Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Sytuacja producentów trzody chlewnej wraz z początkiem 2018 r. wydaje się coraz trudniejsza. W pierwszych tygodniach bieżącego miesiąca utrzymywała się, obserwowana od połowy 2017 r., tendencja spadkowa cen skupu żywca...
Według danych USDA Unia Europejska jest czwartym na świecie, po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach producentem mięsa drobiowego. Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej w 2018 r. unijna produkcja tego gatunku...
W 2017 r. na rynku mięsa w Polsce w 2017 r. największe średnioroczne wzrosty cen odnotowano w przypadku trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wyniosła 5,20 zł/kg i była o 8,9%...
Rok 2017 na rynku drobiu rozpoczął się bardzo burzliwie, głównie ze względu na rozprzestrzenianie się grypy ptaków na terenie kolejnych województw Polski. Wystąpienie tej choroby skutkowało wprowadzeniem ograniczeń w eksporcie...
Przedstawiamy prognozy dla unijnej produkcji wołowiny oraz analizę cen mięsa wołowego w Polsce, przygotowane przez ekspertów z BGŻ BNP Paribas. Zapraszamy do lektury...
Od połowy września br. utrzymuje się tendencja spadkowa cen skupu trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW przeciętna cena skupu trzody chlewnej na przełomie listopada i grudnia br. w Polsce wyniosła 4,63 zł/kg i była o...
Aktualnie ceny jaj konsumpcyjnych i przemysłowych utrzymują się na wysokim poziomie, czemu sprzyja zarówno popyt krajowy, jak i silny popyt zagraniczny. W czwartym tygodniu listopada br. (20-26.11) indeks cen jaj Banku BGŻ BNP Paribas...
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej...
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Stabilne ceny skupu mięsa kurcząt brojlerów; Podaż mleka w Unii Europejskiej odbudowuje się; Większa produkcja OMP, serów i masła...
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Prognozy dla światowego rynku wieprzowiny i wołowiny; Azja odpowiada za 57% światowych zakupów produktów mleczarskich; Rosja zwiększa import produktów mleczarskich
Skandal szeroko opisywany w mediach brytyjskich od kilkunastu dni, odbija się coraz szerszym echem również poprzez opinie sfer politycznych, które za przyczynę skandalu coraz bardziej uważają złą realizację kontroli urzędowej i firm certyfikujących...
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia - prognozy FAO dotyczące rynku mleczarskiego - Indie liderem światowej produkcji?, a także informacje z rynku wołowiny - tendencja wzrostowa cen skupu. Zapraszamy do lektury...
W dzisiejszym odcinku AgroTygodnia dowiedzą się Państwo dlaczego wzrósł import masła, serów i twarogów oraz jogurtów, a także przybliżymy sytuację na rynku indyków. Zapraszamy do lektury...
Produkty mięsne (wędliny, konserwy) to produkty zawierające w swoim składzie wiele składników, których identyfikacja w produkcie końcowych jest utrudniona ze względu stosowanie różnorodnych procesów technologicznych...
Od drugiej połowy września ceny skupu trzody chlewnej utrzymują się poniżej średniej z odpowiedniego okresu ostatnich pięciu lat, a także poniżej ich poziomu z analogicznego okresu przed rokiem. Według danych MRiRW w trzecim tygodniu...
Pod koniec sierpnia opublikowane zostało rozporządzenie Komisji nr 2017/1495 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do Campylobacter...
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe o smaku pizzy Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
Nasi partnerzy