Nowości rynkowe
-
21.02.2018
Polskie bezglutenowe superfoods
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...
-
19.02.2018
New Product Info: Nowa linia ekologicznych produktów od Gerber!
Firma Nestle wprowadziła na rynek nową linię ekologicznych produktów marki Gerber. Linia ta liczy 11 produktów, wśród nich prezentowany przez nas owocowy mus Organic Gruszka Banan...
-
30.01.2018
New Product Review: Baton wysokobiałkowy od firmy MARS
Firma Mars Incorporated w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi, wprowadziła na polski rynek nowy produkt – Mars Protein – odpowiednik klasycznej wersji popularnego batona. Jeden baton to jedynie...
-
22.01.2018
Od 1 stycznia owady mogą być żywnością
Od poniedziałku, 1 stycznia 2018 owady i ich części mogą być, o ile uzyskają uprzednio zgodę Komisji Europejskiej, wprowadzane na rynek jako "nowa żywność" - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie.
-
11.01.2018
Nasiona chia - rozszerzenie możliwości stosowania także w jogurtach - akt indywidualny
16 grudnia opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE decyzję wykonawczą Komisji nr 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalającą na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności...
-
29.12.2017
Trendy w żywności na rok 2018 – część 2
Przedstawiamy kolejną porcję trendów, które pojawiają się w przygotowanym przez ekspertów, pracujących dla Whole Foods Market, opracowaniu dotyczącym trendów żywnościowych na 2018 rok. Globalni kupcy i specjaliści ds. trendów...
-
27.12.2017
Trendy w żywności na rok 2018 – część 1
Jadalne kwiaty, czy grzyby jako żywność funkcjonalna – to tylko niektóre z trendów, które pojawiają się w przygotowanym przez ekspertów, pracujących dla Whole Foods Market, opracowaniu dotyczącym trendów żywnościowych...
-
21.11.2017
Magia innowacji - rynek produktów FMCG
Napój niegazowany o smaku ptasich gniazd, Pepsi Słony Arbuz, a nawet mix piwa z mlekiem – chociaż podobne pomysły brzmią dla nas dziwnie, wszystkie są rzeczywistymi innowacjami, które ujrzały światło dzienne w Japonii...
-
19.09.2017
Europejska polityka bezpieczeństwa żywności
W czerwcu tego roku na stronach Parlamentu Europejskiego ukazał się tekst autorstwa Nory Hahnkamper-Vandenbulcke, udostępniony również w wersji polskiej. Ten krótki i syntetyczny, lecz również przekrojowy, tekst wydaje nam się świetnym wprowadzeniem...
-
14.09.2017
Projekt zmian w rozporządzeniu w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych
Trwają prace nad projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Konkretnie zmianie ma ulec § 6 a konieczność jego zmiany...
-
08.09.2017
Lody, które się nie rozpuszczają – japoński hit
Zespół japońskich naukowców z Uniwersytetu w Kanazawa opracował technologię produkcji lodów, które nie topnieją. Tradycyjne lody, już po krótkim czasie, rozpuszczają się, zmieniając konsystencję i tracąc swój kształt...
-
06.09.2017
Nowe smaki serków twarogowych
Przedstawiamy państwu przykład nowego smaku wprowadzonego przez firmę Hochland - Serek twarogowy Almette puszysty z szynką i cebulą Caractere - 135 g.
-
23.08.2017
Prawo żywnościowe - Nowe Regulacje i Decyzje Komisji UE
Przedstawiamy Państwu listę nowych regulacji prawnych Komisji UE: ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (UE) 2017/1270 oraz 2017/1399, a także DECYZJE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/1281 oraz 2017/1387
-
16.08.2017
New Product Review - Kabanos wieprzowy z suszonymi pomidorami i bazylią Smaki Lata
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe z suszonymi pomidorami i bazylią Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
-
08.08.2017
New Product Review - Kabanos wieprzowy o smaku pizzy Smaki Lata
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Pikok Kabanosy wieprzowe o smaku pizzy Smaki Lata - 120g zakupiony w sieci Lidl.
-
25.07.2017
Dlaczego większość nowych produktów na rynku nie odnosi sukcesu?
Przekopując setki materiałów, natrafiliśmy na ciekawe opracowanie Joan Schneider i Julie Hall. Co prawda zostało ono już upublicznione w 2011 roku oraz nie ogranicza się tylko do produktów spożywczych, ale ze względu na jego uniwersalność...
-
25.07.2017
New Product Review - Majonez z musztardą Dijon
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Madero majonez z musztardą Dijon - 250 ml zakupiony w sieci Biedronka...
-
11.07.2017
Import produktów żywnościowych na rynek USA
Przewodnik dla przemysłu: Zgodność z wymaganiami programu weryfikacji dostawcy zagranicznego na rynek USA.
-
07.07.2017
New Product Review - Ketchup grillowy z musztadą
Przedstawiamy Państwu nowy produkt na rynku - Dawtona ketchup grillowy z musztardą (edycja limitowana) - 560 g zakupiony w sieci Biedronka...
Nasi partnerzy