Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Norweska firma ujawniła, że przez kilka lat sprzedawała mrożonego łososia, który nie nadawał się do spożycia przez ludzi. Ryby te sprzedawano głównie do Europy Wschodniej.
Komisja Europejska zmieniła poziom kontroli różnych importowanych produktów, w tym obniżono te związane z tlenkiem etylenu i podniesiono dotyczące pozostałości pestycydów.
IJHARS po raz pierwszy skontrolował jakość dań obiadowych, sałatek, pizzy, zapiekanek, hot-dogów, frytek, gofrów, ciast, lodów) oferowanych w parkach rozrywki i ogrodach zoologicznych. Skontrolowano łącznie 67 podmiotów gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 91% z nich.
Stan zdrowia Polaków się pogarsza, na co ogromny wpływ ma zła dieta i niezdrowy styl życia. Jednak świadomość społeczeństwa w tym obszarze rośnie, są też rozwiązania i są pieniądze, by ten stan rzeczy odmienić. Brakuje natomiast efektywnej współpracy i praktycznego wdrażania istniejących rozwiązań.
Ponadto obie strony wyraziły chęć rozszerzenia i pogłębienia współpracy między Polską a Namibią w kontekście otwarcia rynku namibijskiego dla kolejnych polskich produktów pochodzenia zwierzęcego.
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
Weź udział w ankiecie do 15 marca. Wyniki badania mogą być podstawą do wprowadzenia zmian w przepisach w zakresie eliminowania nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw.
GIS stwierdził, że w zakładzie produkcyjnym firmy Elis Alis Eski doszło do rażących uchybień sanitarnych i nakazał wycofanie wszystkich produktów wprowadzonych do obrotu, bez względu na nr partii. Dalsza produkcja środków spożywczych w tej firmie została zakazana.
W minionym roku Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał opinie w sprawie przyznania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” dla 79 produktów.
W ramach operacji OPSON Europol wspierał dodatkowe dochodzenie w sprawie fałszowanej oliwy z oliwek, co doprowadziło do 11 aresztowań i zajęcia ponad 260 000 litrów zafałszowanego produktu.
Skontrolowano 70 sklepów oraz 22 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 15 podmiotach (tj. 16,3% skontrolowanych), w tym w 8 sklepach i u 7 producentów.
W wyniku działań PIS w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. o wycofaniu partii chałwy ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań.
Z dniem 31 stycznia 2024 r. wchodzą w życie zmiany związane z wymianą handlową pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, tj. wprowadzenie wymogu stosowania eksportowych świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego należących do kategorii średniego ryzyka.
Kontrola została przeprowadzona na etapie produkcji. Łącznie objęła ona 55 producentów na terenie całej Polski. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 19 podmiotów (34,5% skontrolowanych).
Władze litewskie przeprowadziły kontrolę w zakładzie produkcji mięsa oraz w sklepie spożywczym UAB „Paulis", w wyniku której zawieszono działalność przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego.
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez dystrybutora o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w niżej wymienionych partiach chałwy.
Skontrolowano łącznie 261 podmioty prowadzące sprzedaż konsumentowi finalnemu, w tym: 123 sklepy detaliczne i 138 supermarkety, hipermarkety oraz dyskonty. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (tj. 38,3% skontrolowanych).
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono w suplemencie diety Underground Super Lemon wysoką zawartość Δ9-THC.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.