Kongresy i Targi
-
23.11.2020
EIT Food MAKEit – Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon
W dniach 14-26 listopada odbywa się Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon. Projekt skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. A gospodarzem jest Uniwersytet Warszawski.
-
19.11.2020
Noc Naukowców w Olsztynie – wykłady online o żywności i zdrowiu
27 listopada już po raz 15. będziemy obchodzić Europejską Noc Naukowców! Z tej okazji badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzą serię 15 wykładów online dla młodzieży szkolnej.
-
18.11.2020
Światowy Tydzień wiedzy o antybiotykach
Celem tygodnia jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt, wynikających z oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, promowanie dobrych praktyk w tej dziedzinie oraz ograniczenie powstawania i rozprzestrzeniania się oporności na całym świecie.
-
12.11.2020
TUV NORD Polska jak co roku pojawi się podczas VII FOOD SAFETY CONGRESS
Maria Kosik - auditoka IFS, BRC,22000, Global G.A.P TUV Nord Polska ze swojego audytorskiego pamiętnika opowie o najczęstszych niezgodnościach rejestrowanych podczas auditów IFS Food. W tym roku kongres PIERWSZY RAZ odbędzie się w formie ONLINE i można dołączyć do niego bezpłatnie.
-
10.11.2020
Technologia Linerless – nowość w zakresie etykietowania opakowań
Świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie tym szybciej, im bardziej, w życiu codziennym, dotyka nas problem zanieczyszczenia naszego otoczenia.
-
06.11.2020
Kuchnia on-line i kulinarny konkurs z extra nagrodami w ramach projektu “Kupuję-Smakuję”! SPRAWDŹ
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje unikatowy projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Kiedy dotyka nas wszystkich pandemia, zachęcamy mieszkańców do kupowania polskich produktów.
-
03.11.2020
Szanse, warunki i wyzwania dla eksportu polskich produktów świeżych i przetworzonych do Kanady
21 września 2017 r. rozpoczęło się tymczasowe obowiązywanie Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej między Unią Europejską a Kanadą – CETA, a dokładniej części handlowej umowy. Obie strony zobowiązały się do stopniowej i wzajemnej liberalizacji handlu towarami.
-
30.10.2020
Producenci, wytwórcy i sprzedawcy polskiej żywności! Startujemy z pierwszym społecznym projektem medialnym na rynku spożywczym „Kupuję-smakuję. Wybieram polskie produkty”
Wydawnictwo Nowiny realizuje pierwszą edycję regionalnego społecznego projektu medialnego pn.: „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Zapraszamy do współpracy lokalnych, regionalnych i ogólnopolskich producentów polskiej żywności!
-
27.10.2020
System depozytowy dla wybranych opakowań jednorazowych w Polsce – kolejne wyzwanie dla producentów i handlu
Przed nami implementowanie do krajowego systemu prawnego unijnych dyrektyw, wprowadzających Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta.
-
21.10.2020
Talerz zdrowia zastępuje piramidę zdrowego żywienia - nowe zalecenia żywieniowe NCEŻ
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.
-
20.10.2020
ProSweets 2021: od zrównoważonego rozwoju do cyfryzacji, nowe koncepcje opakowań głównym tematem targów
Podczas targów - ProSweets w Kolonii (31.01.-03.02.2020) - wystawcy zaprezentują najnowsze innowacje w zakresie zrównoważonych i cyfrowych koncepcji pakowania. Kontrowersje dotyczące tworzyw sztucznych zdecydowanie wpływają na branżę: konsumenci oczekują rozwiązań przyjaznych dla środowiska - folii nadających się do recyklingu, opakowań papierowych, czy też rozwiązań wielokrotnego użytku.
-
19.10.2020
Programy IFS Global Markets jako „PASZPORT” do sieci spożywczych dla małych/ lokalnych przedsiębiorstw
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
-
16.10.2020
EAPR Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Badaczy Ziemniaka przesunięta na 2021
Komitet Organizacyjny zdecydował, że zaplanowana na listopad 21. Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Badaczy Ziemniaka zostanie przesunięta na 12-16 Lipca 2021. Po raz drugi odbędzie się w Polsce, po raz pierwszy w Krakowie – mieście o bogatej historii, kulturze i naukowej tradycji.
-
16.10.2020
Nestlé popularyzuje zrównoważoną dietę podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego
Już w sobotę 17 października odbędzie się 5. Narodowy Kongres Żywieniowy. Jego partner strategiczny, Nestlé Polska, zaprasza na swoje stoisko, otwartą prelekcję pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” oraz na debatę o konieczności zmian w żywieniu.
-
14.10.2020
Korzyści z zastosowania technologii RFID w scenariuszach sklepowych
Spożywczy handel detaliczny stoi dziś przed kompleksowymi wyzwaniami wymagającymi zarówno optymalizacji procesów operacji sklepowych, jak i sprostania zmieniającym się zwyczajom zakupowym konsumentów.
-
14.10.2020
V Narodowy Kongres Żywieniowy
Dieta dla zdrowia i planety to temat przewodni kolejnego Kongresu Żywieniowego organizowanego 17 października przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wydarzenia zaprezentowane zostaną m.in. aktualne zalecenia żywieniowe dla populacji polskiej wraz z nową formą graficzną, która zastąpi dotychczasową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
-
12.10.2020
InConventus Group wraca z nową formułą Dni Mlecznej Fermy!
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców bydła mlecznego, firma InConventus Group postawiła na hybrydową formę organizacji znanego i lubianego wydarzenia – Narodowego Dnia Mlecznej Fermy, które w 2020 roku odbędzie się w zupełnie nowej odsłonie i pod nową nazwą, jako Wirtualne Dni Farmy Mlecznej.
-
09.10.2020
4. edycja Targów na Zdrowie!
Najzdrowsze Targi w Krakowie to wydarzenie łączące najważniejsze kategorie bio i eko branży.
-
09.10.2020
Skuteczne technologie w systemach kontroli bezpieczeństwa i higieny produkcji, przegląd wybranych innowacyjnych i stosowanych metod
Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów.
-
08.10.2020
Za nami POLAGRA 2020
Tegoroczna edycja, choć przygotowywana w trudnych warunkach, była pełna smaku i interesujących spotkań. Nie zabrakło także ciekawych szkoleń i warsztatów.
-
08.10.2020
Porozmawiajmy o żywności ekologicznej. Dzisiaj rozpoczyna się Kongres „BIOEXPO”
Trzy dni, sześć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów. Dzisiaj w PTAK Warsaw Expo rozpoczyna się Kongres „BIOEXPO” poświęcony żywności ekologicznej.
Nasi partnerzy