Inspekcje Państwowe
-
24.09.2024
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
19.09.2024
Nanotechnologia w żywności – Nowy raport EFSA ujawnia przełomowe metody oceny bezpieczeństwa
-
19.09.2024
Modernizacja laboratoriów GIJHARS
W sierpniu 2024 rr. podpisano aneks do porozumienia KPO - dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
-
18.09.2024
Aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii
Food Standards Agency (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) opublikowały raport, w którym przedstawiono aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii.
-
17.09.2024
Raport Komisji Europejskiej podsumowujący zgłoszenia dotyczące przypadków bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2023 r.
Komisja Europejska 16 września 2024 r. opublikowała sprawozdanie podsumowujące zgłoszenia z 2023 r. w Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). W porównaniu z 2022 r. nastąpił znaczny wzrost liczby powiadomień.
-
16.09.2024
Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.
-
12.09.2024
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.
-
12.09.2024
Przejęcie substancji przeznaczonych do fałszowania mleka w mleczarni we Włoszech
-
11.09.2024
Stwierdzenie dwóch zgonów i wzrost liczby pacjentów z dolegliwościami po spożyciu zafałszowanych słodyczy z dodatkiem substancji psychoaktywnych
W USA zidentyfikowano kolejnych pacjentów z dolegliwościami po spożyciu słodyczy marki Diamond Shruumz, w tym dwa przypadki śmiertelne. Testy FDA wykazały, że więcej produktów firmy jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami chemicznymi.
-
06.09.2024
FDA zwiększa wysiłki w redukcji spożycia sodu: nowe cele i inicjatywy
-
29.08.2024
Wyniki kontroli jakości kawy, herbaty oraz herbatek owocowych i ziołowych
Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.
-
27.08.2024
IJHARS skontrolował jakość oliwy
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
-
26.08.2024
Nowy składnik żywności zaakceptowany przez EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdził glukozyl hesperydynę jako nowy składnik żywności, otwierając drogę do jej wykorzystania w napojach i suplementach diety. Nowe badania potwierdzają jej bezpieczeństwo, co może wpłynąć na rozwój innowacyjnych produktów w branży spożywczej.
-
26.08.2024
Zanieczyszczenie chipsów olejem termalnym
GIS został poinformowany o prowadzonym przez producenta Intersnack Poland Sp. z o.o. wycofaniu wskazanych partii chipsów ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów olejem termalnym dopuszczonym do incydentalnego kontaktu z żywnością zgodnie z certyfikatem NSF HT1.
-
22.08.2024
Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
-
22.08.2024
Cło na miód z Ukrainy - mechanizm ochronny UE
21 sierpnia br., Komisja Europejska uruchomiła tzw. automatyczny mechanizm ochronny z rozporządzenia 2024/1392 ws. ATM w imporcie miodu z Ukrainy.
-
20.08.2024
Wykrycie bakterii Salmonella w mieszankach sałat
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella w badanych próbkach mieszanek sałat z określonych partii.
-
14.08.2024
Więcej czasu na realizację inwestycji w zakresie małego przetwórstwa w ramach KPO
18 miesięcy zamiast 12.
-
14.08.2024
Analiza oszustw związanych z czerwonym mięsem
-
12.08.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
-
08.08.2024
Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
Nasi partnerzy