Czy za szkodliwość czerwonego mięsa odpowiadają metabolity bakteryjne?
Czy jedzenie znacznych ilości mięsa, przede wszystkim czerwonego i przetworzonego, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia?
Czy jedzenie znacznych ilości mięsa, przede wszystkim czerwonego i przetworzonego, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia?
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w związku z informacją otrzymaną od klienta o obecności fragmentu szkła w produkcie, firma STOCK Polska Sp. z o.o. postanowiła wycofać określone poniżej partie produktu Lubelska Cytrynówka 28% 100 ml.
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
W I połowie sierpnia 2022 r. wykryto nieautoryzowane barwniki Sudan w oleju palmowym z Wybrzeża Kości Słoniowej, mielonym sumaku z Turcji i mielonej papryce z Chin.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Od 1 stycznia 2022 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące kontroli granicznej importowanych z państw trzecich produktów ekologicznych i produktów w okresie konwersji (zwanych dalej „produktami ekologicznymi”)
W związku z powszechnym zanieczyszczeniem lecytyny sojowej na różnych poziomach FSA i FSS doradzają, aby brytyjskie przedsiębiorstwa spożywcze, które kupują lecytynę sojową z Indii, pobierały próbki i badały produkt po jego przybyciu do Wielkiej Brytanii.
Jest to pierwsza z serii opinii naukowych na temat dobrostanu zwierząt hodowlanych, na wniosek Komisji Europejskiej jako kluczowego elementu jej strategii „od pola do stołu”.
Od 1 stycznia 2023 r. będą obowiązywać nowe limity THC w środkach spożywczych. Dotyczy to m.in. nasion konopii oraz oleju z nasion konopii
Jaka jest różnica między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości? Jakich zasad higieny żywności należy przestrzegać w domu, żeby zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie? Czy należy obawiać się substancji dodatkowych stosowanych do żywności?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań kuchni azjatyckiej w 63 lokalach gastronomicznych.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową napojów bezalkoholowych (gazowanych i niegazowanych). Kontrolą objęto łącznie 108 podmiotów, w tym 70 sklepów i 38 producentów.
Pomimo tego, że spożywanie pokarmów jest dla każdego człowieka czynnością naturalną, dla niektórych może się to wiązać z ryzykiem ze względu na alergeny, które powodują coraz większe zagrożenie dla zdrowia i życia wielu osób. W 1995 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii dokonała klasyfikacji zaburzeń występujących w organizmie człowieka, które są wywoływane spożywanym jedzeniem.
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowe narządzie biotechnologiczne, które pozwala na wykrywanie toksyn w rybach i owocach morza.
W wyniku wykrycia Salmonelli w zakładzie produkcyjnym Ferrero w Arlon w Belgii potwierdzono łącznie 455 przypadków zachorowań na świecie – stan na dzień 15 lipca br. wg ECDC. Jest to wzrost o dziewięć przypadków od ostatniej aktualizacji 3 czerwca 2022 r.
Aktualizacja ostrzeżenia publicznego z dnia 13.07.2022 r. w sprawie wycofania kilku partii lodów, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
W ramach siódmej edycji Silver Axe, corocznej operacji Europolu ukierunkowanej na nielegalne pestycydy, zidentyfikowano nowe trendy pojawiające się na czarnym rynku w UE i przejęto 1150 ton nielegalnych pestycydów.
EFSA odpowiada na prośbę Komisji Europejskiej o dokonanie przeglądu wytycznych, opublikowanych po raz pierwszy w 2013 r., z uwzględnieniem nowej wiedzy naukowej.
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
1 sierpnia 2022 wydano 9 wersję Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności BRCGS. Opracowany i opublikowany w 1998 roku standard rozwinął się i stał się wiodącym światowym programem bezpieczeństwa żywności, w ramach którego certyfikowanych jest ponad 22 000 zakładów w ponad 130 krajach.