąd operacji
Informacje główne
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności
Kwas tenuazonowy, mykotoksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów Alternaria, stał się stałym, ale sporadycznym problemem w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Warunkiem możliwości zastosowania takiego oznakowania w przypadku suplementów diety jest m.in. forma tabletki, która posiada odpowiednią podziałkę, umożliwiającą jej równe dzielenie
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Badania wykazały, że przeciętne stężenie TFA wynosi 0,122 mg/l, a najwyższa zmierzona wartość to 0,320 mg/l. Według aktualnej wiedzy naukowej, takie poziomy nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Kategoria: Składniki Żywności
Przedstawiamy odpowiedzi na pytania zadane podczas sesji Q&A z dn. 11.06.2025 r. (FoodFakty Safety Week) w trakcie prezentacji dr n. farm. Justyny Ośko (Gdański Uniwersytet Medyczny).
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W przemyśle mleczarskim, gdzie bezpieczeństwo żywności stanowi fundament zaufania konsumentów i stabilności operacyjnej, kluczowe staje się szybkie i precyzyjne wykrywanie oraz eliminowanie źródeł kontaminacji mikrobiologicznej. W tym kontekście zaawansowane techniki typowania molekularnego stanowią przełom w podejściu do zarządzania ryzykiem.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Pakistańskie służby skontrolowały 127 punktów sprzedających tradycyjny napój herbaciany. Działania wykazały, że aż 100% próbek wykorzystywanych liści herbaty i 90% próbek mleka była zafałszowana, zanieczyszczona chemikaliami oraz dodanymi barwnikami.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Całkowite sekwencjonowanie genomu (WGS) to obecnie jedno z najbardziej zaawansowanych narzędzi wykorzystywanych w analizie mikrobiologicznej w przemyśle spożywczym. Umożliwia precyzyjne wykrywanie i identyfikację drobnoustrojów, śledzenie źródła zanieczyszczeń, ocenę oporności patogenów oraz podejmowanie decyzji opartych na danych naukowych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W ostatnich latach Australia przeszła znaczącą transformację w sposobie monitorowania Listeria monocytogenes – jednego z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W zamkniętym we Włoszech magazynie działała niezarejestrowana firma zajmująca się hurtowym handlem materiałami i przedmiotami do kontaktu z żywnością.
Kategoria: Opakowania
Osiągnięcie obowiązkowych w 2030 roku poziomów recyklingu oraz zapewnienie wymaganej ilości wysokiej jakości recyklatów do produkcji opakowań wymagać będzie kilkukrotnego wzrostu zdolności przetwórczych i wydajności zakładów recyklingu materiałów w skali Europy.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
EUDR nakłada na firmy nowe obowiązki w zakresie należytej staranności, gromadzenia danych geolokalizacyjnych oraz transparentności łańcucha dostaw. Dlatego właściwe podejście w organizacji do spełniania wymagań EUDR wiąże się dużym wyzwaniem strategicznym, wymagającym przemyślanej analizy procesów, zasobów i relacji z dostawcami. Brak odpowiedniego przygotowania może oznaczać nie tylko sankcje finansowe, ale również utratę zaufania klientów i partnerów biznesowych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Kolor odgrywa kluczową rolę w postrzeganiu jakości żywności przez konsumenta. W przypadku produktów mięsnych, jak również wielu innych wyrobów spożywczych, barwa produktu finalnego jest efektem wielu czynników — od diety zwierząt, przez warunki uboju, aż po procesy technologiczne.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Każdy producent powinien przygotować się i uwzględnić zachowania konsumenckie. Powinien w swoich badaniach uwzględnić wszystko to, co robi konsument, gdy producent już nie patrzy.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Podczas II edycji Kongresu „Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day” liderzy branży i eksperci z całego świata rozmawiali m.in. o potencjale ukraińskiego rolnictwa, nowych regulacjach środowiskowych, roli sztucznej inteligencji w produkcji i zagrożeniach epizootycznych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Opracowanie na podstawie przeglądu literatury opublikowanego w „International Journal of Food Microbiology” (2025). Biofilmy to jedno z najtrudniejszych do kontrolowania zagrożeń mikrobiologicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego.
Kategoria: Procesy i Technologie
W świecie, w którym liczy się szybkość i precyzja, technologia stała się fundamentem działania. Przedstawiamy urządzenie, które nie tylko patrzy, ale rozumie, co widzi. Nazwaliśmy je CSB Eyedentifier.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
HS-GC-IMS i HS-SPME-GC-MS zostały połączone, aby kompleksowo profilować i porównywać LZO w czarnym i białym pieprzu. To dwutechniczne podejście ujawniło wyraźne chemiczne odciski palców, które będą przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym.
Nasi partnerzy