Przemysł napojowy
-
31.05.2021
Kontrola importowanych artykułów rolno-spożywczych
Z dniem 1 stycznia 2021 r. wprowadzone zostały opłaty za graniczne kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
-
18.05.2021
Wykaz producentów ekologicznych 2020
Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.
-
11.05.2021
Prognoza dla zbiorów owoców na 2021 – czy kapryśna wiosna zagraża uprawom w krajach UE?
Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in. Włochy, Chorwację, Węgry, Francję, Austrię, ale także naszego sąsiada – Niemcy. Sadownicy już teraz obserwują znaczne uszkodzenia w sadach. Czy europejskie mrozy będą miały wpływ na uprawy jabłoni w Polsce?
-
07.05.2021
Wyniki finansowe potwierdzają odporność sektora produkcji żywności
Branża spożywcza okazała się odporna na zawirowania rynkowe związane z rozprzestrzenianiem się pandemii COVID-19, wprowadzaniem obostrzeń w handlu i przepływie ludności. Przychody firm z tego sektora zwiększyły się, a rentowność operacyjna była na najwyższym poziomie od 2016 r.
-
07.05.2021
Dzień Bez Śmiecenia – 11 maja 2021
ODPADY TO NIE ŚMIECI – TO SUROWCE. #WidzęWięcej
-
06.05.2021
Umowy na dostawy produktów rolnych - porady UOKiK dla rolników
Rolniku, czy wiesz, jak powinna wyglądać korzystna dla Ciebie umowa na dostawy produktów? Sprawdź porady UOKiK. Radzimy m.in. jak powinny być uregulowane kwestie ceny, terminów płatności, siły wyższej, kontroli jakości czy wypowiedzenia kontraktu.
-
04.05.2021
Santander AGROskop: Kwestie horyzontalne
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.
-
02.04.2021
Podatek cukrowy pogłębił trend spadkowy koszyka napojowego
Dane NielsenIQ za styczeń i luty 2021 wskazują, że od kiedy wprowadzono podatek cukrowy, średnie ceny dotkniętych nim kategorii napojowych w zależności od miejsca sprzedaży wzrosły od 4% do ponad 25%. Jednocześnie ich wolumen spadł o 14%. Najbardziej wzrosła cena napojów gazowanych, a jednocześnie najgłębiej spadła ilość kupowanych produktów.
-
19.03.2021
Napoje alkoholowe pod wpływem pandemii
Kategorie alkoholowe, niezmiennie od lat, stanowią największą część koszyka spożywczego kategorii FMCG monitorowanych przez NielsenIQ. W 2020 stanowiły prawie jedną trzecią jego wartości. Na alkohole wydaliśmy 39,2 mld, o 7% więcej niż rok wcześniej, choć kupiliśmy ich ilościowo mniej.
-
16.03.2021
Zmiana terminów wdrażania kolejnych procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy Wielkiej Brytanii
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
-
12.03.2021
Trendy w produkcji wody i napojów bezalkoholowych (podsumowanie 2020)
Ze względu na pandemię Covid-19 oraz wprowadzenie tzw. opłaty cukrowej minione miesiące były trudne dla producentów wody i napojów bezalkoholowych.
-
11.03.2021
Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.
-
05.03.2021
Nowe badania naukowe dotyczące genomu chmielu mogą dostarczyć piwowarom więcej aromatów chmielowych
Naukowcy z Oregon State University i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa znacznie poszerzyli wiedzę na temat genomu chmielu, co ma istotne konsekwencje dla przemysłu piwowarskiego i naukowców badających potencjalne korzyści medyczne chmielu.
-
23.02.2021
Coca-Cola rozpoczyna sprzedaż swoich napojów w papierowych butelkach
Seria 2000 butelek napoju roślinnego AdeZ będzie oferowana w pionierskim opakowaniu za pośrednictwem sklepu internetowego Kifli.hu.
-
16.02.2021
Eksport żywności do Wielkiej Brytanii
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
-
15.02.2021
KE zatwierdza trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
-
09.02.2021
Włoski i polski rynek żywności – to trzeba wiedzieć
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI wraz z partnerami Centrum Prawa Żywnościowego| Food Law, Kancelaria RPMS, Prokonsument, EIT Food, FOOD LAW LATEST oraz partnerem technicznym Kiss The Rat sp. z o.o. zapraszają w dniu 10 lutego od godziny 10.00 na pierwszą z cyklu konferencję
-
05.02.2021
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
-
29.01.2021
Jaki wpływ Brexit będzie miał na polską branżę spożywczą?
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
-
15.01.2021
Recykling opakowań – jak to się robi?
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
-
14.01.2021
Rok 2021 w branży napojowej pod znakiem zrównoważonego rozwoju
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
Nasi partnerzy