Plant-based
-
23.04.2024
AI poprawiające smak żywności czy rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić do 90% wody – nagrodzone podczas FoodTech Innovation Awards 2024
Nagrody, przyznawane w ramach Food 4 Future 2024, wyróżniły firmy, które napędzają innowacje i cyfryzację w branży spożywczej.
-
12.04.2024
Francja pod naciskiem TSUE zawiesza zakaz nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
Francja zawiesza dekret zakazujący nazywania produktów zawierających białka roślinne określeniami rzeźniczymi lub wędliniarskimi, takimi jak „stek”, który miał wejść w życie 1 maja br.
-
09.04.2024
Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo Handlowa zaprasza do udziału w podróży studyjnej do Bawarii pt. „Alternatywy dla produktów mlecznych - żywność roślinna i komórkowa"
Podróż studyjna skierowana jest do przedstawicieli i ekspertów z branży spożywczej, w szczególności mleczarskiej (17-21 czerwca 2024). Termin zgłoszeń upływa 18 kwietnia 2024.
-
03.04.2024
Skład żywieniowy ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego w środowisku żywienia poza domem- wynik badania zleconego przez WHO
W czasopiśmie British Journal of Nutrition opublikowano wyniki badań zespołu naukowców (badanie to zostało sfinansowane przez Biuro Regionalne WHO dla Europy), którzy ocenili ultraprzetworzone burgery roślinne sprzedawane w lokalach gastronomicznych w Holandii, Danii, Portugalii i Wlk. Brytanii.
-
03.04.2024
Białka roślinne, algi czy funkcjonalne napoje probiotyczne – nowe produkty spożywcze, które będą wyznaczać trendy w Food 4 Future
Food 4 Future – Expo Foodtech (16–18 kwietnia, Bilbao, Hiszpania) staną się areną dyskusji nt. nowych składników i żywność, które stają się alternatywnymi źródłami białka. Oprócz kongresu na Food 4 Future 2024 znajdzie się także przestrzeń wystawiennicza, na której swoje najnowsze rozwiązania zaprezentuje ponad 280 firm. FoodFakty będą obecne na wydarzeniu.
-
20.03.2024
Wpływ diety roślinnej na zmiany klimatu – najnowsze szacunki naukowców
Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.
-
18.03.2024
Nowa definicja fermentacji precyzyjnej
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
-
15.03.2024
Rynek mięsa pochodzenia roślinnego: aktualne trendy, wyzwania i postęp technologiczny
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
-
15.03.2024
Rusza foodtech.ac ALL-STARS – czyli akademia foodowego innowatora
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
-
07.03.2024
Niemieccy naukowcy ocenili bezpieczeństwo roślinnych produktów mięsnych
Jak dotąd istnieje niewiele badań skupiających się na jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwie analogów mięsa, pomimo stosunkowo dużego rozwoju tych produktów na rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Roślinne analogi mięsa są klasyfikowane inaczej niż produkty mięsne zgodnie z rozporządzeniem UE (WE) 2073/2005.
-
01.03.2024
Francja zatwierdza dekret zakazujący nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
-
01.03.2024
Znamy wyniki Plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku - roślinne alternatywy nabiału na prowadzeniu
Wiemy już, jak prezentują się wyniki szóstej edycji plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego przez kampanię RoślinnieJemy.
-
17.01.2024
Trwa głosowanie na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2023
Głosowanie w Plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt Roku wystartowało. Kampania RoślinnieJemy już po raz szósty daje szansę konsumentom na oddanie swojego głosu w kategoriach: Najlepszy Roślinny Produkt, Najlepszy Roślinny Debiut Gastronomiczny, Najlepsza Nowa Marka Roślinna oraz Roślinny Game Changer 2023. Głosowanie trwa do 31 stycznia.
-
15.01.2024
Czy algi mogą być alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka?
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
-
12.01.2024
Roślinny ser z grochu dzięki fermentacji bakteryjnej
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
-
12.12.2023
"Roślinne Kiełbaski" pod lupą: Konsultacje społeczne wciąż trwają
Jak donosi Fundacja ProVeg, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) ogłosiło wydłużenie konsultacji społecznych dotyczących projektu rozporządzenia zakazującego używania nazw typu "kiełbasa" dla roślinnych zamienników mięsa.
-
28.11.2023
Poprawa jakości bezglutenowych, roślinnych analogów mięsa – wyniki badań naukowych
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
-
20.11.2023
Europejscy konsumenci zmniejszają spożycie mięsa: Nowe odkrycia z badania współfinansowanego przez UE
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.
-
17.11.2023
Sektor plant-based może nie nadążyć za potrzebami rynku – raport Good Food Institute i Bright Green Partners
Jak przedstawiają się globalne zdolności produkcyjne sektora roślinnych zamienników mięsa? Odpowiedź na to pytanie znaleźć można w nowym raporcie przygotowanym przez Good Food Institute oraz Bright Green Partners.
-
01.11.2023
Weganizm to znacznie więcej niż dieta
Światowy Dzień Wegan, którego data przypada na 1 listopada, to wyjątkowa okazja, by skupić uwagę na jednym z najbardziej znaczących ruchów społecznych XXI wieku.
-
23.10.2023
Rok wyzwań dla branży roślinnej – podsumowanie 6. edycji konferencji branżowej Plant-Powered Perspectives
19 października w Warszawie odbyła się kolejna edycja konferencji Plant-Powered Perspectives – największego w Polsce wydarzenia branżowego skupionego na rozwoju rynku produktów roślinnych, którego organizatorem jest RoślinnieJemy. Wśród prelegentów znaleźli się m.in. przedstawiciele Kantar, IPSOS, Danone, Unilever, Roeper, Maspex, Biedronki, Dobrej Kalorii, Sodexo czy Oatly.
Nasi partnerzy