Znakowanie żywności. Nazwa witaminy w żywności dla szczególnych grup konsumentów (FSG)
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
W 2022 r. obchodzony zwyczajowo 7 lipca Światowy Dzień Czekolady upłynął po znakiem rosnących cen surowca, które sprawiają, że produkcja czekolady jest aktualnie znacznie droższa niż w ostatnich latach.
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
Rozporządzenie 1925/2006[1] określa zasady wzbogacania żywności, tj. dodawania do niej witamin i składników mineralnych, jak też innych, wybranych substancji w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów.
Z dniem 7 lipca 2022 r. wejdą w życie przepisy dotyczące uzupełnienia warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie wykrywania zanieczyszczeń w żywności
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
W produkcji rogalików, cukierków i innych słodyczy na szeroką skalę wykorzystywane są tłuszcze stałe, takie jak olej palmowy, olej kokosowy, masło czy twarda margaryna.
Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie należy ograniczać. Słodki smak jest jednak bardzo pożądany, stąd cukier zastępuje się coraz częściej innymi składnikami wnoszącymi słodycz.
Żywność Barwiąca EXBERRY® to roślinne składniki żywności, które umożliwiają bezpieczne i zdrowe barwienie produktów spożywczych, gwarantując czystą i zrozumiałą etykietę.
Korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika.
Badanie MINTEL wskazało, że najbardziej popularne i pożądane profile smakowe dla napojów to nuty cytrusowe i jagodowe. Wiedza, czego oczekuje konsument i doskonale wytrenowany sensorycznie pracownik działu NPD, to gwarancja sukcesu rynkowego dla producenta napojów.
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności.
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
Rozporządzeniem 2022/860 wprowadzono ograniczenia stosowania monakolin oraz wymogi w odniesieniu do warunków ich wykorzystania w produkcji
DSM połączy się z Firmenich, aby stać się wiodącym dostawcą składników żywności oraz produktów dla branży kosmetycznej i well-being. Dużą koncentrację kierować będą na sektor plant-based.
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Dietetyki ma zaszczyt zaprosić na IX Konferencję Naukową „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”, która odbędzie się w dniach 17-18 listopada 2022 w Warszawie.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.