Zapachy na Święta
Z zimą i Świętami kojarzą się intensywne zapachy, nie tylko orientalnych przypraw, ale też orzechów, karmelu wanilii, rozgrzewającej czekolady czy suszonych owoców.
Z zimą i Świętami kojarzą się intensywne zapachy, nie tylko orientalnych przypraw, ale też orzechów, karmelu wanilii, rozgrzewającej czekolady czy suszonych owoców.
Karboksymetyloceluloza sodowa (E 466) została ponownie oceniona w 2018 r. przez były panel EFSA ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności. W następstwie tej oceny panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o ocenę bezpieczeństwa stosowania E 466 jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni należących do kategorii żywności 13.1.5.1.
Ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny zostały włączone do wykazu substancji, których stosowanie w żywności podlega ograniczeniom, a także ustanowiono limity ich stosowania w żywności
Informacja o wartości odżywczej stanowi istotny element oznakowania środków spożywczych. Konsumenci bardzo często na jej podstawie dokonują wyboru środków spożywczych przed ich zakupem, co jest odzwierciedleniem rosnącego zainteresowania prawidłowym odżywianiem i zdrowym stylem życia.
Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, co sugeruje, że związek między dietą a rakiem jelita grubego jest wyraźniejszy w przypadku mężczyzn.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) z Chorwacji i Słowenii (półwysep Istria) oraz trzy nowe chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) Chorwacji, Grecji i Finlandii
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.
Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
Główną kwestią sporną pomiędzy stronami było potwierdzenie istnienia działania farmakologicznego w rozumieniu niemieckich przepisów dla produktu będącego przedmiotem sporu, w związku z potwierdzeniem działania farmakologicznego produktów zawierających GbE w określonej dawce
Nowy błonnik rozpuszczalny powstał w odpowiedzi na rosnący w Polsce popyt na produkty zawierające mniej cukrów, a więcej błonnika.
Hiszpania wprowadza nowe normy żywienia, zgodnie z którymi zalecane spożycie mięsa wynosi 0-3 porcje tygodniowo. Komitet Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) stwierdził, że ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowia człowieka, jak i stanu planety.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowały wspólny raport dotyczący ryzyka związanego ze spożyciem glonów i roślin wodnych.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) ze Słowacji - miód "Bardejovský Med / Med z Bardejova", produkowany w paśmie górskim Čergov
Bakterie kwasu mlekowego są bakteriami mającymi zdolność do przeprowadzania fermentacji mlekowej (fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego) w warunkach beztlenowych.
Ile wody powinna wypijać dziennie osoba dorosła? Standardowa odpowiedź brzmi: 8 szklanek, czyli około dwóch litrów. Jak się jednak okazuje, zalecenie to nie ma solidnych podstaw naukowych. To prawda, że każdego dnia musimy dostarczać do organizmu wodę, jednak rzadko kiedy podkreśla się, że może ona pochodzić z różnorakich źródeł – kawy, herbaty, napojów oraz żywności niekoniecznie w formie płynnej.
Nowelizacja obejmie takie produkty jak m.in. mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, jaja drobiowe oraz mięso z odwłoka kraba wełnistoszczypcego
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach (I SA/Gl 1312/21) w sprawie ustalania opłaty za dodatek kofeiny do napoju