Przemysł rybny
-
19.07.2023
Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych
Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych. Fałszowano rozmrożone i przeterminowane produkty rybne.
-
12.07.2023
Aresztowano 256 osób za przemyt i prowadzenie nielegalnych hodowli węgorzy szklistych w Europie
Operacja koordynowana przez Europol doprowadziła do aresztowania 256 osób, odpowiedzialnych za sprzedaż 25 ton żywych węgorzy szklistych o wartości około 13 mln euro.
-
22.06.2023
Program Operacyjny Rybactwo i Morze 2014-2020 – zmiany
Ministrowie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Finansów podpisali w porozumieniu nowe rozporządzenie w sprawie warunków i trybu udzielania i rozliczania zaliczek oraz zakresu i terminów składania wniosków o płatność w ramach programu.
-
30.05.2023
Wszystkie ręce na pokład! Rusza kampania z okazji 10-lecia MSC w Polsce
Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
-
27.04.2023
Najnowsze miesięczne sprawozdanie KE pokazuje, że w 2022 r. handel rolno-spożywczy UE miał się dobrze pomimo wyzwań
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
-
13.03.2023
Jakość handlowa produktów rybołówstwa w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych, którą objęto 110 podmiotów (65 sklepów i 45 producentów).
-
24.02.2023
Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
-
18.01.2023
Ocena zagrożeń związanych z oszustwami w branży spożywczej przeprowadzona przez kraje nordyckie
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
-
27.12.2022
Organizacja SAFE opublikowała raport dotyczący polityki w zakresie darowizn żywności
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
-
23.12.2022
Czy spożycie ryb może pomóc w prewencji bólu?
Blisko 1,5 miliarda osób na całym świecie zmaga się z przewlekłymi dolegliwościami bólowymi. Liczba ta rośnie z roku na rok, jednak nadal nie dysponujemy skutecznymi metodami prewencji bólu. Nowe badania wskazują, że potencjalnie efektywne może być w tym kontekście większe spożycie ryb.
-
22.12.2022
Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad.
-
20.12.2022
Agrifish w Brukseli
Najważniejszymi tematami spotkania w sprawach rolnych były: sytuacja na rynkach rolnych, plany strategiczne WPR, dobrostan zwierząt, zrównoważone stosowanie środków ochrony roślin, oznaczenia geograficzne.
-
25.10.2022
Które gatunki ryb zawierają najmniej rtęci?
Zespół naukowców z Katalonii przeanalizował stężenie rtęci w 58 gatunkach ryb i owoców morza dostępnych w handlu w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Spośród przebadanych próbek zaledwie 13 zawierało dopuszczalne według unijnego prawa ilości tego pierwiastka.
-
25.10.2022
UE ustala limit dodatków E300, E301, E302 w tuńczyku w celu zwalczania oszustw
Komisja Europejska ustaliła maksymalne poziomy trzech dodatków do tuńczyka w celu zwalczania oszustw związanych z żywnością. Zdaniem Komisji nadmierne poziomy mogą narazić konsumentów na ryzyko zatrucia histaminą. Ograniczenia dotyczą stosowania kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu i askorbinianu wapnia jako przeciwutleniaczy w tuńczyku.
-
24.10.2022
Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii łososia atlantyckiego, wędzonego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii łososia wędzonego.
-
12.10.2022
Stwierdzenie ponadnormatywnej liczby Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Łosoś Atlantycki wędzony na zimno
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii produktu Łosoś Atlantycki wędzony na zimno.
-
11.10.2022
Oceany możliwości - substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne
Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.
-
30.08.2022
Monitorowanie rtęci w rybach, skorupiakach i mięczakach - zalecenia Komisji
Dotyczą one m.in. wytycznych w zakresie krajowych zaleceń, warunków monitorowania oraz danych jakie powinny zostać uwzględnione
-
02.08.2022
SARS-CoV-2 może przeżyć nawet do 30 dni na produktach mięsnych i rybnych, gdy są przechowywane w warunkach chłodniczych – ustalenia naukowców
Nowe badania sugerują, że koronawirus, który spowodował tak wiele szkód i zakłóceń na świecie w ciągu ostatnich dwóch lat, może przetrwać na żywności przechowywanej w lodówce lub zamrażarce. Niezbędne jest rygorystyczne przestrzeganie warunków sanitarnych i higieny żywności w całym łańcuchu.
-
12.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: kwestie horyzontalne
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
Nasi partnerzy