Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Procesy i Technologie

  • 19.02.2019

    „Chronić przed światłem słonecznym” – jak opakowania mogą zapobiegać utracie wartości odżywczej?

    Noluma International, amerykańskie przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w ochronie produktów przed światłem słonecznym, opublikowało wyniki badań potwierdzających szybką utratę wartości odżywczej produktów mlecznych pod wpływem światła słonecznego. W nowym raporcie eksperci Noluma zwracają uwagę na degradację kluczowych składników mleka...

  • 14.02.2019

    Nowości Technologiczne

    Wszechstronne wagi kontrolne Ishida. Obsługa wysokich prędkości z rejestrem istotnych danych produkcyjnych.

    Zaawansowana technologia wagi kontrolnej Ishidy - w tym wykorzystanie unikatowego systemu IDCS Ishida do przechwytywania danych (IDCS) - umożliwia prowadzanie szczegółowej kontroli i monitoringu całej operacji pakowania. Beneficjentem tych technologii jest międzynarodowa firma przemysłu spożywczego Hügli i jej  fabryka w miejscowości Zàsmuky w Republice Czeskiej...

  • 14.02.2019

    Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych

    Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...

  • 30.01.2019

    Technologia X-Ray

    Tradycyjne rosyjskie przekąski wspomagane przez nowoczesną technologię

    Technologia inspekcji X-ray Ishida wspomaga proces utrzymania wysokiej reputacji, jednej z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek. Firma "ROSTRAGROEXPORT"  założona została przez Borisa Aleksandrova w 1995 roku, który to rozpoznał na rosyjskim rynku spożywczym niszę na...

  • 22.01.2019

    Ważne narzędzia

    Baza pestycydów stosowanych w UE

    Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...

  • 15.01.2019

    Nowa Technologia

    Etykiety RFID a bezpieczeństwo żywności – nowy system dzięki starej technologii

    Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opracowali bezprzewodowy system wykrywania zanieczyszczeń żywności oparty o tanie etykiety RFID (ang. Radio-frequency identification), które są powszechnie wykorzystywane w tysiącach produktów. Badacze z prestiżowego Instytutu Technologicznego w Massachusetts (MIT)...

  • 14.01.2019

    FSIS stawia na sekwencjonowanie całego genomu w analizie izolatów E. coli i Salmonelli

    Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w...

  • 10.01.2019

    Nowości Technologiczne

    Wysoka jakość produktu dzięki kontroli rentgenowskiej X-RAY

    Możliwości detekcyjne systemu kontroli rentgenowskiej IX-GA 2475 firmy Ishida pomagają zapewnić, tak wysoką jakość, jak i przedłużony okres przydatności do spożycia dla szeregu produktów delikatesowych jednego z wiodących w Belgii przetwórców drobiu...

  • 07.01.2019

    Nanotechnologia w przetwórstwie żywności

    Wyobraź sobie: otwierasz lodówkę sięgając po mleko i zauważasz, że karton zmienił kolor: był jasno niebieski, kiedy przyniosłeś go do domu ze sklepu, ale teraz jest ciemnobrązowy. To może oznaczać tylko jedno: mleko jest zepsute, a jego konsumpcja nie jest bezpieczna. Nawet nie musisz go próbować, aby mieć pewność...

  • 21.12.2018

    Nowości Technologiczne

    Produkcja batonów zbożowych - wagi kontrolne Ishida

    Ravensbergen Food BV, wiodący holenderski producent batonów zbożowych od niedawna eksploatuje system wagi kontrolnej od  Ishida. Model DACS-G  to wysokie prędkości operacyjne, łatwość eksploatacji i doskonały poziom niezawodności. System zapewnia ostateczne potwierdzenie masy wielopaków z batonikami granoli oraz kruchych ciasteczek...

  • 03.12.2018

    Nielsen Smartstore – Nowe oblicze badań shopperowych

    Firma Nielsen zastosowała najnowsze osiągnięcia technologiczne, aby stworzyć SmartStore – narzędzie, które umożliwia niezwykle realistyczną symulację środowiska sklepowego w wymiarach 3D i z poglądem 360° z wykorzystaniem immersive reality...

  • 30.11.2018

    Jak pakować produkty z grzybów? - Case study

    Technologia naważania wielogłowicowego oraz ważenia kontrolnego Ishida, wspierana przez zaawansowany, jej rodzimy system gromadzenia danych o nazwie IDCS II  [tj. Ishida Data Capture System] dostarcza, tak szybkość, jak i dokładność oraz odpowiada za wzrost wydajności produkcji. Zastosowany z powodzeniem...

  • 19.11.2018

    Zastosowanie technologii „blockchain” w produkcji żywności

    Zaadaptowanie technologii „blockchain” na potrzeby rolnictwa postrzegane jest jako wielka szansa zarówno dla producentów, jak i konsumentów, którzy dzięki temu mogliby bez trudu śledzić losy surowców i produktów „od pola do stołu”. „Blockchain” po raz pierwszy pojawił się dekadę temu wraz z kryptowalutą bitcoinem i polega na cyfrowym rejestrowaniu transakcji bezgotówkowych w bezpośredni...

  • 13.11.2018

    Przypadkowa migracja substancji z opakowań do żywności

    Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców na Uniwersytecie w Almerii w Hiszpanii dowodzi, że z plastikowych opakowań mogą przypadkowo przedostawać się do produktów spożywczych nieprzewidziane substancje. Jednoczesne zastosowanie kilku technik analitycznych pozwoliło na detekcję cząsteczek dotąd nie wykrywalnych innymi metodami, których wpływ...

  • 09.11.2018

    Jak pakować produkty delikatne w systemie zautomatyzowanym?

    Ishida Europe  wdrożyła nową serię naważarek z dziesięcioma i czternastoma głowicami specjalnie zaprojektowanymi do szybkiego i dokładnego naważania  produktów delikatnych, takich jak herbatniki, wafle i mrożonki. Produkty łatwo łamliwe są typowym wyzwaniem dla systemów zautomatyzowanego naważania...

  • 07.11.2018

    Biodegradowalny polimer – początek opakowaniowej rewolucji?

    Jedynie połowa z 80 milionów ton plastikowych opakowań wyrzucanych na śmietnik każdego roku podlega recyklingowi, podczas gdy pozostałe zanieczyszczają lasy, jeziora, łąki i oceany. Dr Sabine Amberg-Schwab z Instytutu Badania Krzemianów ISC w Würzburgu, będącego częścią Towarzystwa Fraunhofera, zajmuje się badaniem właściwości specjalnego...

  • 01.11.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - ZAPOWIEDŹ

    Wybór optymalnej technologii fotodetekcji dla systemu badania na obecność ATP

    Produkcja żywności na każdym etapie wymaga podejmowania decyzji wysokiego ryzyka, często opartej na ograniczonej informacji przy jednoczesnym zachowaniu ścisłych zasad harmonogramu. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, markę i reputację, konieczny jest monitoring higieny oraz system zarządzania,  którego elementem będzie sprzęt szybko dostarczający dokładne i precyzyjne wyniki...

  • 29.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

    Traceability w sektorze Owoców i Warzyw

    Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Informia, producent specjalistycznego oprogramowania dla sektora owoców i warzyw, dostarcza im odpowiednie narzędzia...

  • 26.10.2018

    Nowe techniki dezynfekcji żywności – alternatywy dla chloru

    Wykorzystanie chloru do oczyszczania owoców i warzyw jest powszechnie praktykowane w przemyśle spożywczym, pomimo licznych zastrzeżeń co do bezpieczeństwa takich zabiegów. W celu zwiększenia bezpieczeństwa żywności, Unia Europejska powołała specjalną inicjatywę, której zadaniem jest opracowanie...

  • 24.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - ZAPOWIEDŹ

    Czym jest druk utrwalany energią i jak wpływa na bezpieczeństwo żywności?

    Do suszenia farb, klejów czy lakierów wykorzystuje się różne rodzaje energii, np.: świetlną (UV, LED-UV, H-UV/LE-UV/HR-UV), cieplną (IR) czy energię elektronów (EB). Branża zgodna jest co do dalszego rozwoju druku utrwalanego światłem UV, głównie z powodu...

  • 16.10.2018

    Food Fraud

    Nowa metoda wykrywania zafałszowań wody kokosowej (Food Fraud)

    Ze względu na stale rosnącą popularność wody kokosowej, produkt ten bywa obecnie coraz częściej fałszowany, tym bardziej, że popyt na rynku przekracza możliwości podażowe. Nowe badanie brytyjskich naukowców pokazuje, że do kontroli autentyczności wody kokosowej można zastosować technikę spektroskopową zwaną spektroskopią Ramana...

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.