UK: nowe wymogi związane z importem
Zjednoczone Królestwo sukcesywnie wprowadza zmiany związane z przywozem towarów z zagranicy. Pierwsze zmiany będą obowiązywać już od 31 października
Zjednoczone Królestwo sukcesywnie wprowadza zmiany związane z przywozem towarów z zagranicy. Pierwsze zmiany będą obowiązywać już od 31 października
Nowelizacja dotyczy warunków znakowania miodu w odniesieniu do państwa pochodzenia. Przepisy wejdą w życie od 18 kwietnia 2024 r.
Już w dniu 8 grudnia 2023 r. rozpocznie się stosowanie przepisów rozporządzenia 2021/2117, które wprowadza zmiany z oznakowaniu wielu produktów z branży winiarskiej
Wniosek Komisji Europejskiej dotyczący ponownego zezwolenia na glifosat nie uzyskał większości kwalifikowanej. Propozycja trafi teraz do komitetu odwoławczego, który ma zostać omówiony i poddany głosowaniu w listopadzie br.
Przedsiębiorcy, chcąc dostosować się do specyficznych oczekiwań konsumentów, niejednokrotnie modyfikują receptury swoich produktów, zmieniając ich właściwości lub postać. Co tym samym, generuje niekiedy problem z odpowiednią kwalifikacją nowopowstałego produktu.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2023"
Agencji Standardów Żywności zaleca zdrowym osobom dorosłym ograniczenie spożycia CBD z pożywienia do 10 mg dziennie
We wrześniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. unijnego wykazu dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
We wrześniu 2023 r. uchwalono łącznie 95 zmian w prawie żywnościowym: 24 zmiany dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 71 zmian odnosiło się do prawa unijnego
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
Ocet buforowany został dodany do unijnego wykazu dodatków do żywności w odniesieniu, do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności
Ustalenia dotyczą wdrażania i stosowania przepisów rozporządzenia nr 1924/2006. Choć jego uchwalenie poskutkowało wieloma pozytywnymi zmianami, to jednak nadal wiele kwestii wymaga dalszego rozwoju i ulepszenia
Temat konopi od dłuższego czasu nie pozwala spać spokojnie osobom, które wprowadzają do obrotu produkty z ich zawartością lub oparte tylko na nich. Na rynku mamy do czynienia z wieloma formami – w suplementach diety, żywności wzbogaconej, środkach spożywczych, kosmetykach, czy nawet w produktach leczniczych
Uchwalono nowelizację, która wprowadza przepisy dotyczące m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustalania wysokości opłaty produktowej
Od 1 października 2023 r. wejdą w życie dalsze zmiany dotyczące ograniczeń warunków sprzedaży produktów uznanych za „mniej zdrowe”. Tym razem ograniczenie dotyczyć będzie promocji i obniżek cen związanych z liczbą zakupywanych produktów
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2023"
Zakaz (z zastrzeżeniem pewnych wyjątków) obowiązuje od 16 września 2023 r. i dotyczy m.in. pszenicy, kukurydzy, mąki pszennej, nasion słonecznika oraz nasion rzepaku lub rzepiku (nawet łamanych)
W sierpniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. kwasu perfluoroheksanosulfonowego (PFHxS), jego soli i związków pochodnych oraz limitów kofeiny w napojach energetyzujących
W sierpniu 2023 r. uchwalono łącznie 65 zmian w prawie żywnościowym: 20 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 45 zmian odnosiło się do prawa unijnego
Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Na mocy rozporządzenia 2023/1627 udzielono zezwolenia na substancję bis(2-etyloheksylo)cykloheksano-1,4-dikarboksylan. Substancja ta będzie mogła być stosowana jako dodatek (plastyfikator) w polichlorku winylu (PVC)