Inspekcje Państwowe
-
04.10.2024
Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
02.10.2024
Alko-tubki - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
W związku z informacjami o pojawieniu się w obrocie handlowym saszetek alkoholowych (alko-tubek) przypominających tubki z musem owocowym dla dzieci Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że zobowiązał organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) do kontroli w ramach sprzedaży tego asortymentu produktów spożywczych.
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
24.09.2024
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
19.09.2024
Nanotechnologia w żywności – Nowy raport EFSA ujawnia przełomowe metody oceny bezpieczeństwa
-
19.09.2024
Modernizacja laboratoriów GIJHARS
W sierpniu 2024 rr. podpisano aneks do porozumienia KPO - dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
-
18.09.2024
Aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii
Food Standards Agency (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) opublikowały raport, w którym przedstawiono aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii.
-
17.09.2024
Raport Komisji Europejskiej podsumowujący zgłoszenia dotyczące przypadków bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2023 r.
Komisja Europejska 16 września 2024 r. opublikowała sprawozdanie podsumowujące zgłoszenia z 2023 r. w Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). W porównaniu z 2022 r. nastąpił znaczny wzrost liczby powiadomień.
-
16.09.2024
Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.
-
12.09.2024
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.
-
12.09.2024
Przejęcie substancji przeznaczonych do fałszowania mleka w mleczarni we Włoszech
-
11.09.2024
Stwierdzenie dwóch zgonów i wzrost liczby pacjentów z dolegliwościami po spożyciu zafałszowanych słodyczy z dodatkiem substancji psychoaktywnych
W USA zidentyfikowano kolejnych pacjentów z dolegliwościami po spożyciu słodyczy marki Diamond Shruumz, w tym dwa przypadki śmiertelne. Testy FDA wykazały, że więcej produktów firmy jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami chemicznymi.
-
06.09.2024
FDA zwiększa wysiłki w redukcji spożycia sodu: nowe cele i inicjatywy
-
29.08.2024
Wyniki kontroli jakości kawy, herbaty oraz herbatek owocowych i ziołowych
Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.
-
27.08.2024
IJHARS skontrolował jakość oliwy
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
-
26.08.2024
Nowy składnik żywności zaakceptowany przez EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdził glukozyl hesperydynę jako nowy składnik żywności, otwierając drogę do jej wykorzystania w napojach i suplementach diety. Nowe badania potwierdzają jej bezpieczeństwo, co może wpłynąć na rozwój innowacyjnych produktów w branży spożywczej.
-
26.08.2024
Zanieczyszczenie chipsów olejem termalnym
GIS został poinformowany o prowadzonym przez producenta Intersnack Poland Sp. z o.o. wycofaniu wskazanych partii chipsów ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów olejem termalnym dopuszczonym do incydentalnego kontaktu z żywnością zgodnie z certyfikatem NSF HT1.
-
22.08.2024
Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
-
22.08.2024
Cło na miód z Ukrainy - mechanizm ochronny UE
21 sierpnia br., Komisja Europejska uruchomiła tzw. automatyczny mechanizm ochronny z rozporządzenia 2024/1392 ws. ATM w imporcie miodu z Ukrainy.
-
20.08.2024
Wykrycie bakterii Salmonella w mieszankach sałat
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella w badanych próbkach mieszanek sałat z określonych partii.
Nasi partnerzy