Opakowania
-
04.05.2021
EFSA doradza producentom w zakresie podawania konsumentom informacji o terminie przydatności do spożycia po otwarciu opakowania produktu żywnościowego
Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.
-
04.05.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie partii pesto ekologicznego ze względu możliwą obecność szkła
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Bio Planet S.A. wycofuje z obrotu pesto ekologicznego marki LA BIO IDEA ze względu na możliwą obecność szkła.
-
30.04.2021
Tetra Pak ogłasza cel stworzenia najbardziej zrównoważonego opakowania na żywność
Firma Tetra Pak, światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania żywności, ogłasza start kampanii „Wybierz naturę. Wybierz karton”. Jej celem jest przedstawienie dążeń firmy do stworzenia neutralnego klimatycznie opakowania, które będzie w całości wykonane z materiałów odnawialnych lub pochodzących z recyklingu.
-
27.04.2021
Raport NIK o ochronie ludzi przed szkodliwym wpływem tworzyw sztucznych
Organy zajmujące się ochroną konsumentów przed niebezpiecznymi produktami prawidłowo identyfikowały zagrożenia związane z wpływem plastiku na zdrowie konsumentów. NIK zwraca uwagę, że na razie zarówno w unijnym, jak i polskim prawodawstwie, nie określono dopuszczalnych poziomów mikrocząstek plastiku w wodzie pitnej i żywności, co uniemożliwia prowadzenie badań w tym zakresie.
-
27.04.2021
EKO(r)EWOLUCJA opakowań, czyli jak projektować zielone serie by skutecznie redukować odpady
Skuteczne i efektywne przetwarzanie odpadów z tworzyw sztucznych wciąż stanowi duże wyzwanie dla podmiotów zaangażowanych zarówno w proces wprowadzania tworzyw sztucznych do obiegu, jak również odpowiedzialnych za ich ponowne wykorzystanie. Jest to jednak jedyna droga prowadząca do zmniejszenia udziału odpadów, które wpływają negatywnie na stan środowiska naturalnego.
-
26.04.2021
Opakowania inteligentne a opakowania aktywne – czym różnią się te rozwiązania i jakie niosą korzyści?
Rosnące wymagania konsumentów sprawiają, że opakowania w swej formie oraz funkcjonalności są coraz bardziej zaawansowane i aktywnie oddziałują na produkt w celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia, a także utrzymania jakości produktu na jak najwyższym poziomie przez możliwie najdłuższy czas.
-
23.04.2021
Włochy wdrożyły unijne przepisy w zakresie obowiązkowego znakowania środowiskowego
Nowe włoskie przepisy zobowiązują producentów do zamieszania na etykietach produktów informacji na temat ich wpływu na środowisko. Pomimo braku ustanowienia odpowiednich wytycznych w zakresie stosowania tych regulacji, wszystkie produkty sprzedawane na we Włoszech będą musiały spełniać wymogi włoskiego prawa.
-
21.04.2021
Znakowanie żywność: Czy etykieta może sugerować, że żywność ekologiczna ma właściwości prozdrowotne?
Jedynym legalnym sposobem poinformowania konsumentów o tym, że spożycie danego środka spożywczego ma korzystany wpływ na zdrowie jest stosowanie oświadczeń zgodnie z Rozporządzeniem nr 1924/2006. Wyjątek dotyczy żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i naturalnych wód mineralnych.
-
19.04.2021
Nowe ekologiczne opakowanie z awokado wydłuży okres przechowywania żywności o 15%
Projekt GUACAPACK ma na celu wykorzystanie odpadów z awokado do opracowania innowacyjnego biodegradowalnego systemu opakowań, który wydłuża okres przydatności do spożycia żywności o 15%, dzięki etykiecie z funkcją bariery tlenowej, która zapobiega utlenianiu żywności.
-
16.04.2021
Wymogi prawne dla biodegradowalnych opakowań - Abstrakt artykułu
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
-
15.04.2021
Projekt ustawy implementującej dyrektywę plastikową
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
-
13.04.2021
Czy istnieje ekologiczne opakowanie?
Gdy zapytamy konsumentów i producentów o opakowanie idealne pod względem wpływu na środowisko, usłyszymy zupełnie różne odpowiedzi. Pewne jest jedno – temat nie jest tak prosty jak się wydaje.
-
02.04.2021
I miejsce w kategorii: najlepsze rozwiązanie ekologiczne w ogólnopolskim rankingu „Innowacje 2021” Polskiego Radia dla dr hab. inż. Eweliny Jamróz, prof. UR
W piątek, 26 marca, w trakcie specjalnego wydania audycji ekonomicznej "Winien i ma", emitowanej na żywo na antenie Programu 3 Polskiego Radia ogłoszono wyniki Rankingu „Innowacje 2021”…
-
22.03.2021
Opakowania, które chronią produkt i zdrowie
Pandemia Covid-19 przypomniała, że opakowania przede wszystkim mają chronić pakowane produkty i spowodowała rozwój nowych rozwiązań, które być może zostaną z nami na dłużej.
-
19.03.2021
Szczególne wymogi dotyczące wprowadzania na terytorium Unii drewnianego materiału opakowaniowego
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/127 określono szczególne wymogi dotyczące wprowadzania na terytorium Unii drewnianych materiałów opakowaniowych do transportu niektórych towarów pochodzących z niektórych państw trzecich i wymogi dotyczące kontroli zdrowia roślin w odniesieniu do takich materiałów.
-
17.03.2021
Przetwórcy na skraju wytrzymałości. Cenowa pandemia 2021
Praktycznie większość roku 2020 dla firm zajmujących się przetwórstwem tworzyw sztucznych przebiegła pod znakiem niepewnego jutra. Pomimo względnego uspokojenia się rynku na koniec roku i rozpoczęcia się procesu jego odbudowy, już z początkiem 2021 branża zaczęła mieć nowe problemy, a mianowicie z dostępnością surowców do produkcji. Pociągnęło to za sobą wzrost cen.
-
10.03.2021
Czy wiesz gdzie wyrzucić opakowanie?
Założenia Gospodarki Obiegu Zamkniętego nie są możliwe do realizacji bez sumiennego podejścia do segregacji odpadów. Ale ze stuprocentowo rzetelną segregacją mieliby w Polsce kłopoty nawet eksperci.
-
09.03.2021
Pulp Fibrepak - nowatorski materiał dla rynku spożywczego i gastronomicznego
Na rynku dostępny jest już od kilku lat. Jednak uzyskanie Deklaracji Zgodności dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (DOC) i tym samym spełnienie rygorystycznych przepisów Unii Europejskiej, sprawia, że całkowicie odnawialny i naturalny materiał opakowaniowy o nazwie Fibrepak może wywołać spore poruszenie w sektorze spożywczym i gastronomicznym. Dlaczego?
-
25.02.2021
Kraje Beneluksu wprowadzają zakaz stosowania bambusowych dodatków do plastikowych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Kraje Beneluksu wprowadzają zakaz stosowania bambusowych dodatków do plastikowych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ponadto Holenderskie Centrum Żywienia odradza używanie zastaw stołowych wykonanych w 100% z melaminy do gorących potraw i napojów dla dzieci w wieku od 0 do 3 lat.
-
25.02.2021
Opakowania: czy papier zastąpi tworzywa sztuczne?
Możliwości technologiczne w zakresie wykorzystania papieru robią wrażenie. Internet obiegły m.in. zdjęcia i filmy prezentujące wykonane z papieru butelki napojów i piwa znanych marek. Czy papier może zastąpić plastik w branży opakowaniowej? Zapytaliśmy o to polskich producentów z tego sektora.
-
18.02.2021
Upcykling odpadów organicznych kuchennych oraz z przemysłu spożywczego do nawożenia upraw
Naukowcy w ramach dużego projektu UE (FertiCycle) opracowują technologię, które ułatwi przekształcanie odpadów organicznych wyrzucanych w kompostowalnych workach na śmieci oraz odpadów poprodukcyjnych z zakładów spożywczych w nawóz.
Nasi partnerzy