Inspekcje Państwowe
-
29.04.2024
Migracja 4,4’ – diaminodifenylometanu z zestawu narzędzi kuchennych nylonowych
Produkt sprzedawany był w sieci Action i obecnie jest wycofywany ze sklepów.
-
26.04.2024
Obrady Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności z udziałem polskiej delegacji
Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajął się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.
-
25.04.2024
Co warto wiedzieć na temat jakości handlowej miodu informuje IJHARS
W przestrzeni medialnej często pojawiają się publikacje i dyskusje dotyczące miodu oraz jego produkcji, sprzedaży, znakowania, jakości i kontroli. Niestety, niektóre z tych publikacji stanowią wręcz antyreklamą tego „pszczelego złota”. Często też trafiają do IJHARS zapytania medialne dotyczące tych zagadnień. Odpowiedzi na nie w publikacji.
-
25.04.2024
Planowane rozporządzenie węgierskiego Ministerstwa Rolnictwa: Szczegóły dotyczące systemu dofinansowań dla rozwoju produkcji rolno-spożywczej
Ministerstwo Rozwoju i Technologii uprzejmie informuje, że węgierskie Ministerstwo Rolnictwa w najbliższym czasie planuje wydanie rozporządzenia, wprowadzającego system bardzo atrakcyjnych dofinansowań inwestycji w produkcji rolnej oraz w branży przetwórstwa spożywczego.
-
25.04.2024
Wycofania produktów w Finlandii – spadek liczby przypadków drugi rok z rzędu
Statystyki prowadzone przez Urząd ds. Żywności wykazały spadek ogólnej liczby wycofań produktów w Finlandii w 2023 roku. Mniejszą wartość uzyskano już drugi rok z rzędu.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
22.04.2024
Cynamon zafałszowany chromianem ołowiu – aktualizacja dotycząca wycofania musów jabłkowych z cynamonem w USA
FDA zakończyła dochodzenie związane z wycofaniem musów jabłkowych z cynamonem, w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu oraz chromu.
-
22.04.2024
Aflatoksyny w mące migdałowej
GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
-
18.04.2024
Fałszowanie importowanego do USA miodu w celach zarobkowych – raport FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
-
16.04.2024
Planowe kontrole miodów IJHARS
Kontrole przeprowadzono w IV kwartale 2023 r. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania miodów.
-
15.04.2024
Pestycyd w partii herbaty czarnej liściastej Yunan
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej Yunan.
-
15.04.2024
Alkaloidy pirolizydynowe w herbatach EARL GREY
W wyniku kontroli urzędowych stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produktach: Herbata Czarna Earl Grey ,,LORD JAMES” Premium Quality Tea oraz EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g, marki SIR ROGER.
-
11.04.2024
Audyty systemów kontroli mięsa w Luksemburgu i na Węgrzech – co należy poprawić?
Podczas audytów przeprowadzonych w Luksemburgu i na Węgrzech stwierdzono pozytywne aspekty systemów kontroli mięsa, jak i wskazano na obszary wymagające poprawy w obu krajach.
-
10.04.2024
Wyniki okołoświątecznych kontroli zakładów cukierniczych we Włoszech – kary na łączną kwotę 425 tys. euro i przejęcie żywności o wartości 267 tys. euro
Włoscy karabinierzy w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia zintensyfikowali kontrole typowo wielkanocnych wyrobów cukierniczych w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne. Nieprawidłowości stwierdzono w 324 skontrolowanych obiektach.
-
09.04.2024
(MOAH) oraz przekroczenie dopuszczalnych poziomów pestycydów w pieprzu syczuańskim
GIS został poinformowany o stwierdzeniu wysokiego poziomu obecności węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów w partii suszonego pieprzu syczuańskiego w określonej poniżej partii produktu.
-
08.04.2024
Oszustwa na rynku żywności - powstał zespół specjalny IJHARS
W IJHARS powstał zespół, który skoncentruje działania na zwalczaniu oszustw żywnościowych, w jego skład wejdą specjaliści z całej Polski.
-
08.04.2024
Wycofanie z obrotu partii chipsów serowych
GIS został poinformowany przez firmę Dealz Poland Sp. z o.o. o dobrowolnym wycofaniu partii produktu DORITOS CHIPSY SEROWE ze względu na nieprawidłowe oznakowanie alergenu: soi.
-
05.04.2024
Auchan wycofuje produkty z uwagi na niewłaściwe wyniki fizykochemiczne
Wycofanie dotyczy trzech produktów dostępnych pod marką VITALLY FOOD, są to: BIO Budyń czekoladowy z żurawiną BIO 40 g, BIO Mieszanka na ciasteczka owsiane kakaowe bez dodatku cukru 240 g oraz BIO Mieszanka gofry i naleśniki pełnoziarniste, bez cukru, dla wegan 240 g.
-
05.04.2024
Rekordowa kara za oszustwa związane z importem produktów rolnych z Ukrainy
Wojewódzki Inspektor Jakości handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (WIJHARS) w Lublinie nałożył karę wynoszącą ponad 1,5 mln zł na importera, który wprowadził na polski rynek zafałszowane artykuły rolno-spożywcze sprowadzone z Ukrainy. Chodzi m.in. o tzw. rzepak techniczny. Decyzja nie jest prawomocna.
-
04.04.2024
Auchan wycofuje Pomelo - przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydu
Firma Auchan na prośbę Dostawcy wraz z Inspekcją Sanitarną, została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu jednego z pestycydów.
-
02.04.2024
Ograniczenie odpadów żywności – konsultacje społeczne projektu dyrektywy UE
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
Nasi partnerzy