Dodatki i składniki
-
31.01.2025
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
28.01.2025
Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
-
27.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w oregano
Firma Auchan wycofała ze sprzedaży produkt Oregano suszone 8 g firmy Prymat.
-
27.01.2025
Prebiotyki w Unii Europejskiej: Korzyści zdrowotne, regulacje i przyszłość oświadczeń zdrowotnych
Koncepcja prebiotyków trafiła do szerszego grona odbiorców w 1995 roku, gdy Gibson i Roberfroid zaproponowali jej pierwotną definicję. Współczesna definicja, opracowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP), określa prebiotyki jako „substraty selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy gospodarza, przynoszące korzyści zdrowotne”.
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
-
07.01.2025
Biodegradowalne mikroperełki: przełom w walce z mikroplastikiem i wsparcie dla przemysłu spożywczego
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
31.12.2024
Przetwarzanie i bezpieczeństwo nowych białek: projekt EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił kompleksowy projekt mający na celu ocenę wpływu metod przetwarzania na bezpieczeństwo nowych białek pochodzących z upraw genetycznie modyfikowanych (GM), nowej żywności i niekonwencjonalnych źródeł pasz.
-
30.12.2024
Jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka?
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
-
24.12.2024
Projekt oceny ryzyka fluoru w żywności i wodzie pitnej – EFSA zaprasza do konsultacji publicznych
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
-
13.12.2024
Life Science Open Space 2024: Kraków ponownie miejscem spotkań innowatorów life science
Po raz kolejny wydarzenie przyciągnęło szerokie grono profesjonalistów i entuzjastów branży life science, a zwłaszcza innowacji z obszaru zdrowia i jakości życia.
-
12.12.2024
Coraz więcej europejskich badań nad alternatywnymi źródłami białka
Badania nad alternatywnymi źródłami białka to dynamicznie rozwijająca się gałąź nauki – takie wnioski płyną z raportu opublikowanego przez europejski think tank Good Food Institute Europe (GFI Europe).
-
11.12.2024
JRC opracowało nowe metody laboratoryjne do pomocy w wykrywaniu zafałszowań żywności
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
-
10.12.2024
Olej z migdałów ziemnych (Cyperus esculentus) – novel food zatwierdzony przez EFSA
-
10.12.2024
Etykietowanie żywności w UE – raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
-
09.12.2024
Roślinna rewolucja - więcej niż zwykły trend
W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija.
-
02.12.2024
Aktualizacja przepisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych w materiałach wykorzystywanych do kontaktu z żywnością
W dniu 20 września 2024 r. Unia Europejska (UE) wydała rozporządzenie (UE) 2024/2462 w celu uregulowania zapisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych PFHxA w wielu różnych produktach i materiałach do kontaktu z żywnością, w tym np. tekturach i papierze.
-
29.11.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w odżywce białkowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu z rynku w Polsce jednej partii odżywki białkowej ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
-
28.11.2024
Benzeno-1,2-diol usunięty z wykazu substancji aromatycznych
Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002) oraz Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
Nasi partnerzy