Inspekcje Państwowe
-
15.07.2024
Podsumowanie wyników kontroli urzędowych - przywóz do UE
W I półroczu 2024 r. Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła 33 tysiące urzędowych kontroli granicznych zwierząt i towarów przywożonych do UE z krajów trzecich.
-
11.07.2024
Wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej partii.
-
10.07.2024
System kaucyjny – dwie zgody UOKiK na koncentracje
Prezes UOKiK wydał dwie zgody na utworzenie operatorów systemu kaucyjnego, który wejdzie w życie w 2025 roku. Decyzje dotyczą producentów napojów bezalkoholowych i piwa. Przeprowadzone postępowania wykazały, że koncentracje nie ograniczą konkurencji.
-
09.07.2024
IJHARS skontrolował jakość handlową ziół i przypraw (I kw. 2024)
Kontrolą objęto 135 partii towarów, z czego zakwestionowano 6 partii (4,4%). Nieprawidłowości stwierdzono głównie w przyprawach jednoskładnikowych i dotyczyły one przede wszystkim obecności martwych owadów oraz innych zanieczyszczeń w postaci np. fragmentów tworzywa sztucznego.
-
09.07.2024
Wycofanie partii napoju piwnego bezalkoholowego ze względu na ryzyko wybuchu butelek
GIS został poinformowany, że . Browar Kormoran wycofuje wskazaną partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla.
-
08.07.2024
Stwierdzenie wysokich poziomów migracji ołowiu i kadmu z obrzeża kubków
W próbkach produktu (kubek szklany poj. 390 ml) badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża naczynia o widocznym w komunikacie wzorze.
-
05.07.2024
Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu
GIS został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
-
04.07.2024
Food Fakty Safety Week - Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – odpowiedzi IJHARS
Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na pytania zadane przez uczestników FoodFakty Safety Week 2024 podczas wystąpienia Pani Doroty Bocheńskiej , przygotowane przez przedstawicieli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.
-
04.07.2024
Próba sprzedaży alkoholu bez legalnych etykiet w Nowej Zelandii zakończona karą grzywny o wysokości 244 tys. dolarów nowozelandzkich
Karą grzywny o łącznej wysokości 244 tys. NZD (ok. 590 tys. PLN) ukarano importera i dystrybutora napojów alkoholowych z Auckland, którzy podjęli próbę sprzedaży tysięcy butelek nielegalnego alkoholu i ominięcia przepisów.
-
03.07.2024
Hospitalizacja ponad 20 osób w USA po spożyciu wyrobów cukierniczych z niezadeklarowanymi substancjami psychoaktywnymi
CDC i FDA otrzymały od wielu ośrodków kontroli raporty o ciężkich, ostrych chorobach i innych niepożądanych skutkach związanych ze spożyciem batonów czekoladowych, nadziewanych rożków i żelków marki Diamond Shruumz.
-
27.06.2024
EFSA o komunikacji ryzyka w bezpieczeństwie żywnościowym: strategiczna mapa działań
EFSA zmienia komunikację o ryzyku w bezpieczeństwie żywnościowym. Nowa mapa działań skupia się na poprawie przejrzystości i zaangażowania.
-
27.06.2024
Przepakowywanie i ponowne etykietowanie przeterminowanych produktów mięsnych – wyniki kontroli w Portugalii
W dystrykcie Évora, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę w następstwie dochodzenia w sprawie przepakowywania i dystrybucji żywności. Doprowadziła ona do całkowitego zawieszenia nielegalnej działalności chłodni, która posługiwała się sfałszowanym i przywłaszczonym numerem urzędowej kontroli weterynaryjnej.
-
26.06.2024
Organizacje producentów owoców i warzyw mogą się ubiegać o dofinansowanie
Rozpoczął się nabór o wsparcie dla producentów owoców i warzyw. Wnioski można składać wyłącznie drogą internetową od 20 czerwca do 22 lipca br.
-
26.06.2024
Dochodzenia w sprawie wprowadzania nielegalnej koniny do europejskiego łańcucha żywnościowego - zawieszenie działalności irlandzkiej rzeźni
Irlandzka telewizja RTÉ wyemitowała program ujawniający problemy z identyfikowalnością koni w Europie. Irlandzkie władze zawiesiły działalność rzeźni Shannonside Foods w Co Kildare.
-
19.06.2024
Opakowania po mleku i produktach mlecznych nie będą włączone do systemu kaucyjnego
Wiceministra klimatu i środowiska Anita Sowińska zaprezentowała nowy logotyp systemu kaucyjnego, który pojawi się na opakowaniach zwrotnych już w 2025 roku. Poinformowała także o wyłączeniu z systemu kaucyjnego opakowań po mleku i produktach mlecznych.
-
19.06.2024
Pszczelarze z Francji oszukani przez dostawcę arkuszy wosku pszczelego. Niska jakość wpływała na stan zdrowia rodzin pszczelich
Francuskie władze na podstawie skarg pszczelarzy przeprowadziły przeszukanie u dostawcy arkuszy wosku pszczelego (węz pszczelich). Produkt nie był autentyczny, a dostawca trafił do aresztu.
-
18.06.2024
ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
-
17.06.2024
Relacja z 55. Sesji Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów
Na podstawie przekazanych rekomendacji delegaci omówili 34 substancje czynne, dla 29 przyjęto zaproponowane NDP, które zostaną przedłożone do zatwierdzenia na 47. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (listopad 2024).
-
17.06.2024
Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii fasolki Adzuki, pochodzącej z Argentyny
Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
-
13.06.2024
Inspekcje bezpieczeństwa żywności w Holandii – podsumowanie 2023 roku
Służby NVWA (Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich) przedstawiły roczny raport podsumowujący nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Holandii w 2023 roku. Łącznie przeprowadzono 33 657 kontroli w 16 028 firmach.
-
12.06.2024
Publikacja WTO: Nielegalny handel żywnością i fałszerstwa żywnościowe
Według Światowej Organizacji Handlu (WTO) nielegalny handel i oszustwa w branży spożywczej mogą powodować znaczne szkody na rynku międzynarodowym i zdrowiu publicznym.
Nasi partnerzy