Owoce i warzywa
-
24.01.2019
Polska znacznie zwiększa eksport soku jabłkowego NFC
W bieżącym sezonie, ze względu na spadek produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach, wzrost produkcji tego koncentratu w Polsce jest szeroko analizowany i komentowany. Tymczasem krajowa produkcja i eksport soku jabłkowego NFC odnotowują również znaczne wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji...
-
18.01.2019
Projekt podniesienia stawki VAT dla nektarów i napojów - komentarz KUPS
Komentarz do informacji o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23%. Nowa propozycja Ministerstwa Finansów w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problemu...
-
10.01.2019
Produkcja pieczarek odznacza się dalsza wysoką dynamiką rozwoju
Wg danych IERiGŻ w latach 2006-2017 krajowa produkcja pieczarek wzrosła o 66% do 325 tys. t. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. t....
-
20.12.2018
Handel zagraniczny owocami i warzywami w 9 miesiącach 2018 r.
Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 r., z Polski wyeksportowano 997,1 tys. t warzyw, za 802,3 mln EUR, co oznacza 2,8-proc. spadek wolumenu, przy 4-proc. wzroście wartości eksportu. Jednocześnie w tym czasie zaimportowano do Polski 681,8 tys. t warzyw...
-
11.12.2018
Rynek owoców - diagnoza UOKiK
Kontrola w 77 skupach i przetwórniach, kolejne postępowania przeciwko dużym podmiotom, które zbyt późno płaciły rolnikom. Zmiany w prawie umożliwiające pomoc małym producentom żywności. Szczegóły w raporcie, w którym UOKiK przeanalizował trudną sytuację na rynku owoców w tym roku i przedstawił propozycje na uniknięcie powtórki w 2019 r....
-
06.12.2018
Produkcja jabłek w UE w 2018 r.
Na posiedzeniu grupy ekspertów ds. rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej poinformowano, że w Unii Europejskiej w 2018 r łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza 41,7% wzrostu produkcji rok do roku oraz 15,2% wzrostu w stosunku do średniej 5-letniej.
-
22.11.2018
Tegoroczna susza odbiła się na ilości i jakości ziemniaków w Europie
Według szacunków GUS tegoroczne zbiory ziemniaków wyniosą 7,4 mln t, czyli o 19% mniej niż w poprzednim, rekordowym sezonie. Spadek zbiorów ziemniaków występuje nie tylko w Polsce, ale również w wielu krajach UE. W związku z rekordową suszą i wyjątkowo wysokimi temperaturami...
-
08.11.2018
Sezon 2018/2019 będzie wyjątkowy dla rynku cebuli
Mimo nieznacznie zwiększonego areału uprawy, według danych GUS, zbiory cebuli w Polsce będą o prawie 14% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 575 tys. t. Ten przedwynikowy szacunek z końca września był korygowany przez GUS w trakcie sezonu o prawie 2% w dół w stosunku do...
-
31.10.2018
Spożywanie owoców poza sezonem może zaburzać zegar biologiczny
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny...
-
25.10.2018
Sytuacja na unijnym rynku pomidorów
Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej. Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki...
-
11.10.2018
Handel zagraniczny warzywami w pierwszym półroczu 2018 r.
W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 208,4 tys. t świeżych warzyw (spadek o prawie 15% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 106,5 mln EUR (spadek o prawie 9%), pogłębiając ujemnie saldo obrotów do poziomu 230,2 mln EUR. Z kolei przetworów warzywnych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 361,1 tys. t (nieznaczny wzrost o 0,7% r/r) za 285,6 mln EUR, tj. o 12% więcej porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r i zwiększać...
-
27.09.2018
Spadek eksportu polskich owoców
W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 536,2 tys. t świeżych owoców (spadek o 40% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 295,2 mln EUR (spadek o prawie 14%). Z kolei przetworów owocowych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 440 tys. t (spadek o 10% porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r.) za 633,9 mln EUR, tj. o 12% więcej r/r.
-
13.09.2018
Europejski rynek malin pod presją
Kilka lat wysokich cen mrożonych malin zahamowało popyt ze strony przemysłu spożywczego, który w poszukiwaniu tańszych zamienników wsadów owocowych zmienił receptury wielu produktów. Wzrost areału przy zmniejszonym popycie doprowadził do wystąpienia nadprodukcji i wywołał spadki cen mrożonych malin jak i spadki cen skupu malin.
-
23.08.2018
Nowa żywność – pieczarki poddane promieniowaniu UV
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
-
22.08.2018
Smaczniejsze i zdrowsze pomidory dzięki oszczędnemu nawadnianiu
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół hiszpańskich naukowców dowodzi, że kontrolowane ograniczenie podlewania pomidorów w czasie uprawy zwiększa zawartość polifenoli oraz kwasu L-askorbinowego.
-
17.08.2018
Laserowe etykiety produktów ekologicznych już na rynku
Duńska sieć supermarketów Jumbo wprowadziła tzw. „naturalne etykiety” na wybranych warzywach ekologicznych, czyniąc pierwszy krok ku upowszechnieniu tej innowacyjnej technologii. „Naturalna etykieta” wykonywana jest techniką laserową, co pozwala nanieść ekologiczny certyfikat bezpośrednio na produkt, bez konieczności jego dodatkowego pakowania.
-
15.08.2018
Susza powoduje duże spadki plonów warzyw w UE
Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) alarmuje w piśmie skierowanym do KE, że przedłużająca się susza w Europie spowodowała najpoważniejsze problemy produkcyjne w sektorze warzywnym w UE w ciągu ostatnich 40 lat...
-
02.08.2018
Rekordowa produkcja owoców w Polsce – wstępne prognozy na 2018 r.
W swojej najnowszej publikacji Główny Urząd Statystyczny ocenia polską produkcję owoców w 2018 r. jako rekordową, co potwierdza nasze wcześniejsze przewidywania, że susza nie była istotnym czynnikiem drastycznie ograniczającym plonowanie sadów i plantacji owocowych.
-
31.07.2018
Komunikat GIS: wycofanie mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes
Firma Greenyard Frozen Poland podjęła zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą)...
-
19.07.2018
Rynek pomidorów w UE pod presją importu oraz przyspieszenia sezonów zbioru w Europie środkowo- wschodniej
Wg ostatnich prognoz KE przedstawianych w Short-term Outlook, światowa produkcja pomidorów do przetwórstwa w 2018 r. spadnie o 5% do 35,9 mln t, z dużymi różnicami w różnych obszarach produkcji. Niższa produkcja spodziewana...
-
05.07.2018
Wiśnie wracają po ubiegłorocznym kryzysie
Zeszłoroczne niekorzystne warunki pogodowe spowodowały, że w Polsce mimo utrzymania areału uprawy wiśni na poziomie 29,5 tys. ha, nastąpił 63-proc. spadek zbiorów, co przełożyło się na wzrost cen płaconych producentom. W bieżącym sezonie szacujemy, że powierzchnia upraw wiśni w Polsce nie uległa zmianie, natomiast zbiory powinny być nawet o 130% wyższe r/r, pomimo suszy, przyspieszonej wegetacji i spodziewanych wcześniejszych zbiorów.
Nasi partnerzy