Przemysł napojowy
-
21.04.2022
Nowa kategoria cydru aromatyzowanego
W ubiegłym miesiącu weszła w życie ustawa o wyrobach winiarskich, która wprowadza kategorię „cydru aromatyzowanego”, dopuszczając tym samym stosowanie aromatów do tej kategorii produktów.
-
05.04.2022
Santander Sector Flash marzec 2022 – Przetwórstwo owoców i warzyw
Podsumowanie analizy sektora przetwórstwa owoców i warzyw w polskim przemyśle rolno-spożywczym.
-
04.04.2022
Niezawodna technologia pomiaru poziomu dla perfekcyjnej mieszanki kawy
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.
-
29.03.2022
EFSA: Ocena bezpieczeństwa procesu Coca-Cola HBC Polska w oparciu o technologię Vacurema Prime, wykorzystywanego do recyklingu poużytkowego PET do materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu mogą być wprowadzane do obrotu tylko wtedy, gdy tworzywo sztuczne pochodzące z recyklingu zostanie zatwierdzone. Wymagana jest opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na temat bezpieczeństwa wprowadzanego materiału.
-
25.03.2022
„Herbatki” konopne a obowiązujące przepisy - Abstrakt artykułu
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
-
17.03.2022
Wyrok Trybunału - znakowanie wyrobów kakaowych i czekoladowych
Orzeczenie dotyczyło przekazywania konsumentom informacji na temat żywności do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
11.03.2022
Nadzór nad rynkiem wina w 2021 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina Inspekcja JHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie kraju, z przeznaczeniem do obrotu handlowego.
-
10.03.2022
Nadzór nad rynkiem chmielu w 2021 r.
Zadania realizowane przez Inspekcję JHARS mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane procesowi certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
08.03.2022
Wytyczne Komisji ws. wdrażania przepisów rozporządzenia 2019/787 dot. etykietowania
Komisja opublikowała wytyczne zawierają bliższe informacje dotyczące takich zagadnień jak m.in. warunki stosowania wyrażeń złożonych i ich weryfikacja, warunki stosowania i przepisy dotyczące etykietowania w przypadku odniesień
-
03.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: kwestie horyzontalne
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
-
01.03.2022
Wycofanie określonych partii herbatki dla odchudzających się ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Synoptis Pharma Sp. z o.o. wycofaniu herbatki dla odchudzających się APTEO ze względu na wykrycie w surowcu do jej produkcji tlenku etylenu.
-
17.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022: Kwestie horyzontalne
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
-
11.02.2022
Jakość handlowa napojów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).
-
28.01.2022
Nowa ustawa winiarska - Abstrakt artykułu
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich (Dz.U. 2022 poz. 24). Zastąpi ona dotychczasową ustawę z 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
-
24.01.2022
Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
-
12.01.2022
Wyroby winiarskie - nowa ustawa
Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.
-
20.12.2021
Innowacyjność i wiedza ekspercka odpowiedzią na potrzeby rynku
Przez ostatnich kilka lat obserwowany jest trend promowania żywności funkcjonalnej, lepszej, bardziej urozmaiconej, o wyższych walorach prozdrowotnych. Popyt na takie towary rośnie, a podaż musi za nim nadążać. Przemysł przetwórczy ma od teraz sprzymierzeńca – w Skierniewicach powstał obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Będzie on jednocześnie służył naukowcom i przedsiębiorcom w tworzeniu oryginalnych i odpowiadających najnowszym żywieniowym trendom produktów na bazie owoców i warzyw.
-
17.12.2021
Ceny soku pomarańczowego będą wyższe
Od lat obserwujemy spadek produkcji soku pomarańczowego na świecie. W sezonie 2020/2021 wyprodukowano 1,7 miliona ton soku pomarańczowego, co oznacza 3% spadek na przestrzeni 10 lat. Spada również jego konsumpcja, szczególnie w USA i Unii Europejskiej.
-
13.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
Nasi partnerzy