Przemysł mleczarski
-
12.12.2017
W okresie trzech lat liczba gospodarstw utrzymujących krowy spadła o blisko 90 tysięcy
Według danych pochodzących z opublikowanego (30.11) przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.” w 2016 r. chowem i hodowlą krów zajmowało się 267 tys. gospodarstw. Oznacza to zmniejszenie...
-
08.12.2017
Ceny żywności na święta będą rekordowe
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej...
-
05.12.2017
Agro tydzień: analiza sektora mleczarskiego oraz mięsnego
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Stabilne ceny skupu mięsa kurcząt brojlerów; Podaż mleka w Unii Europejskiej odbudowuje się; Większa produkcja OMP, serów i masła...
-
28.11.2017
Agro Tydzień - analizy sektora rolnego- Portal Spożywczy Foodfakty informuje.
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Prognozy dla światowego rynku wieprzowiny i wołowiny; Azja odpowiada za 57% światowych zakupów produktów mleczarskich; Rosja zwiększa import produktów mleczarskich
-
21.11.2017
Indie liderem w światowej produkcji mleka. Rynek wołowiny - wzrost cen skupu
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia - prognozy FAO dotyczące rynku mleczarskiego - Indie liderem światowej produkcji?, a także informacje z rynku wołowiny - tendencja wzrostowa cen skupu. Zapraszamy do lektury...
-
14.11.2017
Biznes Żywnościowy: Wzrósł import masła, serów i twarogów oraz jogurtów oraz Sytuacja na rynku indyków - AgroTydzień
W dzisiejszym odcinku AgroTygodnia dowiedzą się Państwo dlaczego wzrósł import masła, serów i twarogów oraz jogurtów, a także przybliżymy sytuację na rynku indyków. Zapraszamy do lektury...
-
07.11.2017
Agro Tydzień: Chiński apetyt na mleko wciąż wzrasta
Według najnowszych danych CLAL, w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wolumen importu produktów mleczarskich do Chin był znacząco większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Warto zauważyć, że w III kw. 2017 r. roczne tempo...
-
08.09.2017
Lody, które się nie rozpuszczają – japoński hit
Zespół japońskich naukowców z Uniwersytetu w Kanazawa opracował technologię produkcji lodów, które nie topnieją. Tradycyjne lody, już po krótkim czasie, rozpuszczają się, zmieniając konsystencję i tracąc swój kształt...
Nasi partnerzy