Wyzwania planistyczne w przetwórstwie mięsa
Czy przemysł mięsny naprawdę potrzebuje specjalistycznego oprogramowania? To znaczy, po co właściwie specjalistyczne oprogramowanie dla jakiejkolwiek branży?
Czy przemysł mięsny naprawdę potrzebuje specjalistycznego oprogramowania? To znaczy, po co właściwie specjalistyczne oprogramowanie dla jakiejkolwiek branży?
Per- i poli-fluorowane związki alifatyczne, znane jako PFAS, to wszechobecne syntetyczne związki chemiczne, które znajdują szerokie zastosowanie w produktach konsumenckich i przemysłowych.
Producent cydru jabłkowego z północnej części stanu Nowy Jork potroił produkcję, zmniejszając jednocześnie o połowę zatrudnienie w czasie krótszym niż dwa lata, instalując wydajną i łatwą w obsłudze prasę taśmową.
Obiera łuskę cebuli i odcina jej końcówki. Zostawia po sobie mniej odpadów niż inne urządzenia dostępne na rynku. Może być stosowana zarówno w branży rolniczej, jak i przetwórstwa żywności. Taka jest linia do obierania cebuli stworzona w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym.
Wysoka skuteczność w wykrywaniu zanieczyszczeń i szybki system odrzucania wadliwych produktów. Te dwie cechy systemu kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-S poprawiły wydajność firmy Dobosz – producenta kultowej śliwki Luksusowej w czekoladzie. To niejedyne urządzenie Ishida, z którego korzysta przedsiębiorstwo.
Nowe badania Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Virginia Tech wykazały, że rolnictwo i agriwoltaika w kontrolowanym środowisku mogą odgrywać kluczową rolę w przyszłym sukcesie przemysłu rolnego.
Ishida Europe wprowadza na rynek ulepszoną gamę wag kontrolnych zaprojektowanych w celu spełnienia najnowszych wymagań rynku europejskiego. Nowa platforma Ishida DACS-GN wykorzystuje prawie 50-letnie doświadczenie firmy w technologii wag, aby przenieść ważenie kontrolne na wyższy poziom, zachowując jednocześnie znajomość istniejącej gamy, aby umożliwić firmom płynne przejście na nowe modele.
Naukowcy z Kanady zastosowali technologię zimnej plazmy do eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż. Metoda ta może okazać się pomocna w poprawie bezpieczeństwa żywności i ograniczaniu strat w przemyśle rolno-spożywczym.
Specjaliści z Argentyny opracowali innowacyjną metodę, która w naturalny i przyjazny dla środowiska sposób chroni owoce i warzywa przed zepsuciem.
Nowy system kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-Compact, oparty na innowacyjnej konstrukcji dzielonego przenośnika, rozwiązuje problemy związane z kontrolą obecności ciał obcych i jakością opakowań, umożliwiając producentom sprawdzanie opakowań pierwotnych przy rekordowych prędkościach linii pakujących.
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
W obszarze mikrobiologicznym, ukrytym przed zmysłami, rozwijają się fascynujące narracje fermentacyjne, gdzie bakterie, drożdże i enzymy są głównymi protagonistami wyznaczającymi niezwykle istotne trajektorie procesów biotechnologicznych.
W związku z nieustannym rozwojem firma Wierzejki w 2022 roku rozpoczęła przebudowę swojego zakładu produkcji garmażeryjnej. Wraz z rozbudową fabryki podjęto też decyzję o zainwestowaniu w naważarkę Ishida CCW-RVE-214W-1S-30-WP. Jak podkreśla Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładu Mięsnego Wierzejki, dziś trudno byłoby sobie wyobrazić produkcję pierogów bez tej maszyny.
Firma Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) wprowadziła na rynek pompę do dozowania i odmierzania substancji chemicznych Qdos™ H-FLO, zaprojektowaną specjalnie pod kątem wyższych natężeń przepływu, sięgających nawet 600 l/h.
Po wycofaniu produkty zawierające F-gazy nie będą już dopuszczone do sprzedaży na rynku UE od 2050 r. Dotyczy to niektórych typów lodówek i klimatyzatorów.
Niezawodne wykrywanie nieszczelności w produkcji opakowań zmniejszy ryzyko potencjalnych problemów
Instalacja dostosowanej do indywidualnych potrzeb kompletnej linii do pakowania przekąsek firmy Ishida umożliwiła brytyjskiemu producentowi chipsów klasy premium wykorzystanie zalet automatyzacji w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu na jego produkty.
Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetise
W ciągu ostatnich lat można obserwować stały wzrost sektora wytwórczego. Naturalnym następstwem jest zwiększenie ilości i różnorodności wytwarzanego produktu. Dla producenta liczy się wydajność, lecz nie mniej ważna jest jakość.
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
Każdy z nas może bez trudu powiedzieć, co planuje zjeść jutro czy za tydzień. Ale za 30 lat? Powszechnie wiadomo, że w ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę, ponieważ liczba mieszkańców Ziemi sięgnie prawdopodobnie 9,8 mld.