Przemysł napojowy
-
17.06.2021
Wartość handlu e-commerce B2B urosła w pandemii o 30%
Od wybuchu pandemii często pojawiają się informacje o gwałtownie rosnącej popularności zakupów polskich konsumentów w sieci. Ich wartość na koniec ubiegłego roku wyniosła ok. 70 mld zł i wzrosła o ponad 40% rdr.
-
15.06.2021
Jednoczesny pomiar ekstraktu, alkoholu, CO2 i innych parametrów w piwach alkoholowych i bezalkoholowych za pomocą PBA – B
Pomiary alkoholu, ekstraktu, ekstraktu brzeczki podstawowej i CO2 są niezwykle ważne dla kontroli jakości w przemyśle browarniczym.
-
14.06.2021
Minimalizowanie ryzyka mikrobiologicznego i odzysk wody w branży napojów
Podczas produkcji żywności lub napojów niezwykle ważne jest, aby zminimalizować ryzyko mikrobiologiczne oraz uczynić produkty przeznaczone do spożycia tak bezpiecznymi, jak to tylko możliwe. Berkefeld PurBev® od Veolia Water Technologies to seria higienicznych rozwiązań do uzdatniania wody dla przemysłu spożywczego i napojów, która zapobiega zanieczyszczeniom drobnoustrojami, a jednocześnie zapewnia najwyższą jakość w produkcji przy redukcji kosztów operacyjnych.
-
11.06.2021
AKRAS Flavours let there be taste
Beer-Mixy do piw bezalkoholowych, wzmocnienie chmielowych i gorzkich nut, aromaty mikrokapsułkowane - AKRAS Flavors rozumie, że indywidualne receptury są kluczowe dla sukcesu produktu.
-
10.06.2021
W jaki sposób nadać pełnię smaku piwom bezalkoholowym?
W odpowiedzi VIMAX proponuje linię preparatów aromatycznych chmielu – HopsVim®, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżo zebranych szyszek chmielu, odpowiednio przygotowane do bezpośredniego użycia w piwie poprzez bardzo dobrą rozpuszczalność.
-
09.06.2021
Moda na piwo bezalkoholowe. Pełny smak, 0,0% alkoholu dzięki technologii rektyfikacji próżniowej SIGMATEC
Procesy służące dealkoholizacji piwa stosowane są od ponad 30 lat, lecz konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Napoje o małej zawartości alkoholu nie miały ani wysokiej jakości ani przyjemnego smaku. Dzięki właściwej technologii usunięcie alkoholu już nie oznacza utraty smaku.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
03.06.2021
Na dobre polubiliśmy się z roślinnym nabiałem – nowy raport RoślinnieJemy
Już 38% Polaków wybiera napoje roślinne, a 31% wprowadza do jadłospisu roślinne alternatywy sera – kampania RoślinnieJemy opublikowała wyniki badania przeprowadzonego przez Panel Ariadna odnośnie postaw konsumenckich Polaków wobec alternatyw nabiału.
-
31.05.2021
Kontrola importowanych artykułów rolno-spożywczych
Z dniem 1 stycznia 2021 r. wprowadzone zostały opłaty za graniczne kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
-
18.05.2021
Wykaz producentów ekologicznych 2020
Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.
-
11.05.2021
Prognoza dla zbiorów owoców na 2021 – czy kapryśna wiosna zagraża uprawom w krajach UE?
Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in. Włochy, Chorwację, Węgry, Francję, Austrię, ale także naszego sąsiada – Niemcy. Sadownicy już teraz obserwują znaczne uszkodzenia w sadach. Czy europejskie mrozy będą miały wpływ na uprawy jabłoni w Polsce?
-
07.05.2021
Wyniki finansowe potwierdzają odporność sektora produkcji żywności
Branża spożywcza okazała się odporna na zawirowania rynkowe związane z rozprzestrzenianiem się pandemii COVID-19, wprowadzaniem obostrzeń w handlu i przepływie ludności. Przychody firm z tego sektora zwiększyły się, a rentowność operacyjna była na najwyższym poziomie od 2016 r.
-
07.05.2021
Dzień Bez Śmiecenia – 11 maja 2021
ODPADY TO NIE ŚMIECI – TO SUROWCE. #WidzęWięcej
-
06.05.2021
Umowy na dostawy produktów rolnych - porady UOKiK dla rolników
Rolniku, czy wiesz, jak powinna wyglądać korzystna dla Ciebie umowa na dostawy produktów? Sprawdź porady UOKiK. Radzimy m.in. jak powinny być uregulowane kwestie ceny, terminów płatności, siły wyższej, kontroli jakości czy wypowiedzenia kontraktu.
-
04.05.2021
Santander AGROskop: Kwestie horyzontalne
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.
-
02.04.2021
Podatek cukrowy pogłębił trend spadkowy koszyka napojowego
Dane NielsenIQ za styczeń i luty 2021 wskazują, że od kiedy wprowadzono podatek cukrowy, średnie ceny dotkniętych nim kategorii napojowych w zależności od miejsca sprzedaży wzrosły od 4% do ponad 25%. Jednocześnie ich wolumen spadł o 14%. Najbardziej wzrosła cena napojów gazowanych, a jednocześnie najgłębiej spadła ilość kupowanych produktów.
-
19.03.2021
Napoje alkoholowe pod wpływem pandemii
Kategorie alkoholowe, niezmiennie od lat, stanowią największą część koszyka spożywczego kategorii FMCG monitorowanych przez NielsenIQ. W 2020 stanowiły prawie jedną trzecią jego wartości. Na alkohole wydaliśmy 39,2 mld, o 7% więcej niż rok wcześniej, choć kupiliśmy ich ilościowo mniej.
-
16.03.2021
Zmiana terminów wdrażania kolejnych procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy Wielkiej Brytanii
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
-
12.03.2021
Trendy w produkcji wody i napojów bezalkoholowych (podsumowanie 2020)
Ze względu na pandemię Covid-19 oraz wprowadzenie tzw. opłaty cukrowej minione miesiące były trudne dla producentów wody i napojów bezalkoholowych.
-
11.03.2021
Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.
Nasi partnerzy