Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.
Inicjatywa spełnia wymogi formalne, dlatego Komisja uznała ją za prawnie dopuszczalną. Na tym etapie wniosek nie był jeszcze analizowany przez Komisję pod względem merytorycznym.
Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives za nami: ponad 300 uczestników, 23 wystawców w strefie Showroom, 35 prelegentów i prelegentek na dwóch scenach, 7 startupów w Plant-Powered Pitching oraz najświeższe dane na temat roślinnych innowacji w branży spożywczej.
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
W środę, 5 października, w Ambasadzie Holandii w Warszawie odbył się panel dyskusyjny na temat bioodpadów w biznesie spożywczym. Wydarzenie to było częścią 5. edycji Circular Week - serii inicjatyw skupionych na gospodarce cyrkularnej i zrównoważonym rozwoju, organizowanych przez instytut badawczy INNOWO i odbywających się w pierwszym tygodniu października.
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.
Ruszyły już zapisy na Plant-Powered Pitching - konkurs dla roślinnych start-upów, w którym powalczą o wsparcie finansowe na rozwój innowacyjnych pomysłów wspierających roślinną rewolucję. Sesja odbywa się w ramach konferencji Plant-Powered Perspectives, która za dążenie w stronę transformacji systemu żywnościowego otrzymała honorowy patronat Parlamentu Europejskiego.
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
Emulgatory należą do istotnych z punktu widzenia technologicznego składników żywności, ponieważ stabilizują łatwo rozwarstwiające się mieszaniny zawierające olej i wodę.
Rosnący trend weganizmu i produktów plant-based na całym świecie zwiększy popyt na produkty białkowe pochodzenia roślinnego, a niska dostępność różnych tych produktów ma napędzać sprzedaż odżywczych produktów spożywczych na bazie drożdży.
Najtańsze mleko w niemieckim handlu detalicznym po raz pierwszy kosztuje ponad 1 EUR, a roślinny, zamiennik jest tańszy. Żywność plant-based staje się coraz bardziej przystępna w całej Europie.
W ostatnim czasie szerokim echem odbiło się badanie naukowe sugerujące, że kobiety praktykujące wegetariański sposób żywienia mogą być bardziej narażone na złamania biodra niż kobiety spożywające mięso.
Segment produktów opartych na białkach roślinnych, tak zwanych produktów plant-based pozostaje od kilku lat najdynamiczniej rosnącą kategorią żywności. Mimo szerokiej debaty dotyczącej nazewnictwa oraz wartości takich produktów, to już nie jest trend, jest on już pełnowymiarowym segmentem.
Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso.
22 sierpnia dziesiątki tysięcy produktów roślinnych zostałoby zajęte od sprzedawców detalicznych w Republice Południowej Afryki, jeśli zawierałyby sformułowanie tradycyjnie związane z produktami mięsnymi, np. "klopsiki", "hamburgery" i "nuggetsy". Jednak prawnikom ProVeg udało się uzyskać w sądzie ułaskawienie dla producentów produktów opartych na roślinach.
Zgodnie z komunikatem Food Safety Agency (Pty) Ltd w Republice Południowej Afryki zajęte mają zostać produkty analogowe do produktów mięsnych znajdujące się w sprzedaży, których nazwy kojarzone są z produktami typowo mięsnymi.
W badaniu zlecanym przez FSA brytyjscy konsumenci odnosili się do tematów, jak: zaufanie do bezpieczeństwa żywności, autentyczności i łańcucha dostaw żywności, obawy o jedzenie, bezpieczeństwo żywnościowe, jedzenie na mieście i dania na wynos, alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe, jedzenie w domu, zakupy żywności: zrównoważony rozwój i wpływ na środowisko, zrównoważone diety, alternatywy mięsa i technologie genetyczne.
Polski rynek roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału rośnie w zawrotnym tempie - według danych GfK Polonia w pierwszym kwartale tego roku zanotował zanotował 40 proc. wzrost i jest już wart 0,5 mld zł. Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie, by zapewnić przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.
Nasi partnerzy