Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Łopatka kuchenna nylonowa
GIS został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
GIS został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu tlenku etylenu (wyrażonego jako suma 2-chloroetanolu i tlenku etylenu) w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
GIS został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach o wykryciu tlenku etylenu w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w określonej poniżej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP.
Światowy lider w dziedzinie profesjonalnej higieny wprowadza na rynek Tork uszczelniony dozownik przemysłowy, aby wzmocnić istniejące rozwiązania do utrzymania higieny, produktywności i zrównoważonego rozwoju w branży przetwórstwa spożywczego.
Władze brazylijskie wykryły nielegalną rzeźnię, która sprzedawała koninę do 17 restauracji.
Rozporządzenie to określa wymagania techniczne oraz projekt wspólnego logo dla podmiotów, które od dnia 28 stycznia 2022 roku (zgodnie z treścią art. 104 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylające dyrektywę 2001/82/WE) zamierzają prowadzić sprzedaż detaliczną na odległość weterynaryjnych produktów leczniczych wydawanych bez przepisu lekarza weterynarii (OTC).
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W 2019 r. Chiny uruchomiły projekt pilotażowy wskaźnika bezpieczeństwa żywności, aby rozwiązać krytyczne kwestie i problemy związane z bezpieczeństwem żywności. Raport wskazuje, że Chiny poprawiły swój system kontroli bezpieczeństwa żywności w latach 2009-2019.
EFSA zakończyła ocenę zezwoleń nadzwyczajnych przyznanych przez 11 państw członkowskich UE na stosowanie insektycydów na bazie neonikotynoidów na buraku cukrowym w latach 2020 i 2021.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
W następstwie kryzysu związanego z COVID-19 i zgodnie ze strategią „Od pola do stołu” UE zamierza wzmocnić koordynację na szczeblu europejskim, aby dopilnować, by obywatelom nie groziły niedobory żywności podczas kryzysów. W przyjętym planie awaryjnym uznano ogólną odporność unijnego łańcucha dostaw żywności, wskazano występujące niedociągnięcia i zaproponowano działania mające na celu poprawę gotowości na szczeblu UE. Aby osiągnąć ten cel, Komisja ustanowi europejski mechanizm gotowości i reagowania na kryzysy związane z bezpieczeństwem żywnościowym (EFSCM).
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Medverita Group wycofaniu wskazanych poniżej partii suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Podsumowanie informacji z ww. spotkania w wersji angielskiej dostępne jest na stronie internetowej Komisji Europejskiej. Poniższe (obszerne) informacje zostały opracowane na podstawie ww. materiału opublikowanego przez KE.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Duńscy urzędnicy badają trwającą od lat epidemię infekcji Listerią, która dotknęła dziewięć osób od 2018 roku aż do tego miesiąca.
Dietetycy i eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
Ze względu na potencjalne narażenie niektórych grup populacji, obniżono najwyższy dopuszczalny poziom przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych.
Ostatnie badania naukowe wykazały, że orto-ftalany powszechnie stosowane jako plastyfikatory w tworzywach sztucznych zostały wykryte w daniach gotowych pochodzących z restauracji fast food.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...