Owoce i warzywa
-
17.01.2023
Komisja Europejska kwestionuje tureckie podejście do kontroli mykotoksyn
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
-
10.01.2023
KUPS: Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom – będziemy płacić za cukier z owoców. Czekają nas kolejne podwyżki?!
Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów bez dodanego cukru, w tym m.in. nektarów, soków wzbogaconych witaminami i napojów z co najmniej 20% zawartością soku z owoców czy warzyw, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-
09.01.2023
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).
-
14.12.2022
Nie taka straszna dwunastka
Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć.
-
12.12.2022
TSW 2023 – Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 18 i 19 stycznia 2023 r. – ZMIANA LOKALIZACJI
Z przyczyn niezależnych od organizatora XIII edycja Targów TSW 2023 zmienia lokalizację. Targi odbędą się w niezmienionym terminie 18 i 19 stycznia 2023 r. na terenie Targów Kielce.
-
08.12.2022
Światowa produkcja wina spadnie w tym roku o 1%
Mimo susz i fal gorąca, które dotknęły wiele krajów wytwarzających wino, światowa produkcja tego napoju zmniejszy się w tym roku jedynie o ok. 1%. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno raportu Międzynarodowej Organizacja Winorośli i Wina (OIV), której eksperci prognozują również, że tegoroczne wina będą charakteryzowały się dobrą jakością.
-
24.11.2022
Informacje branżowe #warzywa i owoce, październik 2022
Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych.
-
15.11.2022
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – cz. 2
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
-
10.11.2022
Konferencja Warzywnicza TSW 2023
Serdecznie zapraszamy na nową odsłonę Konferencji Warzywniczej, która odbędzie się drugiego dnia targów TSW – 19 stycznia 2023. W tej edycji duży nacisk położymy na aktualną sytuację całego sektora warzywniczego ze szczególnym uwzględnieniem rosnących kosztów produkcji.
-
01.11.2022
Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziemniaków.
-
28.10.2022
Rynek alternatyw mięsa z grzybów ma osiągnąć do 2023 r. wartość 1 mld USD
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
-
24.10.2022
Dlaczego warto pamiętać o warzywach, owocach i sokach w codziennej diecie i co na ten temat mówią badania?
Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów.
-
23.10.2022
Wycofanie niektórych partii produktu „Sol&Mar, Połówek migdałów blanszowanych, smażonych z cukrem, miodem i solą” ze względu na możliwą obecność metalowych ciał obcych
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wycofaniu produktu Sol&Mar, Połówki migdałów blanszowane, smażone z cukrem, miodem i solą, 150 g, ze względu na informację otrzymaną od hiszpańskiego producenta o możliwej obecności metalowego ciała obcego w produkcie.
-
18.10.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Buraczki wiórki ze względu na możliwą obecność szkła
GIS został poinformowany, że w związku ze skargą konsumenta na obecność fragmentów szkła w produkcie pn. Nasze Zbiory Buraczki wiórki, firma VICTUS.
-
17.10.2022
Konsultacje społeczne dotyczące nitrozoamin w żywności – wyjaśnienie projektu opinii
W opinii oceniono ryzyko i ocenę potencjalnych zagrożeń spowodowanych nitrozoaminami dla ludności w UE.
-
13.10.2022
O sytuacji na rynku jabłek – spotkanie z przetwórcami
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi rozmowy z firmami przetwarzającymi jabłka. Wskazano na potrzebę poszukiwania długofalowych rozwiązań stabilizujących krajowy rynek jabłek w związku z wysoką produkcją.
-
16.09.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Hiszpanii- "Alubia de Anguiano"
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.
-
16.09.2022
USDA dała zielone światło na genetycznie modyfikowane fioletowe pomidory
Firma NPS opracowała genetycznie modyfikowane pomidory o fioletowym miąższu, które zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i antocyjanów normalnie występujących w owocach, takich jak jagody i jeżyny.
-
15.09.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Węgier: "Nagykörűi ropogós cseresznye"
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne z Węgier: "Nagykörűi ropogós cseresznye", obejmujący odmianę dużych czereśni uprawianych w gminie Nagykörű.
-
14.09.2022
Ruszył projekt badawczy UE HEALTHFERM: Fermentowana żywność pochodzenia roślinnego dla zdrowszej i bardziej zrównoważonej diety
Interdyscyplinarne konsorcjum 22 międzynarodowych partnerów stawia sobie za cel społeczne i przemysłowe przejście od tradycyjnej do zrównoważonej, fermentowanej żywności roślinnej z myślą o zdrowej, codziennej diecie. Tylko dzięki dostępności takiej wiedzy możliwe będzie zaprojektowanie fermentowanej żywności o optymalnych właściwościach zdrowotnych, zamiast polegać na spontanicznych procesach fermentacji.
-
06.09.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Włoch-"Finocchio di Isola Capo Rizzuto"
Komisja zatwierdziła nowe włoskie chronione oznaczenie geograficzne (PGI): "Finocchio di Isola Capo Rizzuto", czyli koper włoski uprawiany w prowincjach Catanzaro i Crotone w Kalabrii.
Nasi partnerzy