Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zmienia się miejsce i data tegorocznych Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „NATURA FOOD” oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Wydarzenia odbędą się w dniach 2 – 4 października 2020 roku w łódzkiej Atlas Arenie.
21. Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Badaczy Ziemniaka (European Association for Potato Research, EAPR) zmienia datę. W tym roku badacze spotkają się 2-6 listopada 2020.
WHO jest głęboko zasmucone śmiercią członka personelu, którą poniósł na skutek incydentu w Arakan w Birmie, podczas przewożenia próbek do badań na Covid-19 na potrzeby Ministerstwa Zdrowia i Sportu.
Brak nowych państw/terytoriów/obszarów, które zgłosiły przypadki COVID-19 w ciągu ostatnich 24 h.
Wszystkie działania i decyzje podejmowane w przedsiębiorstwach z sektora spożywczego zależą od przedstawicieli najwyższego kierownictwa.
Jak we współczesnym świecie odnajdują się Millenialsi? Czego wymagają i jakich produktów poszukuje ta największa grupa w populacji? Jak rynek spożywczy odpowiada na ich potrzeby?...
Na producencie żywności ciąży obowiązek podawania daty przydatności do spożycia. Określenie tego terminu nie jest jednak czymś, co jest łatwe - wymaga badań zarówno mikrobiologicznych, fizykochemicznych jak i sensorycznych.
Rosnące koszty świadczenia usług, brak kierowców, brak pracowników magazynowych… Branża logistyczna jest uznawana przez rynek za barometr dla całej gospodarki.
Liczba osób chorujących na cukrzycę na całym świecie stale rośnie. Według danych z 2017 roku na cukrzycę chorowało ponad 425 milionów dorosłych.
W dobie coraz większej produkcji, fluktuacji personelu i rosnących wymagań odbiorców co raz trudniej zapanować nad obszarami higieny, zachowań pracowniczych a co za tym idzie bezpieczeństwa produktu.
Certyfikat VLOG (non GMO), dotychczas znajdujący zastosowanie głównie w branży mleczarskiej, staje się coraz bardziej popularny w innych sektorach produkcji żywności.
Superfoods to żywność charakteryzująca się wyjątkowo wysokimi ilościami składników odżywczych. Do tej grupy mogą należeć jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone zawierające dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz składników bioaktywnych. Dieta bogata w takie produkty może uchronić nas przez zgubnymi skutkami chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz więcej osób.
Produkcja żywności na każdym etapie wymaga podejmowania decyzji wysokiego ryzyka, często opartej na ograniczonej informacji przy jednoczesnym zachowaniu ścisłych zasad harmonogramu. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, markę i reputację, konieczny jest monitoring higieny oraz system zarządzania, którego elementem będzie sprzęt szybko dostarczający dokładne i precyzyjne wyniki...
Główne wyzwania dzisiejszego świata to rosnąca populacja ludzi, kurczące się zasoby, zmiany klimatu. Te wyzwania stoją również przed rolnictwem, którego produktywność w ciągu najbliższych 25 lat powinna zwiększyć się o 60%, ale nie kosztem różnorodności biologicznej. Dlatego w produkcji wysokiej jakości żywności niezbędne są innowacyjne i bezpieczne narzędzia, takie jak nowoczesne maszyny i środki ochrony roślin...
Badanie mikroskopowe jest jedną z najstarszych metod używanych w analizie produktów spożywczych, a przeprowadza się je w celu wykrycia różnych zanieczyszczeń lub celowych zafałszowań. Jednym z najczęściej fałszowanych są przetwory mięsne, w przypadku których spotyka się szereg nieprawidłowości zarówno w ich produkcji, jak również oznakowaniu...
Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Informia, producent specjalistycznego oprogramowania dla sektora owoców i warzyw, dostarcza im odpowiednie narzędzia...
IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej. Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie...
Do suszenia farb, klejów czy lakierów wykorzystuje się różne rodzaje energii, np.: świetlną (UV, LED-UV, H-UV/LE-UV/HR-UV), cieplną (IR) czy energię elektronów (EB). Branża zgodna jest co do dalszego rozwoju druku utrwalanego światłem UV, głównie z powodu...
Żywność świeża, o krótkim terminie przydatności do spożycia, stanowi szczególnie kłopotliwy produkt pod kątem analitycznym. Klasycznie stosowane metody oznaczeń parametrów odżywczych i bezpieczeństwa z reguły są czasochłonne, i opóźniają moment zwolnienia produkt...
Temat ekstraktów botanicznych spotkał się z dużym zainteresowaniem czytelników portalu FoodFakty (czytaj więcej) oraz uczestników seminariów orgniazowanych Laboratorium Smaku&Zapachu – Food Design. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zdecydowałem się szerzej omówić temat aromatów oraz ekstraktów podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności organizowanego przez IFS Central & Eastern Europ 6listopada 2018 w Centrum Konferencyjnym Polin w Warszawie...
Obecne trendy rynkowe dążą zgodnie w jednym kierunku – operator logistyczny ma za zadanie dostarczać więcej, częściej, dokładniej, bezbłędnie i bez uszkodzeń. Oczekiwania klientów przez ostatnie lata ewoluowały w kierunku rosnących oczekiwań jakościowych gwarantujących bezpieczeństwo towarów, w szczególności bezpieczeństwo żywności....
Nasi partnerzy